Svi u vrtić (2015‒2016)

Rani razvoj djeteta

Svi u vrtić logo
UNICEF Montenegro

Svi u vrtić

Generalno govoreći, potrebno je bilo unaprijediti stope upisa djece u predškolske ustanove u Crnoj Gori, jer je prije kampanje bilo upisano svega polovina djece uzrasta od 3 do 6 godina, dok svega 40% njih je u stvari pohađalo program u predškolskoj ustanovi.
Štaviše, na sjeveru Crne Gore, regionu u kojem je siromaštvo djece najizraženije, stope upisa djece u predškolske ustanove su najniže. Primjera radi, u Rožajama predškolsko obrazovanje pohađa deset puta manje djece nego što je to slučaj u Budvi. Istovremeno, postojeće predškolske ustanove na sjeveru imaju dovoljno kapaciteta za upis nove djece.
Iz navedenih razloga, UNICEF i Ministarstvo prosvjete Crne Gore su, 31. marta 2015. godine, pokrenuli kampanju „Svi u vrtić“, čiji je cilj bio da se poveća broj djece upisane u predškolske ustanove u pet opština s najnižim obuhvatom u Crnoj Gori: Bijelo Polje, Rožaje, Berane, Plav i Andrijevica. Tokom 2016. godine, kampanja se nastavila u još 6 opština na sjeveru s najnižim stopama upisa djece u predškolske ustanove: Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Plužine, Mojkovac i Kolašin.
Kroz zajednički rad s partnerima u kampanji – Fakultetom za predškolsko obrazovanje, Fakultetom dramskih umjetnosti, Umjetničkom školom za muziku i balet „Vasa Pavić“, NVO Pedagoškim centrom, opštinama i lokalnim predškolskim ustanovama – i zahvaljujući brojnim umjetničkim i obrazovnim događajima za roditelje i djecu predškolskog uzrasta ‒ stope upisa djece u predškolske ustanove na sjeveru Crne Gore značajno su porasle.
Kampanja je dio šire inicijative Crne Gore, implementirane uz podršku UNICEF-a, čiji je cilj postizanje univerzalnog obuhvata djece uzrasta od 3 do 6 godina predškolskim obrazovanjem do 2020. godine.

 

Publikacije i istraživanja iz kampanej Svi u vrtić

Posteri iz kampanje svi u vrtić