Društvo po mjeri mladih

Regionalna direktorica UNICEF-a Afšan Kan započela posjetu Crnoj Gori druženjem s mladima

UNICEF Crna Gora
Mladi Crne Gore sa regionalnom direktoricom UNICEF-a Afšan Kan
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
22 Maj 2018

PODGORICA, 22. MAJA 2018. - Mladi u Crnoj Gori žele aktivno da učestvuju u društvu i da se pitaju o stvarima koje ih se tiču. To pokazuje iskustvo mnogobrojnih adolescenata koji su učestvovali u inicijativama UNICEF-ove Laboratorije inovacija za mlade, koja u Crnoj Gori postoji već dvije godine.

Mladi Crne Gore sa regionalnom direktoricom UNICEF-a Afšan Kan
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afšan Kan razgovara sa crnogorskim adolescentima o izazovima sa kojima se susrijeću i mogućim rješenjima u Podgorici u maju 2018.

Šef kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali poručio je mladima da ne potcjenjuju svoje mogućnosti.

Koliko god da znamo da je danas vaša budućnost u našim rukama, definitivno znamo i da je naša budućnost u vašim rukama. Nastavite da se borite za svoja prava, jer vi ste budućnost.

Osama Kogali, šef kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru

S mladim nosiocima društvenih promjena družila se i regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan. Ona je svoju prvu zvaničnu posjetu ovoj zemlji počela s prijemom s mladima, kako bi najprije od njih čula o izazovima s kojima se suočavaju i mogućim rješenjima. Vršnjačko i nasilje nad djecom, neuređena igrališta, nedostatak omladinskih centara, samo su neki od problema koje su mladi do sada prepoznali i rješavali u svojim lokalnim zajednicama.

Šesnaestogodišnji Đorđe s Cetinja bio je dio tima koji se bavio problemom nasilja u školama. Đorđev tim formirao je medijatorski klub za podršku žrtvama nasilja, kao i za razgovor s nasilnicima. Đorđe ističe da je učešće na UPSHIFT radionici bilo važno i za njegov lični razvoj:

Naučio sam kako bolje da razmišljam, da na bolji način riješim neki problem, da sagledam dvije strane, pa da vidim koja je bolja i korisnija.

Đorđe, 16

Sedamnaestogodišnji Lazar iz Podgorice kaže da mu je učešće na Hakatonu, radionici na kojoj učesnici koriste nove tehnologije da riješe probleme u lokalnoj zajednici, otkrilo moć timskog rada.

Mladi Crne Gore sa regionalnom direktoricom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afšan Kan
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali razgovara sa crnogorskim adolescentima na prijemu za mlade u maju 2108.

„Uspjeli smo da od ideje do realizacije dođemo brzo, zato što je svako radio svoj dio i na kraju, kao puzzle, spojili smo sve to što smo uradili“, objasnio je Lazar. Njegov tim je na Hakatonu napravio aplikaciju za štednju u cilju boljeg finansijskog opismenjavanja mladih.

Četrnaestogodišnja Nevena iz Mojkovca bila je dio tima koji je pokrenuo akciju uređenja dječjeg igrališta: „Ono što me je najviše impresioniralo jeste put koji smo prešli od ideje do realizacije i shvatila sam da je zapravo trud ključ da otključamo naše mogućnosti.“

Devetnaestogodišnja Hana iz Tuzi, zajedno s vršnjacima, osmislila je kako da njena srednja škola postane prijatniji ambijent za učenje i druženje.

Shvatila sam, iako sam mlada, da je moj glas zaista važan i nastaviće da bude važan i da se čuje ako imamo podršku ovakvih organizacija

Hana, 19

Uz podršku UNICEF-a i partnera, kroz programe UPSHIFT, Hakaton, U-Report i razne radionice Laboratorije inovacija, mladi širom Crne Gore stiču vještine koje su im neophodne u 21. vijeku, udružuju se da rješavaju probleme s kojima se suočavaju u svojim lokalnim zajednicama i tako doprinose izgradnji boljeg i pravednijeg društva – za svako dijete.

UNICEF Crna Gora
U rukama adolescenata je budućnost našeg društva I UNICEF Montenegro