Conferința de la București a copiilor din UE

Conferința internațională „Participarea copiilor la luarea deciziilor și crearea politicilor publice la nivelul Uniunii Europene” va oferi baza mecanismelor de consultare a copiilor în procesul decizional al UE

UNICEF
Inaugural meeting of the Romanian Children’s Board and partners, January 24th 2019, Bucharest
UNICEF/Andra Manea
23 Septembrie 2019
Având în vedere că 1 din 5 cetățeni europeni este copil sau tânăr, ținând cont de dreptul copiilor de a fi consultați și de a participa activ la procesele de luare a deciziilor care îi privesc, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite privind drepturile copilului, implicarea acestora în dezbaterile care definesc viitorul Europei este o prioritate a Guvernului României pe durata mandatului țării noastre la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acestui demers, Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Ministerul Afacerilor Externe – prin Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, alături de UNICEF România au convenit să colaboreze în vederea promovării cu prioritate a dreptului copiilor la participare. Obiectivul principal al acestei colaborări este întărirea implicării copiilor în  procesele de adoptare a deciziilor și elaborarea politicilor dedicate lor, la nivelul Uniunii Europene.

Realizarea acestui deziderat va fi posibilă prin stabilirea unor reguli generale și mecanisme structurale concrete la nivelul UE, care să  permită implicarea reală a copiilor în dezbaterile și procesele decizionale care vor creiona viitorul Uniunii Europene.

Astfel, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, printr-un amplu proces de consultare ce va implica copii din Europa, experți internaționali si reprezentanți ai instituțiilor europene din domeniul drepturilor copilului, va fi elaborată „Declarația de la București a Copiilor din Uniunea Europeană”.

Declarația va reprezenta un instrument ce poate mobiliza instituțiile europene și statele membre în vederea stabilirii unor structuri formale și a unor mecanisme menite să promoveze dreptul copiilor la participare în acord cu prevederile Recomandării UE „Investiția în copii”, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

„Declarația de la București a Copiilor din UE”, elaborată de un Board al  copiilor români, special constituit în acest sens, este diseminată în prezent în Europa prin intermediul rețelelor UNICEF, EuroChild, Salvati Copiii, Federației Organizațiilor Neguvernamentale din Protecția Copilului, a asociațiilor europene de elevi de liceu, cu scopul de a obține sprijin și feedback din partea a numeroase și variate categorii de copii din întreaga Uniune Europeană.

Acest proces va fi sprijinit, de asemenea, de un număr semnificativ de experți, ale căror recomandări și propuneri privind arhitectura mecanismelor concrete de participare a copiilor la procesul de luare a deciziilor se vor constitui într-un document suport ce va însoți „Declarația de la București a Copiilor din Uniunea Europeană”.

Punctul culminant al acestor demersuri deja începute va fi reprezentat de organizarea la București, în perioada 6-7 mai a.c., a Conferinței internaționale privind „Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”.

În cadrul acesteia, copiii și adolescenții din România și din statele membre ale UE vor finaliza textul declarației și o vor prezenta reprezentanților ministerelor și autorităților centrale responsabile cu problematica drepturilor copilului din cele 28 de state membre, experților în drepturile copiilor, dar și specialiștilor din instituții europene și Parlamentul European. Documentul va deveni astfel un reper în definirea drepturilor copiilor și a afirmării dreptului acestora la participare în toate procesele de adoptare a politicilor și deciziilor care vor contribui la construirea viitorului Uniunii Europene.