Crnogorski pjevač Sergej Ćetković postao prijatelj kampanje “Svako dijete treba porodicu”

Hraniteljstvo je najbolje rješenje za dijete

UNICEF Crna Gora
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, crnogorski pjevač Sergej Ćetković i pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija (s desna na lijevo),tokom događaja u KIC “Budo Tomović”
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013
06 Decembar 2013

PODGORICA, 6. decembar, 2013. – Crnogorski pjevač Sergej Ćetković, umjetnik poznat u regionu, pridružio se UNICEF-u kako bi podržao kampanju "Svako dijete treba porodicu”. On je druga slavna ličnost koja se pridružila ovoj kampanji i postala njen prijatelj, nakon što je to uradio britanski glumac Nikolas Lindhrst, poznat po ulozi Rodnija u komediji “Mućke”, u oktobru 2013.

Sergej je otac dvije usvojene djevojčice, i u svom govoru ističe koliko je važno da se obezbijedi svakom djetetu da raste u toplom porodičnom okruženju.

Bio sam u prilici da razgovaram sa hraniteljima i iz njihovog iskustva sam razumio da je hraniteljstvo najbolje rješenje za dijete, o kojem privremeno ne mogu da brinu njegovi biološki roditelji. Oduševila me je njihova humanost, ljubav, briga, solidarnost i želja da svoj život oplemene dijeleći ga sa jednim ili više djece.

Sergej Ćetković, crnogorski pjevač

Jelena Krstajić iz Podgorice, koja je odrasla u hraniteljskoj porodici, govorila je o svojim iskustvima iz ugla djeteta na hraniteljstvu u Crnoj Gori: "U hraniteljskoj porodici nisam mislila da sam ni po čemu drukčija od djece koja su imala roditeljsko staranje."

Jelena Krstajić iz Podgorice, koja je odrasla u hraniteljskoj porodici, govorila je o svojim iskustvima iz ugla djeteta na hraniteljstvu u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013
Jelena Krstajić iz Podgorice, koja je odrasla u hraniteljskoj porodici, govorila je o svojim iskustvima iz ugla djeteta na hraniteljstvu u Crnoj Gori

Posebno je, kaže, bila ponosna na sebe kada bi upoznavala nove prijatelje: „Ja im kažem da nemam roditelje i onda čujem maltene zaprepašćenje: Ali kako? Pa ti uopšte ne djeluješ kao da nemaš roditelje."

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, ukazao je na istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina koji pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

Stoga, neophodno je osigurati da svako dijete raste u toplom porodičnom okruženju kako bi obezbijedili svakom djetetu da se razvije do svog punog potencijala. 

 

Nijedna odluka ne utiče na ljudska prava pojedinca, tokom čitavog života, koliko odluka o brizi za dijete koje je bez roditeljskog staranja. Osnovno ljudsko pravo svakog djeteta je da bude zbrinuto u porodici.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija, naglasio je važnost jačanja hraniteljstva u okviru tekuće reforme sistema dječje zaštite u Crnoj Gori.

„Nastavićemo i dalje snaženje hraniteljstva u okviru proširene porodice i razvojem standardno profesionalnog hraniteljstva s posebnim akcentom na djecu od 0 do 3 godine,“ rekao je Goran Kuševija, pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja.

Od početka kampanje u septembru, centrima za socijalni rad širom Crne Gore stigla su 43 zahtjeva za hraniteljstvo, od kojih je 16 već u proceduri. Trenutno u Crnoj Gori u institucijama živi 109 djece, dok ih je 320 u hraniteljskim porodicama, ali uglavnom srodničkim.

„Hraniteljstvo jeste privremeni oblik, ali je odnos koji se ostvari sa djetetom koje je na hraniteljstvu trajni odnos, nešto što vam ostaje za cio život.“ zaključila je Marija Lepović, iz centra za socijalni rad u Podgorici.

Sergej Ćetković je pozvao građane Crne Gore da dobiju više informacija o ovom pitanju i da se prijave da postanu hranitelji: "Moja poruka svim građanima Crne Gore - da obezbijedimo porodicu, to jeste srećno i bezbrižno djetinjstvo svakom našem djetetu. Ništa ne može biti važnije od toga."

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“ sprovodi se u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: unapređenje socijalne inkluzije“ koji sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije.