Vakcine i nuspojave – nema dugoročne štete po zdravlje

Provjeravanje činjenica

Sara Marković, mlada reporterka UNICEF-a u Crnoj Gori
Vizual za blog o nuspojavama vakcina koje nisu štetne po zdravlje
UNICEF Crna Gora
12 April 2021

Internetom kruže razne teorije zavjere i mitovi o vakcinama protiv COVID-a-19. Interesovalo nas je da li su i koliko istiniti brojni medijski navodi o nuspojavama vakcinacije i dugoročno štetnim efektima koje ona može imati po zdravlje vakcinisanih građana.

Prema informaciji na koju smo često nailazili u medijima i na društvenim mrežama, vakcina protiv koronavirusa ima neželjene efekte.

Tim povodom obratili smo se dr Mariji Božović iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG). Na pitanje koje su moguće nuspojave vakcine protiv COVID-a-19 i da li su one česte, dobili smo sljedeći odgovor:

Istraživanja koja su urađena u vezi s neželjenim efektima vakcinacije pokazala su da nakon vakcinacije nema težih neželjenih reakcija. Što se tiče manjih neželjenih reakcija nakon vakcinacije, one mogu biti u vidu lokalnog efekta kao što je bol, otok ili crvenilo na mjestu uboda, a mogu se javiti i neki sistemski efekti u vidu temperature, bolova u mišićima ili zglobovima, mučnine, nesvjestice.

dr Marija Božović iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore

Dr Božović ističe da pojava ovih postvakcinalnih reakcija nije zabrinjavajuća, jer se nakon vakcinacije imunitet osobe aktivira i organizam počinje da stvara antitijela.

Pomenuti efekti vakcinacije traju par sati i hiljadama puta su rjeđi nego negativne posljedice infekcije koronavirusom.

Prema istom pitanju odredila se i Svjetska zdravstvena organizacija:

„Prijavljeni neželjeni efekti vakcina protiv COVID-a-19 uglavnom su bili blagi do umjereni i kratkotrajni. Oni uključuju: povišenu temperaturu, umor, glavobolju, bolove u mišićima, groznicu, dijareju i bolove na mjestu primjene injekcije. Šanse za bilo koji od ovih neželjenih efekata nakon vakcinacije razlikuju se u zavisnosti od specifične vakcine protiv COVID-a-19.”

Mogu li vakcine protiv COVID-a-19 izazvati dugoročne zdravstvene posljedice, pitali smo i stručnjake iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Vakcine protiv COVID-a-19 ne mogu da ostave neke dugoročne posljedice. Te vakcine su prošle kliničke studije, kojima se upravo pokazalo da vakcina nema štetnosti po ljudski organizam.

dr Đorđe Krnjević iz Kliničkog centra Crne Gore

Za sada ne postoji nijedna studija niti istraživanje koje potvrđuje da vakcine mogu ostaviti dugoročne negativne posljedice po naše zdravlje, kazao nam je dr Krnjević.

SZO, pouzdan i stručan izvor informacija na ovu temu, tvrdi da su vakcine bezbjedne – što ujedno znači da one ne izazivaju nikakve dugoročne negativne zdravstvene posljedice:

Postoje stroge mjere zaštite koje se preduzimaju kako bi se osigurala bezbjednost svih vakcina protiv COVID-a-19. Prije nego što dobiju validaciju od Svjetske zdravstvene organizacije i nacionalnih regulatornih agencija, vakcine moraju proći rigorozna testiranja u okviru kliničkih ispitivanja kako bi se dokazalo da ispunjavaju standarde bezbjednosti i efikasnosti uspostavljene na međunarodnom nivou.

Prema navodima SZO-a, praćenje bezbjednosti vakcina obezbijeđeno je na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou i predstavlja uobičajenu praksu u svim nacionalnim programima imunizacije.

U   želji   da   doprinesu   sprečavanju   širenja   dezinformacija  o koronavirusu i vakcinama i s ciljem da promovišu kredibilne izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju  tačnost informacijkoje  se  objavljuju   na   društvenim   mrežama  i  u  medijima, a  koje izazivaju pažnju građana. Prilikom provjere tačnosti informacija slijedili su primjer analiza s platforme Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.