U centralnom regionu Crne Gore najviše djece u vrtićima

U Danilovgradu predstavljeni ključni rezultati MIKS istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava djece i porodica za centralni region Crne Gore

Jelena Perovic
Predstavljanje podataka iy MICS istraživanja u Danilovgradu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
10 Decembar 2019

PODGORICA, 6. DECEMBAR 2019. – U okviru proslave 30. godišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaela Bauer, načelnica Odsjeka statistike demografije i migracija Uprave za statistiku Snežana Remiković i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić danas su, na Regionalnoj konferenciji u Danilovgradu, predstavili ključne nalaze MIKS istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava djece i porodica u Crnoj Gori sprovedenog tokom 2018. godine.

Radi se o najvećem istraživanju poslije popisa koje se, uz podršku UNICEF-a, sprovodi širom svijeta svakih pet godina, s ciljem prikupljanja statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, razvoja djece i uslova života djece i porodica.

Snežana Remiković, načelnica Odsjeka statistike demografije i migracija Uprave za statistiku
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Snežana Remiković, načelnica Odsjeka statistike demografije i migracija Uprave za statistiku na predstavljanju MICS podataka u Danilovgradu, u decembru 2019.

Svi podaci MIKS istraživanja biće dostupni na sajtu UNICEF-a i MONSTAT-a, zajedno s izvještajem na našem i engleskom jeziku. Na ovaj način želimo da podržimo naučno zasnovanu javnu debatu o stanju prava djece i porodica u Crnoj Gori.

Snežana Remiković, načelnica Odsjeka statistike demografije i migracija Uprave za statistiku

U Danilovgradu su na regionalnoj konferenciji predstavljeni ključni nalazi ovog istraživanja za centralni region Crne Gore koji pokazuju da u tom dijelu zemlje najviše djece pohađa predškolsko obrazovanje – njih 60%, što je iznad nacionalnog prosjeka od 53%.

Ovo je ohrabrujući podatak, ali neophodno je da se i dalje podstiče saradnja vrtića i porodica kako bi ovaj procenat bio još veći u budućnosti. Svako dijete ima pravo na predškolsko obrazovanje. Ostvarivanje ovog prava za svako dijete u Crnoj Gori treba i dalje da bude prioritet reforme obrazovnog sistema u zemlji.

Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori na predstavljanju podataka MICS istraživanja u Danilovgradu, u decembru 2019.

U centralnom regionu je najveći procenat majki koje su, u jednom trenutku odrastanja svog djeteta, odlučile da odlože vakcinaciju, jer je dijete u tom momentu bilo bolesno ili su pak imale druge razloge. Ovo je uradila svaka treća majka u centralnom regionu.

dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje na predstavljanju podataka MICS istraživanja u Danilovgradu, u decembru 2019.

Svako odlaganje vakcinacije produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, a samim tim i u opasnosti da oboli od nekih zaraznih bolesti od kojih ga vakcine štite. 

dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje

"Praksa odlaganja vakcinacija se odomaćila, a naš je zadatak da u direktnom kontaktu s roditeljima shvatimo razloge za takvo postupanje, te da edukujemo roditelje i da ih podržimo kako bi donosili odluke koje su najboljem interesu njihove djece. Nauka je jasna – vakcine spašavaju živote. Ovom prilikom pozivam sve roditelje koji imaju bilo kakvu dilemu u vezi s vakcinama da se obrate ljekarima ili Insitutu za javno zdravlje", dodao je Begić

Kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, MIKS podaci ukazuju na još jedan prioritet vezan za centralni region: povećanje stope dojenja. Naime, tek svaka peta beba bude podojena tokom prvog sata nakon rođenja u centralnom regionu, dok je to u prosjeku slučaj sa svakom četvrtom bebom u Crnoj Gori.

„Imajući u vidu da se 98% porođaja dešava u bolnicama, niske stope dojenja tokom prvog sata nakon porođaja ukazuju da je potrebna veća podrška majkama od strane zdravstvenih radnika kako bi počele da doje odmah nakon porođaja”, istakla je Bauer.

Dvije trećine djece u centralnom regionu doživjelo je neki oblik psihičkog ili fizičkog kažnjavanja od strane staratelja. Ovaj je podatak u skladu s nacionalnim prosjekom i ukazuje na potrebu pružanja podrške roditeljima da djecu uspješno vaspitavaju bez nasilja.

„Iz tog razloga, UNICEF podržava uvođenje škola roditeljstva u Crnoj Gori”, objasnila je Bauer.

Kao i prethodno, ovo MIKS istraživanje uključilo je posebnu anketu za domaćinstva u romskim naseljima.

Podaci o djeci koja žive u romskim naseljima pokazuju da se ona suočavaju s dodatnim izazovima, poput ranih brakova, većeg siromaštva, manjeg pohađanja osnovnog i srednjeg obrazovanja, itd. Stoga, dodatna pažnja mora se posvetiti ovoj djeci, jer sva djeca imaju jednaka prava.

Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Podaci dobijeni iz MIKS istraživanja koriste se za procjenu napretka Crne Gore u postizanju Ciljeva održivog razvoja i relevantne nacionalne strategije, kao i napretka zemlje u sprovođenju Konvencije UN-a o pravima djeteta.

MIKS istraživanje koje je MONSTAT u Crnoj Gori sproveo tokom 2018. godine, uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Crne Gore, UNICEF-a i UNHCR-a, jasno ukazuje na oblasti u kojima je potrebno dalje raditi, a one se prvenstveno odnose na rani razvoj djece, zaštitu djece od nasillja, obrazovanje, zdravlje i život u čistom okruženju.