Novi inkluzivni program „Ujedinjeni sportski timovi”

pokrenuli UNICEF i Specijalna olimpijada

Tina Dimić Raičević
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

08 Novembar 2019

PODGORICA, 6. NOVEMBAR 2019. –  Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i šefica operacija Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju Marta Džo Brajičić predstavili su danas novi inkluzivni program „Ujedinjeni sportski timovi”,s ciljem da stvore nove šanse za sportsko-rekreativna druženja mladih, među kojima su i oni s intelektualnim smetnjama, u Podgorici i Nikšiću.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Zagovornica partnerstva UNICEF-a u SAD-u i Specijalne olimpijade Lusi Majer igra sa Mirkom sportistom Secijalne olimpijade u Podgorici, u novembru 2019.

Tom prilikom, šefica operacija Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju Marta Džo Brajičić naglasila je da pokretanjem sportske i inkluzivne inicijative za mlade ljude u Crnoj Gori, među kojima su i oni s intelektualnim smetnjama, UNICEF i Specijalna olimpijada prave još jedan korak u stvaranju inkluzivnog društva.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Šefica operacija Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju Marta Džo Brajičić govori na događaju povodom pokretanja novog inkluzivnog programa "Ujedinjeni sportski timovi" u Podgorici, u novembru 2019.

Ovaj program temelji se na jednostavnom principu, a to je da vježba i zajedničko igranje stvaraju put ka prijateljstvu, toleranciji i prihvatanju.

Marta Džo Brajičić, šefica operacija Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju

Ona je poručila ministru sporta i mladih Nikoli Janoviću, koji je bio počasni gost na događaju, da se ne smije zanemariti sportski element ovog programa, koji je jednako važan za sve učesnike dok uče nove sportove, razvijaju sportske vještine i uživaju u uzbuđenjima takmičenja.

Jedinstvenost ovog programa ogleda se u sljedećem – dok ovi mladi ljudi šutiraju loptu, trče niz teren ili skaču u bazen, oni prevazilaze barijere diskriminacije i postavljaju dobre primjere ne samo dobrog građanskog duha, već stvaraju zajednice prihvatanja, dobrodošlice, tolerancije i inkluzije.

Marta Džo Brajičić, šefica operacija Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da je ponosan na to što UNICEF, u partnerstvu sa Specijalnom olimpijadom, učestvuje u stvaranju inkluzivnog društva u Crnoj Gori.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali govori na događaju povodom pokretanja novog inkluzivnog programa "Ujedinjeni sportski timovi" u Podgorici, u novembru 2019.

Tri su posebna razloga zbog kojih smo ponosni. Prvo, zato što sva djeca imaju ista prava; drugo, zato što su djeca s intelektualnim smetnjama često među najdiskriminisanijim grupama u društvu; i treće, jer ovaj program promoviše sport za svako dijete.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

On je naglasio da svi zajedno moramo da stvorimo više mogućnosti kako bi sva djeca, sa smetnjama u razvoju i bez njih, ostvarila svoja prava i potencijale.

Program „Ujedinjeni sportski timovi”, koji realizuje Specijalna olimpijada, predstavlja odličnu priliku za postizanje tog cilja. On djeci s intelektualnim smetnjama, ali i onoj bez njih, omogućava da se bave sportom i postanu prijatelji. Ovakva životna iskustva od velike su koristi za razvoj svakog djeteta.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Događaju u okviru kojeg je najavljen novi inkluzivni program prisustvovala je i specijalna gošća, zagovornica partnerstva UNICEF-a u SAD-u i Specijalne olimpijade Lusi Majer, koja se zahvalila na prilici da učestvuje na ovako važnom događaju.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Zagovornica partnerstva UNICEF-a u SAD-u i Specijalne olimpijade Lusi Majer govori na događaju povodom pokretanja novog inkluzivnog programa "Ujedinjeni sportski timovi" u Podgorici, u novembru 2019.

Moja misija jeste da pomognem svoj djeci, sa smetnjama u razvoju i bez njih, da ostvare svoj puni potencijal.

Lusi Majer, zagovornica partnerstva UNICEF-a u SAD-u i Specijalne olimpijade

Lusi Majer je petostruka osvajačica zlatnih medalja plivačkih takmičenja na Specijalnoj olimpijadi i zagovornica za inkluziju djece sa smetnjama u razvoju UNICEF-a u SAD-u, koja je do sada pomogla da se prikupi više od 500.000 dolara za UNICEF-ove programe podrške djeci sa smetnjama u razvoju.

Događaju je prisustvovala i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Nakon uvodnih obraćanja, Majer se pridružila svojim vršnjacima, među kojima su bili i oni s intelektualnim smetnjama, u sportsko-rekreativnom druženju kroz fudbal i stoni tenis.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Lusi Majer sa svojim vršnjacima, među kojima su bili i oni s intelektualnim smetnjama, u Podgorici, u novembru 2019.

U okviru novog inkluzivnog programa za mlade, uz finansijsku podršku globalne finansijske institucije ING, četiri srednje škole u Podgorici i Nikšiću formiraće inkluzivne sportske timove u kojima je jednak broj sportista s intelektualnim smetnjama u razvoju i bez njih. Ovaj program Specijalne olimpijade međunarodno je priznat od 2002. godine i sprovodi se u preko 100 zemalja svijeta.

Specijalna olimpijada omogućava djeci, mladima i odraslima širom svijeta bavljenje sportom bez obzira na vrstu i težinu intelektualnih smetnji. U Crnoj Gori, Specijalna olimpijada organizuje brojna sportska takmičenja na nacionalnom nivou, i to u sedam sportova: fudbalu, košarci, stonom tenisu, atletici, skijanju, odbojci i boćanju.