Promocija kampanje “Svi u vrtić” uz zvuke dječjeg orkestra

Rano obrazovanje

UNICEF Crna Gora
Promocija kampanje “Svi u vrtić” uz zvuke dječjeg orkestra
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2015
20 Jun 2015

BERANE/PLAV, 20. jun 2015. – U cilju promovisanja ranog obrazovanja i pohađanja vrtića, koji su od izuzetne važnosti za razvoj djeteta, Berane i Plav su ponovo bili domaćini umjetničkih i obrazovnih događaja za djecu i roditelje.

Djeca su se, uz pratnju dječjeg orkestra muzičke škole "Vasa Pavić", igrala u vrtiću na otvorenom, organizovanom od strane NVO “Pedagoški centar” i Odsjeka za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta.

Irena Vuković, dirigent dječjeg orkestra, je zadovoljna brojem prisutne djece. "Vjerni su slušaoci. Njih je jako teško pridobiti. Kolege iz Pedagoškog centra se jako trude da im približe vrtić. Mislim da je neophodno da se obrazovanje uvede u što ranijem uzrastu, ali naravno kroz igru. Kao što mi to radimo sa muzičkim instrumentima, tako i oni to rade sa raznim stvarima. Uglavnom sve kroz igru. Nadam se da će ova kampanja ipak donijeti rezultate, da će roditelji shvatiti da je jako bitno da se djeca uključe, već sa tri ili četiri godine. Da se zajedno uključe u druženje, muziciranje, crtanje. Ali to mogu samo ljudi koji su obučeni, vaspitači, da ih sklone od TV ekrana i crtanih filmova, jer djeca ne znaju da komuniciraju."

Za većinu djece, nastup orkestra je bio rijetka prilika da se upoznaju sa muzičkim instrumentima. Uz pomoć mladih muzičara iz orkestra, djeca iz vrtića su imala priliku da sviraju violinu, violončelo, bubnjeve i druge instrumente.

"Ja sam svirala violinu, a naučila sam i frulu."

"Taj se instrument zove violina. Ja bih voljela da naučim da sviram klavir."

UNICEF Crna Gora

"Kad završim ovaj vrtić onda u školu idem. Pa kao moja tetka Joca na fakultet. Jedva čekam da idem u vrtić. Jednog dana rešio moj deda, da mi kupi sve što meni treba. Kućicu za lutke moje i dvorac roze boje. Trotinete i kolica, baletanke i ljubimca. Kucu, macu, sve od pliša. Trista čuda od slatkiša.“

"Povela me mama u zabavište juče, ala je to lepo igrati se luče. Vesela je graja na svakoj strani, Šilja i Paja su nacrtani. To smo naučili u vrtiću."

Na sjeveru, najsiromašnijem regionu Crne Gore, stopa upisa u predškolske ustanove je najniža. Iz tog razloga, UNICEF i Ministarstvo prosvjete pokrenuli su kampanju "Svi u vrtić“, koja ima za cilj podizanje stope upisa u predškolsko obrazovanje u pet opština u kojima je stopa upisa najniža u Crnoj Gori - Bijelo Polje, Rožaje, Berane, Plav and Adrijevica.

Dragana Osmajlić, vaspitačica iz Berana, smatra da je kampanja "Svi u vrtić“ dobro osmišljena. "Mislim da to velika reklama za nas, za vrtić. Bukvalno je prikazano ovdje na otvorenom sve što mi radimo u vrtiću, sve što je u centru interesovanja. Sve što mi radimo kroz igru. Želim da se zahvalim UNICEF-u, Pedagoškom centru, svim volonterima, koji su zaista aktivno i kreativno učestvovali u svemu ovome. Takođe se zahvaljujem glumcima, muzičkoj školi "Vasa Pavić", svim učesnicima, jer je zaista sve ovo predivno. Odziv, kao što vidite je veliki.“

Ključni nalazi istraživanja sprovedenog na roditeljima djece od 3 do 6 godina koja ne idu u vrtić, a žive na sjeveru Crne Gore, pokazuju da većina roditelja, njih preko 60 posto, kaže da nije dovoljno informisana o radu predškolskih ustanova.

Veliki broj roditelja navodi da postoji neko kod kuće ko brine o djetetu, a čak jedna četvrtina roditelja smatra da djeca treba da počnu da uče tek kad krenu u školu.

Promocija kampanje “Svi u vrtić” uz zvuke dječjeg orkestra
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2015

Ivana Šćekić, majka iz Berana, kaže da je njeno dijete motivisano da ide u vrtić. "Ona sljedeće godine ide u školu, znači godinu dana prije škole, zato što je to korisno za nju, a i sama ona želi da ide u vrtić. Jednom je već bila krenula, ali je bila previše mala, a sad je ona odlučila da ide u vrtić. Mislim da je ipak visoka cijena u odnosu na standard u Beranama. Mislim da bi više roditelja slalo djecu u vrtić da je ta cijena povoljnija."

Druga majka, Milijana Veljić, naglašava da iako roditelji vaspitavaju djecu, vrtić je veoma bitan. "Vrtić je za djecu poseban, ne samo što oni tamo borave nego i uče. Imaju svoj program, a u školama postoji razlika između djece koja su su išla u vrtić u odnosu na onu koja nisu išla. Ne samo što je potreba, važno je za njihov razvoj i socijalizaciju.“

Učenje djece uzrasta od tri do šest godina u maloj grupi, tri sata dnevno, pet dana u nedjelji, u velikoj mjeri pozitivno utiče na njihov uspjeh tokom stručnog i višeg obrazovanja, a čak i kasnije u životu.