SOS linija: Podrška koja je roditeljima neophodna

Socijalna radnica Lepa Žunjić svakodnevno savjetuje roditelje koji se u doba pandemije COVID-a-19 suočavaju s brojnim izazovima

Milica Bogdanović
Socijalna radnica Lepa Žunjić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
30 Oktobar 2021

Podgorica, 12. oktobar 2021. – Socijalna radnica Lepa Žunjić skoro pet godina razgovara s roditeljima iz svih krajeva Crne Gore koji odluče da savjet ili pomoć potraže putem SOS roditeljske linije. Besplatni broj 080 888 888 za podršku roditeljima pokrenulo je Udruženje Roditelji u saradnji s UNICEF-om.  To je jedini servis ove vrste u Crnoj Gori koji je licenciran kod Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a usluge savjetovanja i podrške roditeljima pružaju obučeni stručnjaci.

Socijalna radnica Lepa Žunjić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Socijalna radnica Lepa Žunjić priča kako roditelji uz pomoć SOS linije zajedno s njom dolaze do rješenja problema, u Podgorici u oktobru 2021.

Mi ne nudimo instant rješenja niti smo tu da osuđujemo roditelje već da kroz razgovor zajedno dođemo do rješenja.

Lepa Žunjić, socijalna radnica

Roditelji koji radnim danom od 9 do 15 časova pozovu SOS broj ili pošalju poruku na email sos@roditelji.me dobiće sagovorinika koji ima razumijevanje za problem koji ih muči.

„To su topli i spontani razgovori u kojima oni otkrivaju onoliko informacija koliko žele“, kaže Lepa.

Teme o kojima razgovara s roditeljima su raznolike, ali sadržaj ostaje između nje i roditelja.

Najčešće pričaju o uspostavljanju granica, upotrebi tehnologija, vršnjačkom nasilju, preko školskih problema, odnosa između braće i sestara, seksualnosti, pa do vrlo stresnih situacija, poput narušenih odnosa između roditelja i djece zbog razvoda ili smrti u porodici.

Ne možemo znati sve o roditeljstvu, niti se od roditelja očekuje da u svakom momentu možemo riješiti svaki problem, već nam je potrebna podrška i zbog toga postoje ovakvi servisi.

Lepa Žunjić, socijalna radnica
Lepa Žunjić, socijalna radnica
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Lepa Žunjić, socijalna radnica priča o tome koliko roditeljima znači sevis SOS roditeljska linija, u Podgorici, u oktobru 2021.

Uobičajeno je da zaposleni na SOS liniji roditelju predloži da zatraži pomoć psihologa ili nekog drugog stručnjaka: „Objasnimo roditelju da se veliki problemi ne rješavaju na SOS liniji već ih upućujemo na prave adrese gdje mislim da bi mogli dobiti potpuniju pomoć i podršku za ono što ih muči.“

Međutim, dodatan problem predstavlja to što u opštinama van Podgorice često nema servisa podrške koji su roditeljima potrebni.

„Vi razumijete roditelja, znate što je problem, ali u sredini u kojoj živi nema stručnjaka ili servisa koji mu je potreban i na koji možete da ih uputite“, objašnjava Lepa Žunjić.

Ona kaže da je ovaj servis pokrenut jer su, kroz profesionalnu praksu i svakodnevni kontakt s roditeljima, uvidjeli da im je potrebna podrška da bi usvojili i primijenili pozitivne roditeljske vještine.

Osim toga, jedan od važnih pokretača i pokazatelja koliko je ovaj servis potreban roditeljima su i rezultati MICS istraživanje iz 2018. godine, po kojima je 66 odsto djece do 14 godina u Crnoj Gori bilo izloženo nekom obliku fizičkog kažnjavanja ili psihološke agresije od strane članova svoje porodice.

Lepa Žunjić, socijalna radnica

Pandemija COVID-a-19 dodatno je otežala roditeljstvo i odnose u porodici zbog čega stručnjaci smatraju da je normalno da roditelji potraže pomoć kad se osjećaju nesigurno.

I Lepi, kao savjetnici na SOS liniji, ovaj rad je donio nove uvide koje koristi u roditeljstvu.

Zahvaljujući ovoj liniji postala sam bolja roditeljka, pa i profesionalka. U ovom teškom i brzom vremenu, punom izazova s kojima se svi suočavamo, srećna sam što imam mogućnost da na liniji zastanemo i zaista čujemo roditelje, posvetimo im vrijeme i pažnju kako bi se svi zajedno posvetili da našoj djeci bude dobro.

Lepa Žunjić, socijalna radnica

Podaci Udruženja Roditelji pokazuju da je do oktobra ove godine više od 1340 roditelja pozvalo besplatnu roditeljsku liniju. Rad ovog servisa i njegova promocija dio su regionalnog programa za ublažavanje uticaja pandemije COVID-a-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj koji finansira Evropska unija.