Marija uz donaciju tableta lakše uči

UNICEF i partneri obezbijedili opremu za učenje na daljinu djeci iz najugroženijih porodica

Milica Bogdanović
trinaestogodišnja Marija Marić, djevojčica sa smetnjama u razvoju koja je dobila elektronski uređaj za praćenje onlajn nastave
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
24 Februar 2021

Podgorica, 11 Februar 2021. – „Na tabletu primam i šaljem mejlove koji su mi važni za pohađanje nastave. Često slušam i priče iz maternjeg jezika na sajtu Uči doma“, kaže trinaestogodišnja Marija Marić, djevojčica sa smetnjama u razvoju koja je dobila tablet računar za praćenje onlajn nastave.

Uvođenjem onlajn nastave djeca iz najugroženijih porodica suočila su se s dodatnim teškoćama u obrazovanju, prije svega zbog nedostatka opreme za učenje na daljinu. U Crnoj Gori, 16 odsto porodica s djecom uzrasta do 18 godina nema pristup računaru ili laptopu s internetom, što rezultira stvaranjem još većeg digitalnog jaza među djecom.

Trinaestogodišnja Marija objašnjava kako novi uređaj osim za nastavu,  koristi i za komunikaciju s drugovima i drugaricama iz škole, a pomaže joj i da kvalitetno provodi slobodno vrijeme surfujući internetom, u Podgorici, u februaru 2021.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Trinaestogodišnja Marija objašnjava kako novi tablet računar osim za nastavu, koristi i za komunikaciju s drugovima i drugaricama iz škole, a pomaže joj i da kvalitetno provodi slobodno vrijeme surfujući internetom, u Podgorici, u februaru 2021.

Stoga je UNICEF u Crnoj Gori, zajedno s Ministarstvom finansija  i socijalnog staranja, Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, NVO „Roditelji“, te udruženjima roditelja djece sa smetnjama u razvoju, pokrenuo inicijativu da se djeci iz najugroženijih porodica dodijeli 770 tablet računara za praćenje onlajn nastave kako bi mogla da se obrazuju i usavršavaju. Stepen pogođenosti posljedicama pandemije novog koronavirusa utvrđen je na osnovu Brze procjene socio-ekonomskog  uticaja epidemije COVID-a-19 u Crnoj Gori, koju je sproveo sistem UN u Crnoj Gori.

Marija, koja pohađa sedmi razred osnovne škole, izuzetno je zadovoljna što je baš ona dobila uređaj koji će joj olakšati učenje na daljinu. Osim za nastavu, Marija novi tablet računar koristi i za komunikaciju s drugovima i drugaricama iz škole, a pomaže joj i da kvalitetno provodi slobodno vrijeme surfujući internetom.

Marija i njena mama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Marija i njena majka Ljubinka Potpara zajedno istražuju opcije na tabletu koji će Mariji olakšati učenje, u Podgorici, u februaru 2021.

Tablet je posebno važan za djecu sa smetnjama u razvoju koja imaju dioptriju, poput Marije. Veći ekran, kakav ima tablet u odnosu na mobilni telefon, njoj više prija, jednostavniji joj je za korišćenje i olakšavanja joj učenje.

Ljubinka Potpara, Marijina majka

Tablet računari dodijeljeni su djeci koja su, po socijalnim kriterijumima, u stanju najveće potrebe, a pohađaju razrede za koje je bilo propisano obavezno onlajn praćenje nastave.

Od 770 tablet računara, koliko ih je ukupno dodijeljeno, po 150 su dobila djeca u hraniteljskim porodicama, djeca u jednoroditeljskim porodicama i djeca u romskoj i egipćanskoj zajednici, dok je 320 ovih uređaja podijeljeno djeci sa smetnjama u razvoju.

Koordinatorka za dječju zaštitu u UNICEF-u Nela Krnić pojasnila je da će djeca iz najugroženijih porodica, zahvaljujući ovoj inicijativi, nesmetano realizovati pravo na obrazovanje i neće se osjećati uskraćeno u odnosu na svoje vršnjake u pogledu praćenje nastave, ali ni ostalih, vannastavnih sadržaja. Iskazala je nadu da će biti još ovakvih inicijativa u budućnosti kako bi što više djece iz najugroženijh grupacija ostvarilo svoje pravo na kvalitetno obrazovanje.

Uz pomoć tableta i uz nadzor roditelja, djeca će moći da prate i vannastavne sadržaje koji su primjereni njihovom uzrastu i potrebama, što će dovesti do njihove bolje informisanosti.

Nela Krnić , Koordinatorka za dječju zaštitu u UNICEF-u
Nela Krnić , Koordinatorka za dječju zaštitu u UNICEF-u
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Nela Krnić , Koordinatorka za dječju zaštitu u UNICEF-u

Tamara Milić, načelnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, ističe da su asistivna sredstva poput smart uređaja važna i u trenutku pandemije i za dalje kontinuirano i kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

Tamara Milić, načelnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Tamara Milić, načelnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta ističe da su asistivna sredstva poput smart uređaja važna i u trenutku pandemije i za dalje kontinuirano i kvalitetno inkluzivno obrazovanje, u Podgorici, u februaru 2021.

Tableti će djeci pomoći ne samo u učenju, već i za poboljšanje komunikacije i interakcije“, smatra ona. „Djeca će moći da usvajaju i iskazuju znanja, ali i da samostalno postižu svrhovitu, efikasnu i efektivnu komunikaciju i izražavaju potrebe.

Tamara Milić, načelnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje

Dodjela tablet računara dio je inicijative „Zaštita najugroženije djece i porodica pogođenih pandemijom COVID-a-19”, koju sprovodi UNICEF u Crnoj Gori uz finansijsku podršku Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.