Promocija kampanje “Svi u vrtić” uz džez

„Kampanja „Svi u vrtić“ nastavljena je danas u Šavniku i Plužinama

UNICEF Crna Gora
Troje djece de igra ispred vrtića
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
16 Jun 2016

ŠAVNIK/ PLUŽINE, 16. jun 2016. - „Kampanja „Svi u vrtić“ nastavljena je danas u Šavniku i Plužinama gdje su, pored igre u vrtiću na otvorenom, djeca imala priliku da uživaju u džez muzici koju sviraju učenici muzičke škole „Vasa Pavić“ koje vode profesori Enes Tahirovic i Šule Jovović.

„Muzika je zajednički jezik za sve nas“ kaže Enes Tahirović, nastavnik muzike.

Iako se djeca ne izražavaju kao mi odrasli, nastavlja Tahirović, najbolje razumiju jezik muzike - to ih pokreće i budi emocije. On je kazao da je uvijek velika čast nastupati pred djecom, posebno izvoditi džez.

Vjerujem da može da bude zanimljiv i za djecu iz vrtića. Ovakva kampanja je neophodna, jer mislim da roditelji koji ne izaberu da pošalju djecu u vrtić mnogo griješe. Djeca onda gube mnogo u izgradnji karaktera.

Enes Tahirović, nastavnik muzike

Jelena Grubač, majka iz Plužina, odlučila je upiše svoju djecu u vrtić zbog druženja.

„Nisam imala mogućnosti do sada da ih upišem, ali čim je to bilo moguće moja djeca su krenula u vrtić. Nekako smo ipak uspjeli da odvojimo novac za to. Znam da im je dobro, imaju dobre vaspitače. Vrlo sam zadovoljna i već se vidi razlika“, Grubač je kazala.

Porodica Marije Čvorović iz Šavnika živi 15 kilometara od grada, odnosno od najbližeg vrtića.

„Moj suprug svakog dana dovodi naše troje djece. Onda ih vraća kući nakon četiri, pet sati, a on se vrati na posao. Mnogo bi nam značilo kad bi se organizovao neki prevoz. Djeci bi bilo lakše. U vrtiću im je ljepše nego da sjede kod kuće sa odraslima. Mnogo su se promijenile, komunikativnije su, bolje se druže među sobom kod kuće, naučile su da moraju da dijele, da se sa svima druže“, kazala je Čvorović. 

Vrtić na otvorenom koji su, nakon nastupa džez sastava, organizovali lokalni vrtići u saradnji sa NVO “Pedagoški centar” i Odsjekom za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta, okupio je mnogobrojnu djecu i roditelje u centru Plužina i Šavnika.

Mališani su ispričali i zašto vole da idu u vrtić i šta su sve tamo načili.  "Ja sam u vrtiću naučila da brojim", istakla je jedna djevojčica, a njen drugar dodao "U vrtiću mi se najviše sviđa kada idemo napolje da crtamo kredom i kada igramo muzičke stolice.“ Djeca u Šavniku poručila su svojim vršnjacima: „Drugari, dođite u vrtić da se družimo. Tamo je lijepo“.

Ključni nalazi istraživanja sprovedenog u martu sa roditeljima djece od 3 do 5 godina koja ne idu u vrtić, a žive u ovim opštinama, pokazuju da svaki peti roditelj misli da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pruži pomoć zaposlenim roditeljima.

Roditelji počinju da shvataju da vrtić nije samo za čuvanje djece, da tamo oni uče nešto.

Maja Jovičić, vaspitačica iz Plužina

Druga faza kampanje Svi u vrtić, koju su u maju 2016. pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete, ima za cilj podizanje stope upisa u predškolsko obrazovanje u šest novih opština na sjeveru Crne Gore - Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Žabljaku, Plužinama i Pljevljima.

Kampanja „Svi u vrtić“ dio je širih nastojanja Crne Gore da, uz podršku UNICEF-a, do 2020.godine, dostigne 100-procentni obuhvat predškolskim obrazovanjem djece od 3 do 6 godina.

UNICEF Crna Gora