Vrtić – za svako dijete

Prema MIKS istraživanju iz 2018. godine, svega 16 odsto romske djece uzrasta 3-4 godine pohađa neki program obrazovanja u ranom djetinjstvu.

Tina Dimić Raičević
Djevojčica i dječak u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
23 Decembar 2019

NIKŠIĆ, 27. NOVEMBAR 2019. – Prema MIKS istraživanju iz 2018. godine, svega 16 odsto romske djece uzrasta 3-4 godine pohađa neki program obrazovanja u ranom djetinjstvu.

Među njima je i trogodišnja Melisa Ajvaz. Onaje u septembru krenula u vrtić.  Nasmijana, vedra i radoznala djevojčica najviše uživa u igri sa drugarima iz svoje grupe.

Djevojčica u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Trogodišnja Melisa Ajvaz je u septembru krenula u vrtić, u Nikšiću 2019.

Najviše volim kada zajedno učimo nove pjesme i kada bojimo crteže koje nam učiteljica donese.

Trogodišnja Melisa Ajvaz

Melisina majka, Suzana Ajvaz, je nakon radionica za roditelje koje su organizovane uz podršku UNICEF-a, Austrijske agencije za razvoj, NVO Pedagoški Centar i Ministarstva prosvjete,  odlučila da upiše svoju ćerku u vrtić. Kaže da već vidi rezultate Melisinog boravka u vrtiću.

Mnogo je slobodnija, drugari i vaspitačice su je odlično prihvatili, već mnogo bolje crta, naučila je mnogo pjesmica i novih igara.

Suzana Ajvaz, Melisina majka
Suzana Ajvaz, Melisina majka
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Suzana Ajvaz, Melisina majka, je nakon radionica za roditelje koje su organizovane uz podršku UNICEF-a, Austrijske agencije za razvoj, NVO Pedagoški Centar i Ministarstva prosvjete, odlučila da upiše svoju ćerku u vrtić, u decembru u Nikšiću 2019.

Vrtić “Sunce” u Nikšiću, koji pohađa Melisa, je kroz saradnju s NVO Pedagoški centar, uspio da postane jedan od primjera dobre prakse po naporima koje ulaže da dopre do romskih porodica i da ih ohrabri da pruže svojoj djeci predškolsko obrazovanje.

Do sada je upisano tridesetoro romske djece, a radimo i dalje na tome da jače motivišemo roditelje da upisuju svoje mališane u vrtić. Upravo zbog toga smo otvorili i Savjetovalište za roditelje za sve segmente. U vrtiću imamo veoma posvećen tim koji radi sa djecom. Pored edukovanih vaspitača, tu su psiholog, pedagog, logoped, defektolog,” kaže direktorica vrtića Radmila Backović.

I Melisina majka se trudi da svojim pozitivnim iskustvom inspiriše roditelje iz svoje zajednice da upišu djecu u vrtić.

Melisa i njena majka Suzana u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Melisa Ajvaz i njena majka Suzana se spremaju za ulazak u učionicu vrtića, u decembru u Nikšiću 2019.

Razgovaram sa svojim komšinicama, kažem im da je vrtić divan, da se djeca igraju, uče, druže, da imaju redovne obroke, da su bezbjedna.

Suzana Ajvaz, Melisina majka

Naglašava da je obrazovanje važno za svu djecu, naročito romsku. Raduje se što će se Melisa dobro pripremiti za školu, koja je očekuje već za par godina.

Melisa Ajvaz sa drugarima u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Trogodišnja Melisa Ajvaz sa drugarima u vrtiću, Nikšiću u decembru 2019.

I meni kao roditelju pomaže dosta to što se Melisa upisala u vrtić, zato što će ona ovdje da se obrazuje, da bude u društvu djece koja su i drugih nacija, ne samo romske. To me veoma raduje, da se druži i sa neromskom i sa romskom djecom, da su u zajednici, svi zajedno.

Suzana Ajvaz, Melisina majka

Kroz predškolsko obrazovanje svako dijete dobija najbolji mogući početak u životu. Melisin početak bi trebalo da bude inspiracija za sve roditelje da upišu djecu u vrtić i tako im povećaju buduće šanse za uspjeh u školi i u životu.

UNICEF Crna Gora