Vakcine spašavaju živote

Vakcine spašavaju živote ‒ ključna je poruka gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera na javnoj raspravi o vakcinama na Cetinju

UNICEF Crna Gora
Vizual #VakcineSpasavajuŽivote
UNICEF Crna Gora
07 Jul 2021

CETINJE, 7. JUL 2021. – Vakcine spašavaju živote ‒ ključna je poruka gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera na javnoj raspravi o vakcinama, koja je danas organizovana za građane Cetinja, uz učešće zdravstvenih stručnjaka dr Senada Begića, višeg konsultanta UNICEF-a za zdravlje i dr Biljane Ivelje, pedijatrice iz cetinjskog Doma zdravlja.

Prema riječima Kašćelana, pandemija koronavirusa nam je pokazala kakav je svijet bez vakcina u kojem vlada virus – karakterišu ga bolest i smrt, društvena izolacija i zatvorena ekonomija.  Karakterišu ga i prepune bolnice ljudi koji se bore za kiseonik i iscrpljenih doktora koji su primorani da biraju kome taj kiseonik da daju. Karakterišu ga i bol i tuga zbog onih koji su izgubili bitku protiv COVID-a-19.

Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja na  javnoj raspravi o vakcinama, koja je danas organizovana za građane Cetinja
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja na javnoj raspravi o vakcinama, koja je organizovana za građane Cetinja, u julu 2021.

Ponosan sam što što je Cetinje u vrhu po broju vakcinisanih protiv koronavirusa u Crnoj Gori. Ali, to nije dovoljno. Zabrinjavaju me informacije o smanjenom broju vakcinisane djece jer to stvara plodno tlo za razvoj nove epidemije.

Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja

Santander je podsjetio da prema nedavnom istraživanju agencije Ipsos, realizovanom uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade, svaki treći građanin Crne Gore vjeruje u neku teoriju zavjere ili dezinformacije o koronavirusu, dok svaki peti sumnja u vakcine. Svima im je zajedničko to da su bili izloženi velikom broju netačnih informacija na ove teme. Upravo su zbog toga neophodne javne rasprave sa zdravstvenim stručnjacima, poput ove na Cetinju, kako bi se građanima pružila prilika da podijele svoju zabrinutost, razgovaraju o svim informacijama do kojih su došli i analiziraju njihovu tačnost, uz podršku zdravstvenih stručnjaka.

Za nas u UNICEF-u situacija je jasna: vakcine spašavaju živote. Odlukom da ih ne vakcinišu roditelji rizikuju ne samo živote svoje djece, već i živote čitave zajednice, a naročito živote onih koji još uvijek ne mogu da se vakcinišu, poput djece s određenim zdravstvenim problemima. Stoga imunizaciju djece smatramo glavnim nacionalnim prioritetom za Crnu Goru.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u CG na javnoj raspravi o vakcinama, koja je danas organizovana za građane Cetinja
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u CG na javnoj raspravi o vakcinama, koja je organizovana za građane Cetinja, u julu 2021.

Dr Begić je podsjetio na brojne bolesti na koje smo zaboravili zahvaljujući vakcinama. Male boginje, koje su samo tokom 20. vijeka usmrtile 300 miliona ljudi, uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju bezbjedne i efikasne vakcine. Polio – opasna bolest koja je ubila milione, a milione ostavila paralizovanim ili onesposobljenim – zahvaljujući vakcinama, danas je opasna endemska bolest u samo dvije zemlje svijeta – Pakistanu i Avganistanu. Tetanus majke i novorođenčeta, koji je fatalan za novorođenčad, zahvaljujući imunizaciji gotovo je u potpunosti iskorijenjen širom svijeta i kao takav prisutan u svega 12 zemalja.

dr Senad Begić, viši konsultant UNICEF-a za zdravlje na javnoj raspravi o vakcinama, koja je danas organizovana za građane Cetinja
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
dr Senad Begić, viši konsultant UNICEF-a za zdravlje na javnoj raspravi o vakcinama, koja je organizovana za građane Cetinja, u julu 2021.

Veliki uspjeh vakcinacije učinio je da mnogi roditelji danas nisu svjesni zastrašujućih posljedica zaraznih bolesti jer, zahvaljujući vakcinama, generacijama nismo imali priliku da zarazne bolesti osjetimo ’na svojoj koži’. Kao rezultat toga, mnogi od nas su izgubili osjećaj koliko je imunizacija zaista važna. Jedno je sigurno – obuhvat vakcinacijom će se povećati nakon epidemije jer će sjećanje na bolest i njene posljedice biti svježe i živo. Nažalost, za neku djecu to bi moglo biti prekasno, što je danas – u doba kada postoje efikasne vakcine kao način prevencije – krajnje neprihvatljiv i krajnje necivilizovan događaj.

dr Senad Begić, viši konsultant UNICEF-a za zdravlje

Dr Ivelja je govorila o važnosti odazivanja na redovne sistematske preglede i poštovanja rasporeda imunizacije u prvim godinama života djeteta.

Pozivam sve roditelje da svoju djecu redovno dovode na sistematske zdravstvene preglede, od samog rođenja, kako bi se osigurao njihov adekvatan rast i razvoj. Takođe, pozivam ih da slobodno dođu i razgovaraju s nama, zdravstvenim stručnjacima, o svim pitanjima ili sumnjama koje imaju u vezi s vakcinama. Zahvaljujem svim roditeljima za to što su svakodnevno dolazili u cetinjski Dom zdravlja kako bi bezbjedno vakcinisali svoju djecu i tokom pandemije. Svim građanima Cetinja na raspolaganju smo za bilo kakvu podršku i putem telefona 231-464.

dr Biljana Ivelja, pedijatrica iz cetinjskog Doma zdravlja
dr Biljana Ivelja, pedijatrica iz cetinjskog Doma zdravlja na javnoj raspravi o vakcinama, koja je organizovana za građane Cetinja, u julu 2021.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
dr Biljana Ivelja, pedijatrica iz cetinjskog Doma zdravlja na javnoj raspravi o vakcinama, koja je organizovana za građane Cetinja, u julu 2021.

Ona sarađuje s roditeljima koji svakodnevno vakcinišu djecu, a jedna od njih je majka Svetlana Đurović-Martinović.

Svetlana Đurović-Martinović, majka
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Svetlana Đurović-Martinović, majka koja je odlučila da vakciniše svoju bebu i tako je zaštiti od opasnih bolesti, na Cetinju, u julu 2021.

Odlučila sam da vakcinišem svoju bebu jer je opasnost po njen život mnogo veća ako oboli od neke bolesti, od koje ga vakcine štite, nego ako se vakciniše.

Svetlana Đurović-Martinović, majka

Kako bi došlo do povećanja stope rutinske imunizacije djece u Crnoj Gori i kako bi se izbjeglo da djeca obolijevaju od ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama, UNICEF, zajedno s Delegacijom EU, podržava nacionalne i lokalne vlasti, zdravstvene ustanove i zdravstvene stručnjake da sprovedu nacionalnu kampanju i da u tu svrhu udruže snage s lokalnim zajednicama, medijima, civilnim sektorom i akademskom zajednicom.