Copiii din Uniunea Europeană cer liderilor politici să-i consulte și să-i implice

Declarația de la București a copiilor din UE - un document unic la nivel international

UNICEF
Tudor, Alexandra, Ariana și Rareș prezintă Declarația de la București a Copiilor din UE, la sfârșitul Conferinței Internaționale ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”, din data de 7 mai 2019, București, România.
UNICEF/Norbert Fodor
27 August 2019

Este primul document din lume de acest fel, iar copiii din Uniunea Europeană vor să se asigure că este foarte cunoscut. Prin intermediul Declarației de la București a Copiilor din UE, aceștia cer liderilor europeni să îi consulte și să-i implice în luarea deciziilor care au impact asupra viitorului lor, fie că este vorba de mediu, de educație sau de comunitatea în care trăiesc.

„Faceți din participarea copiilor o prioritate și o realitate”, arată documentul, care cere înființarea unor mecanisme locale, naționale și europene pentru consultarea și participarea copiilor.

Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană a fost adoptată după două zile de dezbateri pe 6 și 7 mai 2019, în cadrul Conferinței internaționale ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”, organizată în contextul Președenției României la Consiliului UE, deținute până la finalul lui iunie 2019.

Când vine vorba despre drepturile copiilor, de obicei acestea se discută de către experți și politicieni, foarte puțini copii fiind invitați la aceste întâlniri. Conferința de la București a fost diferită. A fost o întâlnire interactivă care a pus copiii pe locul pe care îl merită, în prim plan. Ei au urcat în fața publicului, prezentând, moderând și contribuind.

Peste 60 de copii din 16 țări din Uniunea Europeană s-au întâlnit la București cu experți în drepturile copiilor, reprezentanți ai instituțiilor europene, autorități, ONG-uri și decidenți, au dezbătut despre modalități de a face vocile copiilor auzite.

„Copiii ar trebui să se implice în luarea deciziilor la nivelul UE pentru că aduc astfel o voce nouă în comunitate, inovație și imaginație”, a spus Matija, un participant de 13 ani din Croația.

În urma discuțiilor pasionante despre situații în care părinți, tutori sau profesori nu i-au luat pe copii în serios, necerându-le părerea sau neascultându-i, participanții la conferință au construit, din mesaje scrise pe cutii de carton colorate, un Zid al Angajamentelor.

„Liderii UE vor continua să audă despre Declarația de la București a Copiilor din UE. Copiii din Finlanda vor duce mai departe mesajul”, a scris Maria, din Finlanda. „Susțineți vocea noastră și încurajați-ne să visăm”, a scris Alex din România. „Colaborați, participați, construiți o Europă mai bună”, este un alt mesaj care se regăsește pe acest Zid.

Drumul parcurs pentru realizarea Declarației

Totul a început în ianuarie 2019, când a fost creat Boardul Copiilor din România, format din 20 de copii de vârste diferite, din mediu urban și rural, care au crescut în familii sau în sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diverse. Tot procesul a fost susținut de Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) și UNICEF în România, în contextul Președinției rotative a Consiliului UE.

În cadrul unor ateliere de lucru, online și offline, copiii români au realizat o versiune preliminară a Declarației de la București a Copiilor din UE. Documentul a fost apoi trimis pentru a fi consultat de copii din statele membre UE, de ONG-uri și de societatea civilă, după care a  fost adoptat  în cadrul conferinței de la București.

„Majoritatea copiilor nu știu că au dreptul de a participa”

Declarația cere ca „implicarea copiilor să fie susținută prin programe dedicate, începând de la nivelul preșcolar și școlar, pentru a-i educa pe copii despre dreptul lor de a participa și despre modalitățile de a se implica”.

„Cei mai mulți copii nu știu că au dreptul să participe și își vor susține părerea niciodată dacă nu știu că au o voce”, atrage atenția Bastian, un elev de liceu de 17 din Germania.

Ruth, 16, debates with other children in the EU about ways to implement child participation on May 7th 2019, in Bucharest, Romania.
UNICEF/ Norbert Fodor
Ruth, 16 ani, discută cu alți copii din UE despre modalitățile de implementare a participării copiilor, 7 mai 2019, București, România.

„Este foarte frustrant atunci când nimeni nu te ascultă, în special la școală. Dacă vrem să fim ascultați este pentru că avem ceva important de spus, care are de a face cu viitorul nostru”.

Ruth, o participantă de 16 ani din România.

Următorii pași

Declarația de la București a Copiilor din UE” a fost adoptată cu o săptămână înainte de Summitul de la Sibiu, o întâlnire informală a liderilor europeni care a avut loc în România, în data de 9 mai 2019. Reprezentanți ai Boardului Copiilor din România au avut ocazia de a înmâna Declarația mai multor lideri europeni, printre care Donald Tusk, Președintele Consiliului European, Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European, și Klaus Iohannis, Președintele României.

De asemenea, Ambasadorii Juniori ai României la UE, Ariana și Rareș, au înmânat Declarația miniștilor educației și tineretului din toate cele 28 de state member reuniți la Bruxelles.

Copiii și experții din Finlanda și Croația, următoarele țări care preiau Președenția rotativă a Consiliului UE, sunt motivați să ducă mai departe ceea ce au început la București.

„Vom continua să discutăm despre Declarație în consiliile pentru tineret, în școli, în comunități și vom lucra pentru implicarea copiilor pe cât de mult posibil. Când va veni vremea ca această inițiativă să fie preluată mai departe de Croația, sperăm că vor veni cu noi idei și noi soluții”, a spus Asa-Sofia, o tânără de 16 ani din Finlanda.

Children, experts and other special guests at the “Children's Participation in Decision-Making and Policy-Making at European Union level” International Conference celebrate the adoption of the “Bucharest EU Children’s Declaration”, of the “Bucharest EU Children’s Declaration”, on May 7th 2019, in Bucharest, Romania.
UNICEF/Anamaria Dinulescu
Copiii, experții și alți invitați speciali la Conferința internațională ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE” sărbătoresc adoptarea „Declarației de la București a copiilor din UE”, 7 mai 2019, București, România.