Balerine promovišu predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore

Nastavak kampanje „Svi u vrtić“

UNICEF Crna Gora
Učenice baletske škole Vasa Pavić plešu za djecu na sjeveru Crne Gore u okviru kampanje Svi u vrtić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
17 Jun 2016

PLJEVLJA, ŽABLJAK, 17. jun 2016. - U okviru nastavka kampanje „Svi u vrtić“, koju su pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete, organizovani su novi događaji za djecu i roditelje u Pljevljima i Žabljaku.

Performans balerina Umjetničke škole "Vasa Pavić", čiju koreografiju potpisuje nastavnica baleta Viktorija Strugar, iznenadila je mališane na sjeveru.

„Najviše nam se dopao balet“ kazala je jedna djevojčica, a druga dodala „Mnogo su mi se svidjele haljine od balerina.“

Uspjeli smo da našom igrom razigramo ovu djecu koja su dijelila radost sa nama, danas, ovdje. To je način da igra postane sastavni dio njihovog života i da nikada ne prestanu da igraju.

Viktorija Strugar, nastavnica baleta

Poslije baletskog performansa, djeca iz Pljevalja i Žabljaka su se igrala u vrtiću na otvorenom, kojeg su organizovali lokalni vrtići zajedno sa NVO „Pedagoški centar“ i Odsjekom za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta.

Dječaci imitiraju balerine tokom baletskog performansa kampanje Svi u vrtić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
Dječaci imitiraju balerine tokom baletskog performansa kampanje Svi u vrtić

„Djeca jedva čekaju da se igraju u vrtiću na otvorenom i ne mogu da odluče gdje će prije, jer im nudimo veliki broj raznovrsnih igara i materijala za rad. Pravo nam je uživanje da se igramo sa njima. Svaki put nas pitaju kad ćemo opet doći, što nas raduje i govori nam da smo na pravom putu da ih zainteresujemo za upis u predškolsko obrazovanje“ istakla je mr Marijana Blečić iz Pedagoškog centra.

Odgovarajući na pitanje šta vole da rade u vrtiću, djeca su izdvojila razne igre. „Volimo da bojimo, crtamo, da se igramo, da pravimo drveće i cvijeće, i kokoške od plastelina“ rekao je jedan dječak, a njegov drugar dodao „Volim prijateljstvo, volim kad se igramo...Volim sve u vrtiću!“.

Baletski performans Svi u vrtić na sjeveru Crne Gore tokom 2016
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
Baletski performans Svi u vrtić na sjeveru Crne Gore tokom 2016

Među mnogobrojnim roditeljima na trgu, bilo je i onih čija djeca već idu u vrtić. Oni su, sa zadovoljstvom, o svom iskustvu pričali drugim roditeljima preoporučujući im da djecu upišu u vrtić.

„Iako sam u početku imala stah i mislila da će je kod kuće najbolje čuvati, kad je moja kćerka krenula u vrtić sve je naučila sama – da jede, da se oblači... Sve što sam je dugo pokušavala naučiti, ona je tamo odmah naučila. Vidjela sam da dijete trči u vrtić, da se raduje kad vidi svoje drugare, kad ih sretnemo u gradu da se njima obraduje“, kazala je Mila Avakumović, majka sa Žabljaka.

Djeca plešu sa balerinama nakon baletskog performansa Svi u vrtić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
Djeca plešu sa balerinama nakon baletskog performansa Svi u vrtić

Kampanja Svi u vrtić se, ove godine, sprovodi u šest novih opština – Kolašin, Mojkovac, Pljevlja, Žabljak, Šavnik i Plužine. Ona podržava tekuću reformu predškolskog obrazovanja koja ima za cilj da, do 2020, upiše svu djecu uzrasta od 3 do 6 godina u neki vid predškolskog programa.