Ndryshimet klimatike prekin çdo fëmijë

Një e treta e qytetarëve të Malit të Zi (32%) besojnë në një teori konspirative se ideja e ngrohjes globale e shkaktuar nga njeriu është një mashtrim që u shpik qëllimisht për të mashtruar njerëzit.

UNICEF Mali i Zi
Dvije djevojčice sjede u čamcu
UNICEF në Mali të Zi
09 Nëntor 2021

PODGORICË, 29 TETOR 2021 – Një e treta e qytetarëve të Malit të Zi (32%) besojnë në një teori konspirative se ideja e ngrohjes globale të shkaktuar nga njeriu është një mashtrim që është shpikur qëllimisht për të mashtruar njerëzit. Këtë mendim e ndajnë vetëm 9 për qind e qytetarëve të Britanisë së Madhe, 12 për qind e qytetarëve të Danimarkës dhe 14 për qind e qytetarëve të Japonisë, Francës dhe Italisë.

Të dhënat për Malin e Zi janë marrë nga një anketë mostër e përfaqësuesit kombëtar të kryer nga agjencia kërkimore Ipsos në tetor të vitit 2021 me mbështetjen e Ambasadës Britanike në Podgoricë dhe të UNICEF-it.

Qytetarët e Malit të Zi që besojnë se ideja e ngrohjes globale të shkaktuar nga njeriu është një mashtrim që u shpik qëllimisht për të mashtruar njerëzit, janë më pak të shqetësuar dhe më pak të informuar për ndryshimet klimatike.

Vladimir Raiçeviq, drejtor i Ipsos për Malin e Zi

Këtë vit UNICEF-i publikoi analizën e parë gjithëpërfshirëse të rrezikut klimatik nga perspektiva e një fëmije. Ai tregon se pothuajse çdo fëmijë në botë është në rrezik nga të paktën një nga rreziqet klimatike dhe mjedisore. Indeksi i Rrezikut të Klimës për Fëmijët zbulon se qindra miliona fëmijë në mbarë botën janë shumë të ekspozuar ndaj goditjeve specifike klimatike të tilla si përmbytjet, ciklonet, sëmundjet e shkaktuara nga vektorët si malaria ose dengoja, ndotja nga plumbi, valët e nxehtësisë dhe mungesa e ujit. Ndotja e ajrit është kërcënimi më i madh pasi një miliard fëmijë vlerësohet të jenë shumë të ekspozuar ndaj niveleve jashtëzakonisht të rrezikshme të ndotjes së ajrit.

Kriza klimatike është një krizë e të drejtave të fëmijëve. Çdo fëmijë në planet është i prekur prej saj edhe pse asnjë fëmijë nuk është përgjegjës për rritjen e temperaturave globale. Krahasuar me të rriturit, fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj kimikateve toksike, ndryshimeve të temperaturës dhe sëmundjeve dhe kështu, ata do të vuajnë më shumë nga ndryshimet klimatike. UNICEF-i u kërkon qeverive dhe bizneseve që të japin përparësi dhe të përshpejtojnë punën për të reduktuar në mënyrë dramatike emetimet e gazeve serrë.

Juan Santander, Përfaqësues i UNICEF-it në Mal të Zi

Raporti global i UNICEF-it zbulon gjithashtu pabarazinë midis vendeve që kontribuojnë më shumë në ndryshimin klimatik dhe atyre që vuajnë më shumë pasojat e tij. Ekzistojnë 33 vende me “rrezik jashtëzakonisht të lartë” që emetojnë kolektivisht vetëm 9 për qind të emetimeve globale të CO2. Në anën tjetër, 10 vendet me emetimin më të lartë së bashku përbëjnë gati 70 për qind të emetimeve globale, por vetëm një nga këto vende është në listën e atyre që do të vuajnë më shumë nga pasojat e ndryshimeve klimatike. Për këtë arsye, është i domosdoshëm bashkëpunimi global për të trajtuar ndryshimet klimatike. Me këtë objektiv në mendje, Mbretëria e Bashkuar do të jetë nikoqirë i Konferencës së 26-të të OKB-së për Ndryshimet Klimatike (COP26) në Glasgow nga data 31 tetor deri më 12 nëntor 2021.

Ambasadorja britanike në Mal të Zi, Karen Maddocks tha se Mbretëria e Bashkuar po udhëheq përpjekjet globale për të trajtuar ndryshimet klimatike si nikoqire e Konferencës për Ndryshimet Klimatike COP26 që mbahet këtë javë në Glasgow.

Bota nuk është në rrugën e duhur për të shmangur një rritje të temperaturave globale, e cila do të ishte katastrofike për brezin e ardhshëm – fëmijët e sotëm. Na mbetet vetëm të kujtojmë zjarret dhe përmbytjet në të gjithë Evropën, përfshirë Malin e Zi, për të parë se kërcënimi është real dhe i pamohueshëm. Mbretëria e Bashkuar ka vendosur planet e saj për të sjellë emetimet e saj në Vlerën Neto Zero deri në vitin 2050 dhe për të mbledhur fonde për të ndihmuar të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë. Ne ftojmë çdo vend në mbarë botën të bashkohet me ne me qëllimet tona ambicioze, por shumë të nevojshme. Ne mund ta kufizojmë ngrohjen globale në 1.5 gradë dhe të ndërtojmë një planet të pastër dhe të begatë për fëmijët tanë dhe brezat e ardhshëm.

Karen Maddocks, ambasadore e Britanisë së Madhe në Mal të Zi

Për gati tre dekada, OKB-ja ka bashkuar pothuajse çdo vend në rruzullin tokësor për samitet globale klimatike. Në atë kohë, ndryshimi i klimës është shndërruar nga një çështje jo aq të rëndësishme në një prioritet global. Udhëheqësit botërorë do të mbërrijnë në Skoci këtë vit, së bashku me dhjetëra mijëra negociatorë, përfaqësues të qeverisë, biznese dhe qytetarë për dymbëdhjetë ditë bisedime me qëllim që vendet të përditësojnë zotimet e tyre për reduktimin e emetimeve për të kufizuar ngrohjen globale. Konferenca e Rinisë së OKB-së për Ndryshimet Klimatike, një nga konferencat më të mëdha globale klimatike të udhëhequra tërësisht nga të rinjtë në botë, do t'i paraprijë këtij takimi për të siguruar që zërat e të rinjve, jeta e të cilëve është prekur më shumë, të merren parasysh nga udhëheqësit globalë.