Nutriție

UNICEF depune eforturi pentru îmbunătăţirea alimentației sugarilor și a copiilor mici.

A rural boy from Vulcanesti, Moldova, in kindergarten
UNICEF/Moldova/2017/Foca

Provocarea

Subnutriția, în special în primele 1.000 de zile de viaţă, este asociată cu o dezvoltare cerebrală suboptimă.

Îmbunătăţirea alimentației, în special a copiilor și a femeilor, este recunoscută tot mai mult ca fiind imperativă pentru reducerea nivelului de sărăcie, promovarea dezvoltării socio-economice durabile și reducerea inegalităților.

Familiile cele mai sărace din Moldova încearcă din greu să asigure suficientă hrană, deoarece o treime din femeile şi copiii din familiile sărace suferă de anemie.

Alimentaţia maternă insuficientă înainte de concepţie și în timpul sarcinii reduce şansele unei nașteri sigure și unui copil sănătos și poate duce la întârzieri în dezvoltare, care afectează potenţialul copilului. Rata anemiei la femei a scăzut de la 40% în anul 2005, dar un sfert din femeile însărcinate din Moldova sunt încă afectate de anemie.

Copiii săraci sunt de două ori mai predispuși riscului de anemie.

Retardul statutar, deficienţele de vitamine și de minerale, precum și alte forme de malnutriție reduc şansa copiilor de a supravieţui și le împiedică dezvoltarea și creşterea normală.

Subnutriția, în special în primele 1.000 de zile de viaţă, este asociată cu o dezvoltare cerebrală suboptimă. Aceasta poate avea consecinţe grave, de lungă durată, asupra abilităților cognitive, rezultatelor școlare și veniturilor viitoare. 

Potrivit celui mai recent Studiu de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS), 6% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani din Moldova sunt afectați de retard statutar, sau sunt prea scunzi pentru vârsta lor.

children living in poverty
UNICEF/Moldova/2014/Gutu

Copiii săraci sunt afectaţi de retard statutar de aproape patru ori mai des decât copiii din chintila superioară.

Alăptarea este unul dintre pilonii esenţiali ai alimentației, asigurând supravieţuirea, creşterea optimă și dezvoltarea copilului mic. Deşi 98% dintre copiii din ţară au fost alăptați la un moment dat, doar 36% au fost hrăniți exclusiv prin alăptare în primele 6 luni de viață în anul 2012, o scădere de la 46% în anul 2005. 

Deficitul de iod este deosebit de periculos în sarcina timpurie și în copilărie, însă poate fi prevenit cu uşurinţă prin utilizarea pe scară largă a sării iodate.

Mai puţin de jumătate din gospodăriile din Moldova consumă sare iodată.

Soluția

UNICEF susţine acţiunile de îmbunătăţire a alimentației sugarilor și a copiilor mici.

UNICEF Moldova își propune să asigure că fiecare copil are cea mai bună alimentație posibilă la începutul vieţii. 

În cadrul activităţii noastre de consolidare și îmbunătăţire a sistemelor de sănătate, noi susţinem elaborarea cadrului legislativ şi normativ prin care se promovează alăptarea, programul naţional de prevenire a deficienței de fier și acid folic și integrarea în asistența medicală prenatală și primară a consilierii referitoare la alimentația copilului.

Începând din anul 2000 am susţinut iniţiativa „Spitalul – prieten al copilului”, pentru ca toate maternitățile, fie autonome, fie în cadrul unui spital, să devină centre de susținere a alăptării. În prezent, peste două treimi din maternități sunt prietenoase copiilor, comparativ cu doar 13% în anul 2000. 

baby friendly hospital
UNICEF/Moldova/2016/Munteanu

Numărul spitalelor – prieten al copilului a crescut de peste cinci ori.

UNICEF a susţinut și politica privind oferirea de suplimente de fier și acid folic femeilor însărcinate, ca parte a asistenței antenatale, și a oferit consiliere în materie de politici pentru a garanta disponibilitatea completă a sării iodate. Drept urmare, starea nutriţională a femeilor însărcinate s-a îmbunătăţit treptat, iar rezultatele la naştere au devenit mai bune.

Suplimentele de fier și de acid folic au fost introduse în pachetul de bază al serviciilor de sănătate în anul 2005.