Crnogorski muzičar Sergej Ćetković promoviše hraniteljstvo u Nikšiću

Promocija hraniteljstva u Nikšiću

UNICEF Crna Gora
Djevojčica trči ocu u zagrljaj
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013
26 April 2016

NIKŠIĆ, 26. april 2016. - Tokom otvorenog dana posvećenom hraniteljstvu u Nikšiću, u okviru nastavka kampanje UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalnog staranja "Svako dijete treba porodicu“, koja se sprovodi uz podršku EU, hraniteljka Rajka Dimitrijević je govorila o svom iskustvu pružanja novog doma za troje djece.

Poznati crnogorski muzičar Sergej Ćetković tokom govora na dogadjaju u Nikšiću
UNICEF Crna Gora / Danilo Papić / 2016
Poznati crnogorski muzičar Sergej Ćetković tokom govora na dogadjaju u Nikšiću

„Moje iskustvo je neprocjenjivo blago koje se novcem ne može platiti. Sa velikim zadovoljstvom sam ušla u ovu priču i tako ponosno i dostojanstveno pričam o tome. Jednu djevojčicu sam udomila, odnosno ona je usvojena. Trenutno je još dvoje djece kod mene koja čekaju svoj put. Potpuno sam se uživjela u ulogu njihove majke, ni u jednom trenutku ih nisam odvojila od svoje djece. Jednako sam se radovala svakoj izgovorenoj riječi, iskrenom osmjehu, pojedenom obroku. Sav napor mene i moje porodice učinio je da ta djeca budu zaista srećna i da rastu baš onako kako treba i kako je za njih najbolje“, Dimitrijević je kazala.

U promovisanju hraniteljstva u Crnoj Gori aktivno učestvuje i poznati crnogorski muzičar Sergej Ćetković, koji je pozvao građane Nikšića da postanu hranitelji.

Sama pomisao da postoje djeca koja odrastaju u institucijama, bez obzira na sve uslove koje im te institucije omogućavaju, ipak ništa ne može da se mjeri sa toplinom porodičnog doma. To je i poruka današnjeg skupa. Dovoljno je da se svako od nas pokrene i učini sve što može da ovoj djeci omogući ljepše i bogatije djetinjstvo. Moja poruka svim građanima Crne Gore je sasvim jednostavna i ljudska, a to je da omogućimo svoj djeci da rastu bezbrižno svakog dana ispunjena roditeljskom ljubavlju i pažnjom. Poklonite osmijeh i zagrljaj i srećno djetinjstvo svakom djetetu. Prijavite se najbližem centru za socijalni rad i postanite hranitelj.

Sergej Ćetković, poznati crnogorski muzičar
Hraniteljica Rajka Dimitrijević, govorila je o svojim iskustvima
UNICEF Crna Gora / Danilo Papić/ 2016
Hraniteljica Rajka Dimitrijević, govorila je o svojim iskustvima

Pod krovom hraniteljske porodice dijete se razvija, raste i živi u uslovima koji su vrlo slični onima u njegovoj biološkoj porodici. To je mnogo bolje za razvoj djeteta od smještanja u ustanovu. Iz tog razloga, Crna Gora planira da do 2017. ukine smještaj u ustanove djece mlađe od 3 godine.

Sada znamo, nakon svjetskih istraživanja rađenih tokom posljednjih 50 godina, da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju. Nijedno dijete mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u institucije.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Prvi prioritet crnogorskih vlasti jeste da unaprijede, ojačaju i povećaju servise podrške kako bi se najprije biološke porodice očuvale zajedno. Za djecu koja ne mogu ostati u svojoj porodici, cilj je da se ojača hraniteljstvo, zbog čega je kampanja “Svako dijete treba porodicu” fokusirana na pronalaženje potencijalnih hranitelja.