Kampanja "Svi u vrtić" podigla stope upisa u vrtiće

Rano obrazovanje

UNICEF Crna Gora
Djeca se igraju u vrticu u Beranama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2015
15 Decembar 2015

BERANE, decembar 2015. - Petogodišnji Damir je ove godine prvi put krenuo u vrtić i tamo je upoznao svog najboljeg druga Alana.

"Tamo pišeš, igraš se, učiš pjesmice. Tamo je zabavno, ima puno drugara. Pa nam nešto učiteljica crta, a mi bojamo. Ja sam u vrtiću naučio da pišem slova“, Damir je ispričao.

Za Damira i njegove drugare novi trosatni besplatni predškolski program je pokrenut u septembru u vrtiću "Radmila Nedić" u Beranama, u skladu sa naporima UNICEF-a i crnogorskog Ministarstva prosvjete da obezbjedi predškolsko obrazovanje za svu djecu.

To su djeca koja do sada nikada nisu išla u vrtić, koja nisu boravila u kolektivu. Mi smo insistirali da probamo da vidimo kako će djeca da reaguju. Uključili smo djecu od 3 do 6 godina, dominiraju predškolci. Plan i program je trosatni, skraćeni, djeca nemaju spavanje i obrok. Ali imaju tri sata druženja, pjesme i igre, i učenja naravno.

Saida Adrović, vaspitačica iz Berana

Svjesni izuzetnog značaja predškolskog obrazovanja za rani razvoj djeteta, u proljeće 2015. godine, UNICEF i Ministarstvo prosvjete su pokrenuli kampanju "Svi u vrtić", u pet opština na sjeveru Crne Gore u kojima je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem najniži u državi.

Uprava vrtića i vaspitači u Beranama kažu da je kampanja „Svi u vrtić“ uticala na većinu ljudi u njihovoj okolini da ozbiljno razmisle i upišu dijete u vrtić.

Djevojcice se igraju u vrticu u Beranama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2015
Djevojcice se igraju u vrticu u Beranama

"Zbog te kampanje "Svi u vrtić", to nam je dalo podsticaj da dijete krene u vrtić. Zadovoljan je, drugačije se ponaša. Osjeća se promjena. Počinje da piše, da se sprema", kaže Halida Kožar, roditelj iz Berana.

"Ove godine je upis u vrtiće, zahvaljujući kampanji, 27 procenata veći nego što je bilo prošle godine. Predškolce smo maksimalno upisali, sa pripremnim programom od tri sata. Računam da ćemo, uz saglasnost Ministarstva, sljedeće godine to da pretočimo u poludnevni boravak“, kazao je Jovan Komatina, direktor vrtića u Beranama.

Kampanja „Svi u vrtić“ dio je širih nastojanja crnogorskog obrazovnog sistema da, uz podršku UNICEF-a, do 2020.godine, dostigne 100-procentni obuhvat djece od 3 do 6 godina predškolskim obrazovanjem.