Rani brakovi – kršenje ljudskih prava

Orhan i Ferida polaznici su radionica o prevenciji ranih brakova, koje je Crveni krst, uz podršku UNICEF-a, organizovao u sedam crnogorskih opština naseljenim romskom i egipćanskom populacijom.

UNICEF Crna Gora
Romska porodica
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
06 Decembar 2017

BERANE, 6. DECEMBAR 2017. - Stanovnik beranskog naselja Riversajd Orhan Zizaku oženio se kada je imao 17 godina. Danas, kaže, to ne bi dozvolio nikom od svoje četvoro djece.

 

Orhan Zizaku, mještanin Romskog naselja u Beranama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Orhan Zizaku, priča o svom stavu prema ranim brakovima pošto je prošao kroz radionice za prevenciju ranih brakova, koje je organizovao Crveni krst uz podršku UNICEF-a u Beranama, u decembru 2017.

Ja bih htio da moja djeca uče, da idu u školu, pa da rade. Da imaju dobre uslove za život.

Orhan Zizaku, stanovnik beranskog naselja Riversajd

To stanovište dijeli i Orhanova sugrađanka Ferida Beriša.

Da mi ćerka puni 15 godina i kaže da hoće da se udaje, ja joj ne bih dala. Javila bih se MUP-u i socijalnom. Tako je i za mog sina.

Ferida Beriša, stanovnica beranskog naselja Riversajd
 Ferida Beriša, stanovnica Romskog naselja Riversajd u Beranama
UNICEFCrna Gora / Duško Miljanić / 2017
Ferida Beriša, priča o svom stavu prema ranim brakovima pošto je prošao kroz radionice za prevenciju ranih brakova, koje je organizovao Crveni krst uz podršku UNICEF-a u Beranama, u decembru 2017.

Orhan i Ferida polaznici su radionica o prevenciji ranih brakova, koje je Crveni krst, uz podršku UNICEF-a, organizovao u sedam crnogorskih opština koje su najnaseljenije romskom i egipćanskom populacijom.

Dječji brak je kršenje ljudskih prava. Ugrožava razvoj djevojčica i dječaka. Štaviše, često dovodi do rane trudnoće, lošeg zdravlja, niskog stepena obrazovanja i društvene izolacije. Svi ovi faktori, koji se posebno odnose na djevojčice, sprečavaju prekidanje začaranog kruga siromaštva.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Skoro hiljadu pripadnika romske i egipćanske populacije upoznalo se s negativnim posljedicama sklapanja ranih brakova, porodičnog nasilja i nasilja nad djecom kroz skoro stotinu radionica koje su organizovane za njih.

Podaci iz istraživanja UNICEF-a iz 2013. godine pokazuju da je svaka treća pripadnica romske populacije starosti 15–19 godina stupila u brak ili vanbračnu zajednicu. To je uradio i njen svaki šesti vršnjak.

Iako je u odnosu na starije generacije uočljiv trend pada sklapanja maloljetničkih brakova, iskustvo pokazuje da se ova pojava ne može iskorijeniti samo primjenom zakonskih sankcija.

Što veći stepen obrazovanja djevojčica dobije, to je manja vjerovatnoća da će kao dijete stupiti u brak. Unapređenje pristupa obrazovanju i eliminisanje razlika u obrazovanju između dječaka i djevojčica – ključne su strategije za okončanje prakse dječjih brakova.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Svako dijete zaslužuje šansu da u potpunosti razvije svoje potencijale. Stvarajmo porodice i društvo koje svoj djeci pruža ovakve mogućnosti. Podržimo našu djecu da izrastu u zdrave, srećne, produktivne i odgovorne građane – ključne su poruke radionica, s ciljem podizanja svijesti da je rani brak kršenje ljudskih prava.