#RO2019EU - Conferința de la București a copiilor din UE va pune bazele mecanismelor de consultare a copiilor în deciziile Uniunii Europene
Conferința de la București a copiilor din UE va pune bazele mecanismelor de consultare a copiilor în deciziile Uniunii Europene
- Disponibil în:
- English
- Română
BUCUREȘTI, 7 mai 2019 - Peste 60 de copii din Uniune Europeană, zeci de experţi în drepturile copilului, înalţi funcţionari europeni şi reprezentanţi ai societăţii civile participă la Conferința internațională ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE” care are loc la București pe 6 și pe 7 mai și care pune bazele mecanismelor de consultare a copiilor în deciziile Uniunii Europene.
Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu susținere din partea UNICEF în România, și face parte din agenda oficială a României în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene.
„Când vorbim despre viitorul Europei, dreptul la participare al copiilor trebuie să devină o prioritate şi o realitate. Participarea lor va contura viitorul Uniunii Europene într-o manieră mai sustenabilă. Sunt mândră că România a introdus participarea copiilor pe agenda europeană şi contez pe sprijinul viitoarelor preşedinţii pentru a trece la acţiune,” a afirmat Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
Unul din cinci cetățeni europeni este copil sau tânăr. Ținând cont de dreptul copiilor de a fi consultați și de a participa activ la procesele de luare a deciziilor care îi privesc, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite privind drepturile copilului, implicarea acestora în dezbaterile care definesc viitorul Europei este o prioritate a Guvernului României pe durata mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene.
„Dreptul la participare este unul din drepturile fundamentale ale copilului și respectarea lui este o datorie pe care o avem fiecare dintre noi, adulții. De aceea, sunt încântat că Declarația de la București, un document menit să susțină tocmai participarea copiilor în procesele decizionale care îi privesc, a fost elaborată pe durata mandatului României la Președinția Consiliului UE. Îmi doresc ca Declarația de la București să pună bazele unui mecanism prin care opinia copiilor să devină o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale.
În cadrul acestei conferințe este adoptată “Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană“, un document elaborat de un Board al copiilor români, special constituit în acest sens, și diseminată în Europa prin intermediul rețelelor UNICEF, Eurochild, Salvati Copiii, Federația Organizațiilor Neguvernamentale din Protecția Copilului, a asociațiilor europene de elevi de liceu, pentru a obține sprijin și feedback din partea a numeroase și variate categorii de copii.
Documentul a fost realizat printr-un amplu proces de consultare ce a implicat atât experți internaționali, cât și reprezentanți ai instituțiilor europene din domeniul drepturilor copilului.
“Ne dorim o comunitate europeană care să permită şi să încurajeze implicarea copiilor în procesul decizional. De ce? Pentru că dorim să fim consultaţi cu privire la aspectele ce ne influenţează în mod direct viaţa, atât ca cetăţeni ai ţărilor noastre, cât şi ca cetăţeni europeni. Pentru că reprezentăm un procent important al populaţiei Europei şi ne scriem singuri povestea”, se arată în versiunea preliminară a Declarației.
Documentul reprezintă un instrument ce poate mobiliza instituțiile europene și statele membre în vederea stabilirii unor structuri formale și a unor mecanisme menite să promoveze dreptul copiilor la participare în acord cu prevederile Recomandării UE „Investiția în copii”, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.
„Copiii şi adolescenţii reprezintă o resursă cheie pentru viitorul Uniunii Europene. Creşterea nivelului lor de familiarizare cu problematica UE, implicarea lor activă în demersurile europene şi stimularea creativităţii şi a responsabilizării lor în cadrul proceselor de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor UE vor pune bazele unei Europe mai puternice,” a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, colaborează cu UNICEF în România pentru întărirea implicării copiilor în procesele de adoptare a deciziilor și elaborarea politicilor dedicate lor, la nivelul Uniunii Europene. Realizarea acestui deziderat este posibilă prin stabilirea unor reguli generale și mecanisme structurale concrete la nivelul UE, care să permită implicarea reală a copiilor în dezbaterile și procesele decizionale care creionează viitorul Uniunii Europene.
„Mulțumim tuturor copiilor pentru entuziasmul cu care s-au implicat în tot procesul de elaborare a “Declarației de la București” și sper ca acesta să fie începutul unei noi etape în ceea ce privește participarea lor la luarea deciziilor care îi privesc”, a spus Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
„Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană” este un reper în definirea drepturilor copiilor și a afirmării dreptului acestora la participare în toate procesele de adoptare a politicilor și deciziilor care vor contribui la construirea viitorului Uniunii Europene.
Declarația de la București a Copiilor din UE va fi prezentată reprezentanților ministerelor și autorităților centrale responsabile cu problematica drepturilor copilului din cele 28 de state membre, experților în drepturile copiilor, dar și specialiștilor din instituții europene și Parlamentul European.
Contacte media
Despre UNICEF
UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a ajunge la copiii cei mai dezavantajați. În 190 de state și teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informați despre
UNICEF și activitatea sa în folosul copiilor vizitați www.unicef.org.
Urmăriți UNICEF pe Facebook.