Međusobno povjerenje i partnerstvo s roditeljima je ključ uspjeha rutinske imunizacije

Predstavnici UNICEF-a i Ministarstva zdravlja posjetili su Dom zdravlja u Mojkovcu

UNICEF Crna Gora
Imunizacija djece
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić
25 Maj 2022

MOJKOVAC, PODGORICA, 25. maj 2022 Predstavnici UNICEF-a i Ministarstva zdravlja juče su posjetili Dom zdravlja u Mojkovcu koji bilježi najviše stope vakcinacije u Crnoj Gori. U Domu zdravlja susreli su se s direktorom dr Milojem Zejakom i glavnom sestrom za imunizaciju Valentinom  Vanjom Damjanović kako bi iz prve ruke saznali o načinima sprovođenja imunizacije u toj opštini.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić poručila je da joj je drago što je imala prilike da čuje više informacija od šampiona imunizacije u Crnoj Gori. "Predanost osoblja Doma zdravlja u Mojkovcu u zaštiti djece od zaraznih bolesti je impresivna. Pokazuje koliko su u promociji imunizacije i partnerstvu s roditeljima važni upravo zdravstveni radnici", istakla je Žunić.

Sabina, Mojkovac
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022

UNICEF na nacionalnom nivou podržava program rutinske imunizacije djece u saradnji s Ministarstvom zdravlja i Evropskom unijom. Jedan od prioriteta saradnje je upravo vakcinisanje djece protiv malih boginja, zaušaka i rubele koje prijete dobrom zdravlju najmlađe djece.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Sabina Žunić

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, farmakologiju i regulisane profesije u Ministarstvu zdravlja, dr Slađana Ćorić, izjavila je da Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i svim domovima zdravlja sprovodi brojne kampanje kako bi svako dijete dobilo adekvatnu zaštitu od zaraznih bolesti.

U promociji rutinske imunizacije planirano je i partnerstvo s Ministarstvom prosvjete, kako bi roditelji dobili što više informacija o važnosti imunizacije u zaštiti zdravlja svakog djeteta.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, dr Slađana Ćorić
dr Ćorić
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022

Stope imunizacije u Mojkovcu i do četiri puta su više u odnosu na nacionalni prosjek, a to se ostvaruje zahvaljujući kontinuiranom praćenju vakcinalnih kartona djece, kao i stalnom i proaktivnom komunikacijom s roditeljima. Zdravstvena zaštita nastavlja se i nakon vakcinacije djece, kada roditelji dobijaju broj telefona koji mogu pozvati u slučaju reakcije djeteta na vakcinu.

dr Zejak
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022

Timski rad u Domu zdravlja je ključan za uspješno sprovođenje rutinske imunizacije, kao i povjerenje u zdravstvene radnike koji brinu o zdravlju djece.

Direktor Doma zdravlja u Mojkovcu, dr Miloje Zejak

Kampanja za vakcinaciju protiv malih boginja, zaušaka i rubeole dio je dvogodišnje zdravstvene inicijative koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, uz podršku EU i UNICEF-a. Cilj ove inicijative je da podrži Crnu Goru da se efikasno izbori s pandemijom koronavirusa i da istovremeno sprovodi rutinsku imunizaciju kako bi se izbjegla epidemija bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.