Zajednica opština podržava obezbjeđivanje prostora za bezbjednu oflajn nastavu

Zajednica opština Crne Gore prodružila se apelu UNICEF-a da se škole otvore uz poštovanje svih epidemioloških mjera

UNICEF Crna Gora
djecak u učionici
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
22 April 2021

PODGORICA, 22. APRIL 2021. – Zajednica opština Crne Gore prodružila se apelu UNICEF-a da se škole otvore uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Iz Zajednice je istaknuta spremnost da se kroz saradnju opštinskih vlasti i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje obezbijedi prostor za bezbjednu oflajn nastavu u lokalnim zajednicama.

Obezbjeđivanjem prostora za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje na otvorenom i u zatvorenom ambijentu opštinske vlasti bi pomogle da se riješi problem prenatrpanih škola i vrtića. Takođe, time bi se djeci pogođenoj siromaštvom, koja nemaju nove tehnologije i digitalne vještine da prate onlajn nastavu, omogućilo da bezbjedno nastave oflajn školovanje tokom pandemije.

dr Ivan Vuković, predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore

Ovakav vid podrške opštinskih vlasti značio bi i da se u prostorima lokalne zajednice mogu organizovati vanškolske aktivnosti tokom pandemije, što bi, nakon godine dana izolacije, imalo značajan uticaj na učenje, fizičko i mentalno zdravlje djece i adolescenata.

Jednogodišnje odsustvo iz đačkih klupa zbog pojave epidemije zasigurno je ostavilo negativnih posljedica na proces obrazovanja i vaspitanja djece i učenika. Shvatajući koliki je značaj socijalizacije i institucionalnog okvira za obrazovanje najmlađih, u potpunosti podržavamo apel UNICEF-a i uključićemo se u zajedničke napore svih institucija da se obezbijede uslovi za neposredno izvođenje nastave, koje će na najbolji način odgovoriti potrebama djece nakon dugog perioda izolacije.

Dušan Raičević, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore

Saradnja opštinskih vlasti sa školama svakako je dio politika za mlade na lokalnom nivou.

Zajednica opština će, koristeći svoje organizacione strukture i kanale komunikacije, pružiti punu podršku zajedničkom radu lokalnih vlasti,  obrazovanih ustanova i resornog Ministarstva da kroz adekvatnu organizaciju rada obrazovanih ustanova, što veći broj djece bude obuhvaćen neposrednim procesom nastave, koja će se odvijati u bezbjednom okruženju. Kvalitetnom podrškom procesu obrazovanja  daće se ključni doprinos ostvarivanju politika za mlade na lokalnom nivou, što je interes i strateški cilj svake lokalne zajednice.

Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander smatra da bi saradnja između opštinskih vlasti i škola omogućila da iduća školska godina bude inkluzivnija i mnogo boljeg kvaliteta. Na taj način bi škole mogle i da ostanu otvorene do kraja pandemije.

I lokalne i nacionalne vlasti imaju obavezu da rade zajedno kako bi organizovale bezbjedno, inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za svako dijete tokom pandemije. To je njihova odgovornost prema djeci Crne Gore, roditeljima i građanima. UNICEF je spreman da podrži ove napore.

Huan Santander , šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

UNICEF je takođe iskazao spremnost da podrži dijalog između opštinskih vlasti i Ministarstva finansija i socijalnog staranja kako bi se pronašli održivi modeli finansiranja dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i drugih usluga socijalne i dječje zaštite. UNICEF i Zajednica opština radiće zajedno i na promociji MMR imunizacije širom zemlje.