Ozbiljne poruke mladih parlamentaraca

Svjetski dan djeteta

Tina Dimić Raičević
Dječji parlament
UNICEF Crna gora / Duško Miljanić / 2018
19 Novembar 2018

PODGORICA, 19. novembar 2018. – Danas nije bio uobičajeni dan u Skupštini Crne Gore. Poslanička mjesta u plenarnoj sali ispunili su osnovci i srednjoškolci iz svih opština Crne Gore, koji su u okviru IX zasijedanja Dječjeg parlamenta postavljali pitanja poslanicima i ministrima u Vladi Crne Gore.

Vješto vodeći zasijedanje Dječjeg parlamenta, Ognjen Jokić iz Podgorice, u razgovoru s reporterima kampanje medijske pismenosti, kazao je da je dobro što se jednom godišnje iz Skupštine čuje mišljenje mladih.

Najveći utisak mi je što je ova skupštinska sala baš mala. Na televiziji izgleda mnogo veća i sve je nekako skromno. Postavljali smo pitanja koja se tiču nas, mladih, i dobili smo odgovore, s kojima smo više ili manje zadovoljni, ali odgovori su tu

Ognjen, Dječji parlament

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović poručio je djeci parlamentarcima da nikada ne treba da se ustručavaju da pitaju o svemu što ne znaju i da istinski brane svoje stavove.

„Najvažnije je da se razgovara i da svi budemo svjesni važnosti tolerancije i dijaloga. Svi moramo da se učimo da prigrlimo različitosti i da o svemu otvoreno razgovaramo”, rekao je Brajović.

Ognjen, Dječji parlament
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Ognjen Jokić iz Podgorice razgovoru s reporterima kampanje medijske pismenosti, govori o tome kako je dobro što se jednom godišnje iz Skupštine čuje mišljenje mladih, novembra 2018. u Podgorici

Tokom dvoiposatnog zasijedanja nizala su se ozbiljno pripremljena pitanja mladih parlamentaraca o socijalnim problemima, pravima djeteta, te pravima djece sa smetnjama u razvoju. Najviše pitanja, međutim, bilo je upućeno Ministarstvu prosvjete.

„U Ustavu Crne Gore piše da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno za sve. Mislim da imamo različito razumijevanje termina besplatno, pa vas molim da nam objasnite šta tačno besplatno obrazovanje podrazumijeva? Da li to znači da udžbenici nisu dio obrazovanja”, pitala je Tijana iz Kolašina.

Isidoru iz Mojkovca interesovalo je koliko vrtića ima na sjeveru Crne Gore.

Ili nama vrtići ne trebaju, jer ih paze roditelji koji ne mogu da nađu zaposlenje? Koliko u tim gradovima ima pozorišta, bioskopa, koliko je važnih kulturnih događaja, omladinskih centara?

Isidora iz Mojkovca

Sultanu iz Ulcinja interesovalo je da li je Konvencija o pravima djetata, kao obavezujući dokument za sve zemlje potpisnice, prevedana na jezike manjinskih naroda u Crnoj Gori, na šta je dobila potvrdan odgovor iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Djecu iz JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” zanimalo je kada će saobraćajna signalizacija biti prilagođena za osobe sa smetnjama vida i to ne samo u centru Podgorice, već i u drugim djelovima grada, ali i Crne Gore.

Borjana Radulović iz Resursnog centra pitala je kada će nazivi javnih ustanova, prodavnica i restorana biti napisani na Brajevom pismu.

Isidora iz Mojkovca
UNICEF Crna gora / Duško Miljanić / 2018
Isidora iz Mojkovca pita koliko vrtića ima na sjeveru Crne Gore, koliko u tim gradovima ima pozorišta, bioskopa, koliko je važnih kulturnih događaja, omladinskih centara, u novembru u Podgorici, 2018.

Mladi parlamentarci su brojna pitanja uputili i Ministarstvu sporta. Tako je Vladan Vukić iz Bijelog Polja konstatovao da, uprkos tome što je bavljenje sportom jedan od osnovih faktora uspješnog psiho-fizičkog odrastanja mladih, sve lošiji uslovi u kojima treniraju dovode to toga da oni odustanu od bavljenja sportom.

„Da li u narednom periodu planirate da izgradite sportske objekte, da rekonstruišete već postojeće, da napravite bazen na sjeveru Crne Gore i da se više iskoriste prirodni potencijali koje naša zemlja i te kako ima”, pitao je Vladan.

Ministar sporta Nikola Janović saglasio se da sportska infrastruktura nije na zadovoljavajućem nivou, ali i obećao da će Ministarstvo na čijem je čelu uložiti dodatne napore da obezbijedi što bolje uslove za mlade sportiste.

„Radimo na tome – ko god u našoj zemlji bude želio da se bavi sportom da mu to bude dostupno i omogućeno”, kazao je Janović.

Mladi parlamentarci su nakon završenog zasijedanja kazali da se nadaju da će predstavnici vlasti ozbiljno shvatiti pitanja i primjedbe koje su iznijeli, te pristupiti njihovom rješavanju.

Deveti Dječji parlament organizovala je Skupština Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, uz podršku Ministarstva sporta i predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, a povodom obilježavanja 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta.