Vrtić je važan za svako dijete bez obzira na to gdje odrasta

Svi u vrtić

Tina Dimić Raičević
Djeca u vrtiću u Kučima
UNICEF Crna Gora / Duško MIljanić / 2019
12 Jun 2019

PODGORICA, 12. jun 2019. - Sofija Pavićević ima šest godina i sa svojom porodicom živi u selu Ubli, u Kučima. Najbliži vrtić udaljen je 15 kilometara od Sofijine kuće. Da Sofija i njeni drugari u ovom selu, ali i u ostalim ruralnim djelovima Crne Gore, ne bi bili zakinuti za predškolsko obrazovanje, Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a, od 2015. godine uspostavilo je vrtićke grupe, takozvane interaktivne službe, u 16 crnogorskih opština.

Interaktivne službe imaju funkciju vrtića u seoskim područjima udaljenim od grada. Tako i ova naša ovdje na Ublima, u Kučima gdje radimo s djecom na njihovom prilagođavanju i što boljem pripremanju za polazak u školu.

Alma Radončić, vaspitačica

Alma Radončić je vaspitačica koja sa Sofijom i njenim drugarima radi u okviru Osnovne škole „Đoko Prelević”. Zahvaljujući velikom interesovanju roditelja i djece, mnoge interaktivne službe prerasle su u redovne predškolske jedinice koje rade pet dana sedmično.

Sofija na jesen kreće u školu i raduje se tituli đaka prvaka. A do septembra veseli se i svakom odlasku u vrtić.

Sofija Pavićević, 6
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Sofija Pavićević u interaktivnom vrtiću u Kučima, u maju 2019.

Ja mnogo volim da idem u vrtić, jer tamo učim, družim se i kad mi majka kaže da sjutra ili preksjutra idem u vrtić, ja se odmah razveselim.

Sofija Pavićević, 6

Ova bistra šestogodišnjakinja priča da se i kod kuće sa svojim trogodišnjim bratom Vukom igra vrtića. U toj igri ona, naravno, sebi dodijeli ulogu svoje vaspitačice Alme i pomaže bratu da nauči sve ono što je i sama naučila u vrtiću.

U vrtiću sam naučila dosta pjesmica, da lijepo crtam, da napravim kolaž, a naučili smo i slova.

Sofija Pavićević, 6
Sofija Pavićević, 6
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Interaktivne službe doprinijele su povećanju broja djece u vrtićima, što je jedan od ključnih ciljeva Strategije ranog i predškolskog obrazovanja (2106‒2020). Posljednji podaci pokazuju da je broj djece u vrtićima porastao sa 52% u 2015. na 73% u 2019.

Kvalitetno predškolsko obrazovanje omogućava djeci da izgrade samopouzdanje i da steknu vještine za prevazilaženje problema kroz sistemsku podršku vaspitača i igru s drugom djecom. U tom smislu, interaktivne službe omogućavaju djeci iz udaljenih ruralnih krajeva Crne Gore da razviju ključne kompetencije ‒ saznajne, socijalne, emocionalne i fizičke. 

Sve to uočio je i Sofijin otac Milovan, koji je veoma zadovoljan napretkom svoje djece od kada idu u vrtić.

Oboje su mnogo aktivniji, postali su i samostalniji, vole da uče i vidim po njihovom ponašanju da su izuzetno zadovoljni. I nama kao roditeljima mnogo znači, jer, koliko god da smo mi radili s njima kod kuće, nije isto kada uče zajedno sa svojim vršnjacima i kada neke zadatke treba da rješavaju bez naše pomoći.

Milovan, Sofijin otac

Vaspitačica Alma ponosna je na ono što su djeca postigla u okviru interaktivnih službi.

„Mi se trudimo da djeca u interaktivnim službama uhvate korak s djecom koja svakodnevno odlaze u vrtić. Djeca su se veoma brzo i dobro prilagodila, mnogo su samostalnija, žele da uče, bolja je interakcija s drugom djecom, i sada već mogu da kažem da su mnogo bolje pripremljena u odnosu na početak rada s njima”, ističe Alma.

 

 

Sofija Pavićević, 6
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Jedno od osnovnih dječjih prava jeste pravo na obrazovanje. Vrtići su mjesta gdje djeca razvijaju svoje sposobnosti, talente i vještine od najranije dobi. Svako dijete ima pravo da ostvari svoj puni potencijal, bez obzira na to gdje odrasta.

UNICEF Crna Gora