40 godina pravilnika o reguliranju nadomjestaka za majčino mlijeko

Dojenje treba biti javnozdravstveni prioritet

20 Svibanj 2021
Majka koja doji
VKljajo/UNICEF

Ove godine obilježava se 40. godina od kada je Svjetska zdravstvena skupština usvojila Međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko (KOD). Riječ je o iznimno važnom dokumentu kojim se štiti pravo dojenčadi na prehranu majčinim mlijekom. Cilj je regulirati načine informiranja roditelja o prehrani djece, reguliranja onoga što smiju i što ne smiju činiti proizvođači, reguliranje korištenja mliječnih pripravaka u zdravstvenim ustanovama te korištenje ustanova kao kanala promocije zamjena za majčino mlijeko kao i određivanje koja je uloga države u promicanju dojenja i sprječavanju reklamiranja proizvoda iz dosega Pravilnika. Osim dojenačkih formula, Pravilnik se odnosi i na svaku drugu hranu i tekućinu predviđenu za davanje prije šestog mjeseca života, kao i kasnije ako je namijenjeno za zamjenu mliječnog obroka, ali i na bočice i dude za hranjenje.

Dojenje je važan javno zdravstveni prioritet svih zemalja zbog zaštitne uloge koje ima na zdravlje djece i majki.

„Mnogobrojna istraživanja potvrđuju da dojenje osigurava optimalnu prehranu djeci, omogućava njihov zdravi rast i razvoj, smanjuje oboljenja i smrtnost djece, te je prirodan način hranjenja djeteta. Majčino mlijeko sadrži brojne sastojke koje podražuju i jačaju imunološki sustav. Dojenje je ne samo savršen način prehrane i sprečavanja mnogih oboljenja kod djeteta, već i put prema optimalnom emocionalnom i kognitivnom razvoju djeteta“, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Nasuprot  ovim evidentnim prednostima  majčinog mlijeka, razvijaju se tvornički mliječni pripravci koji različitim oblicima reklamiranja stvaraju iluziju o jednakim vrijednostima. To je  dovelo do pada prirodne prehrane i posljedica na optimalni razvoj djeteta.

Ipak, KOD još uvijek nije ugrađen u zakonodavstvo mnogih zemalja, pa tako ni Hrvatske.

“Dobra vijest je da Ministarstvo zdravstva RH radi na novom Nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2021. do 2025. godine, u kojem je jedan od strateških pravaca uvođenje Pravilnika o načinu reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko u pravnu regulativu RH. Na 40. godišnjicu donošenja KOD-a, UNICEF poziva na njegovo usvajanje i provedbu zbog ogromnih dobrobiti koje dojenje donosi djetetu i njegovoj majci”, poručila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u povodu obilježavanja 40. godišnjice od donošenja Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko.

Kontakti za medije

Marina Knežević Barišić
Suradnica u odjelu komunikacija
UNICEF
Tel: 01 3031 641

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.