UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri preuzeli Ministarstvo kulture

Povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo” danas preuzeli Ministarstvo kulture

Tina Dimić Raičević
Mladi reporteri - volonteri UNICEF-a sa Aleksandrom Bogdanovićem Ministrom kulture
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
16 Oktobar 2019

CETINJE, 14 oktobra 2019. - Djeca i mladi će ubuduće aktivnije učestvovati u kreiranju strategija koje se odnose na kulturne politike namijenjene najmlađoj publici, a Ministarstvo kulture će uvijek podržati svaku aktivnost u kulturi koja se odnosi na djecu i njihovo kreativno djelovanje. To je obećao ministar kulture Aleksandar Bogdanović u razgovoru s UNICEF-ovim volonterima – mladim reporterima kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”, koji su, povodom proslave 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta, danas preuzeli Ministarstvo kulture.

Aleksandar Bogdanović, ministar kulture
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa mladim reporterima povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, na Cetinju, u oktobru, 2019.

Aktuelni petogodišnji Program razvoja kulture ističe sljedeće godine i pred nama je period kada ćemo započeti s kreiranjem novog petogodišnjeg strateškog dokumenta. Ovu priliku koristim da vas pozovem da nam se pridružite i aktivno učestvujete u programiranju naših obaveza u oblasti kulturnih potreba djece i mladih, jer nam je važno da čujemo vaš glas.

Aleksandar Bogdanović, ministar kulture

Istraživanje kampanje medijske pismenosti pokazalo je da dvije trećine djece u Crnoj Gori nije bilo u pozorištu tokom prošle godine; 75% djece nije bilo u muzeju; 85% nije bilo na izložbi slika; skoro dvije trećine nije bilo na muzičkom koncertu. Mlada reporterka Nađa Lalović istakla je da ovi podaci ukazuju na značajno obrazovno i kulturno siromaštvo djece, a samim tim i duhovno siromaštvo jedne zemlje. I ministar je saglasan s tom ocjenom, pa je zamolio mlade ljude za pomoć kako bi utvrdili razloge zbog kojeg djeca i mladi imaju takav odnos prema kulturnim i umjetničkim sadržajima u našoj zemlji.

Tako bismo mogli zajedničkim snagama da pronađemo i dobro rješenje i pravi odgovor na ovakav odnos mladih prema kulturnim aktivnostima. Takođe smatram da ovom izazovu moramo pristupiti sistemski, tačnije, da uključimo širu društvenu zajednicu i više različitih resora.

Aleksandar Bogdanović, ministar kulture
Mladi reporteri sa ministrom kulture, Aleksandrom Bogdanovićem
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa mladim reporterima povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, na Cetinju, u oktobru, 2019.

Mlada reporterka Jovana Popović podsjetila je ministra da u našoj zemlji ima puno djece koja bi rado išla na muzičke koncerte, pozorišne predstave, gledala balet ili operu, ali jednostavno nemaju tu mogućnost, jer u njihovim gradovima se tako nešto ne nudi ili se nudi vrlo rijetko, naročito na sjeveru zemlje.

Ministar Bogdanović je, odgovarajući na ovo pitanje, obećao da će programi svih ustanova kulture, koje su u nadležnosti Ministarstva, biti dostupni i vidljivi u svim crnogorskim gradovima, a ne samo na matičnoj sceni.

„Tako će Crnogorsko narodno pozorište i Kraljevsko pozorište „Zetski dom” svoje predstave igrati, pored Podgorice i Cetinja, i na scenama u drugim gradovima južnog i sjevernog dijela Crne Gore. Isto pravilo važiće i za koncerte Muzičkog centra i izložbe Centra savremene umjetnosti”, kazao je Bogdanović.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osamom Kogalijem i mladim reporterima
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osamom Kogalijem i mladim reporterima povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, na Cetinju, u oktobru, 2019.

Posjete koncertima umjetničke muzike, likovnim izložbama, promocijama knjiga su besplatne, dok je za organizovane posjete pozorištima, filmskim projekcijama ili muzejima naknada simbolična.

Aleksandar Bogdanović, ministar kulture

Mlada reporterka Dunja Sekulović, inače učenica Srednje baletske škole „Vasa Pavić”, ukazala je kako mlade balerine nemaju adekvatnu salu za vježbanje, a ni scena nije adekvatna za izvođenje profesionalnih baleta. Ministar Bogdanović je najavio da će razgovarati s ministrom prosvjete Damirom Šehovićem o rješavanju ovog pitanja.

Mladi reporteri su zahvalili ministru Bogdanoviću što im je na jedan dan ustupio svoje mjesto u Ministarstvu kulture i podsjetili da djeca i mladi kroz umjetnost razvijaju kreativnost i uče da na originalan i ubjedljiv način izražavaju emocije i stavove.

Zato danas, kada smo preuzeli Ministarstvo kulture Crne Gore, poručujemo – Kultura za svako dijete!

Dunja Sekulović, mlada reporterka - volonterka UNICEF-a
Dunja Sekulović, mlada reporterka – volonterka UNICEF-a sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem na Cetinju povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Dunja Sekulović, mlada reporterka – volonterka UNICEF-a sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem na Cetinju povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta u oktobru, 2019.

Na kraju razgovora Bogdanović je, inspirisan podacima iz istraživanja koji pokazuju da svako peto dijete uzrasta 9−17 godina nije pročitalo nijednu knjigu van školskih lektira tokom posljednje godine, mladim reporterima poklonio knjigu „Crnogorske dinastije” i poručio: „Čitajmo što više, birajmo šta čitamo!”.

Kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF u februaru prošle godine. Godinu dana nakon njenog početka, svaki drugi građanin Crne Gore čuo je za ovu kampanju, čiji je cilj podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori. Kampanja je nedavno dobila i Globalnu nagradu medijske pismenosti, koju dodjeljuje Globalno udruženje medijske pismenosti, pod vođstvom UNESKO-a, u saradnji s Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija i međunarodnom mrežom univerziteta.