Povestea ilustrată a „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”
Etape în redactarea „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”

- Disponibil în:
- English
- Română
Spunem „copiii sunt viitorul” pentru a arăta că facem totul pentru aceștia. Deşi adevărată, această expresie sugerează că nu îi plasăm pe copii și în prezent, ca cetăţeni activi capabili să contribuie la clădirea viitorului.
Participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc este un drept prevăzut de Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, cea mai ratificată convenţie privind drepturile omului din lume. Acest drept este însă departe de a fi respectat. Trebuie să luăm participarea copiilor în serios nu doar pentru că reprezintă un drept sau fiindcă unul din cinci europeni are sub 18 ani. Modul în care gândesc copiii, deschiderea lor faţă de schimbare, opiniile lor nepărtinitoare şi gândirea lor neconvenţională sunt caracteristici esenţiale ce pot permite găsirea unor soluţii la problemele cele mai persistente ale lumii, fie că e vorba de sărăcie, schimbări climatice sau migraţie.




Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru afaceri europene, şi UNICEF în România au colaborat pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene pentru a promova la nivel european dreptul copiilor de a participa ca o prioritate.
Această iniţiativă a fost demarată de Boardul Copiilor din România, un grup format din copii de diferite vârste şi din diferite localităţi urbane şi rurale, copii care cresc într-un mediu familial sau în sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării. Pentru unii dintre aceștia, a fost prima dată când vocea lor a ajuns la factorii de decizie.
În cadrul unor ateliere, copiii au redactat versiunea preliminară a „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene şi statelor sale membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate şi o realitate. Documentul a fost diseminat în întreaga Europă pentru de a atrage sprijin şi feedback din partea copiilor şi a organizaţiilor societăţii civile din statele membre ale Uniunii Europene.



