Dani otvorenih vrata vrtića na sjeveru u okviru kampanje "Svi u vrtić"

Nastavak kampanje „Svi u vrtić“

UNICEF Crna Gora
Djeca izvode performans tokom dana otvorenih vrata vrtića u Kolašinu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
28 Jun 2016

KOLAŠIN, 30.06.2016. - Uprava kolašinskog vrtića "Sestre Radović", u saradnji sa NVO "Pedagoški centar", organizovala je Dan otvorenih vrata i pozvala sve roditelje u tom gradu da upišu svoju djecu u vrtić.

To je još jedna aktivnost kampanje "Svi u vrtić", koju realizuju UNICEF i Ministarstvo prosvjete u okviru plana da do 2020. godine sva djeca uzrasta 3 do 6 godina pohađaju neki vid predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori.

Kampanja, koja se, od maja, pored Kolašina realizuje i u Šavniku, Pljevljima, Žabljaku, Mojkovcu i Plužinama, već daje prve rezultate.

U odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme imamo 20 odsto više upisane djece.

Olivera Vukićević, direktorica vrtića "Sestre Radović"

Martovsko istraživanje sprovedeno u sjevernim opštinama Crne Gore pokazalo je da svaki peti roditelj smatra da djecu treba slati u vrtić samo ukoliko u kući nema ko da ih čuva.

Djeca igraju crnogorsko kolo tokom dana otvorenih vrata vrtića u Kolašinu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
Djeca igraju crnogorsko kolo tokom dana otvorenih vrata vrtića u Kolašinu

Otac troje djece Milija Rovčanin, mišljenja je da se u vrtiću djeca najbolje pripremaju za polazak u školu.

"Mislim da se dijete koje ne ide u vrtić malo teže uklapa u prvi, drugi razred, u početnim godinama školovanja", kazao je Rovčanin, čija sva djeca idu u vrtić.

Sa njim je saglasna Tanja Mirović, koja ističe kako je njena šestogodišnja ćerka Jelena puno korisnih stvari naučila u vrtiću.

Roditelji i posjetioci gledaju performans koji djeca izvode tokom dana otvorenih vrata vrtića u Kolašinu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
Roditelji i posjetioci gledaju performans koji djeca izvode tokom dana otvorenih vrata vrtića u Kolašinu

"Njoj je vrtić veoma pomogao, jer je naučila da se lijepo druži, da se socijalizuje. Lijepe vještine je u vrtiću stekla: slobodu ponašanja, slobodu govora, vještinu lijepog izražavanja.", kazala je Mirović.

O tome koliko u vrtiću djeca razvijaju razne vještine i usvajaju nova znanja svjedoči i priredba koju su danas mališani kolašinskog vrtića priredili svim posjetiocima.

"Ja sam naučila u vrtiću kako se crta, kako se boji, kako se igra i kako se recituje", kazala je šestogodišnja Bogdana koja najviše voli da igra crnogorsko kolo.

Njene vršnjakinje Irina i Jelena kazale su da su u vrtiću naučile puno novih pjesama i recitacija.

Danas su se djeca u kolašinskom vrtiću sa radošću igrala i sa novim igračkama koje je vrtiću poklonila NVO "Pedagoški centar".