Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării subliniază importanța investițiilor în apă, sanitație și igienă în școli

100 de instituții de învățământ vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație.  Bugetul total al programului se ridică la circa 85 milioane de lei. 

22 Martie 2024
Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării subliniază importanța investițiilor în apă, sanitație și igienă în școli
UNICEF/2023/Moldova/Pirozzi

22 martie, Chișinău: Fiecare a doua școală din Republica Moldova nu are un sistem de colectare și epurare a apelor reziduale. Totodată, elevii din mediul rural au un acces mai redus la apă, sanitație și igienă în școli. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile evaluării infrastructurii și serviciilor de sanitație, igienă și alimentare cu apă în 968 de școli din Moldova. 

Evaluarea a fost realizată de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării în scopul identificării lacunelor în acest domeniu și elaborării unui plan comun de intervenție pe termen mediu și lung.  

„Ministerul Educației și Cercetării în comun cu partenerii de dezvoltare își propune să asigure dreptul la condiții decente în instituțiile de învățământ, inclusiv la facilități de apă și sanitație. Fiecare copil merită un mediu de învățare sănătos unde se oferă acces durabil la surse sigure de alimentare cu apă, instalații și servicii de sanitație și igienă”, susține Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit datelor colectate, 449 de școli stochează apele uzate și deșeurile solide în haznale, iar alte 42 au raportat că folosesc fose septice. Mai mult, cheltuielile pentru serviciile de transportare și tratare a deșeurilor solide nu sunt bugetate corespunzător normelor de mediu. Din cauza costurilor ridicate și resurselor financiare insuficiente, managerii instituțiilor de învățământ aleg să nu golească rezervoarele sau haznalele atât de frecvent pe cât este necesar. În cadrul evaluării au fost identificate și documentate cazuri în care apele uzate sunt evacuate în sistemul public de canalizare în timp ce nu există niciun sistem funcțional de tratare. Asemenea situații reprezintă factori de risc pentru sănătatea publică și starea mediului.   

Cât privește accesul elevilor la sanitație și igienă, în 543 de școli, cabinele de toaletă sunt insuficiente, iar elevii din alte 215 școli au acces limitat la lavoare pentru a se spăla pe mâini. Potrivit normelor sanitare, la fiecare 40 de elevi într-o școală trebuie să existe cel puțin un lavoar funcțional, dotat cu apă, săpun și uscător pentru mâini.

Nu putem asigura respectarea drepturilor copiilor la sănătate, educație și demnitate dacă nu avem capacitatea de a oferi apă potabilă, servicii de sanitație și igienă. Astăzi, criza climatică nu schimbă doar planeta, ci viața fiecărui copil. De aceea, UNICEF va continua să sprijine guvernele, inclusiv autoritățile din Republica Moldova, pentru a dezvolta și implementa programe de îmbunătățire a accesului la apă și sanitație în școli într-un mod cât mai sustenabil și prietenos cu mediul”, spune Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj. 

Evaluarea a fost realizată în 751 de școli din mediul rural și în 217 școli din mediul urban, constituind 80% din numărul total al școlilor din țară.  Managerii acestor școli au participat activ și voluntar la acest exercițiu în octombrie 2023 - februarie 2024, beneficiind în prealabil de sesiuni de orientare și informare despre aspectele tehnice ale evaluării, precum și cerințele minime de alimentare cu apă, sanitație, igienă pentru elevi și angajați.  

Concluziile evaluării sunt prezentate în contextul Zilei Mondiale a Apei pentru a atrage atenția asupra importanței investițiilor în îmbunătățirea serviciilor de sanitație, alimentare cu apă, și igienă în instituțiile de învățământ. Acestea ar putea preveni poluarea surselor de apă potabilă care are și un impact negativ asupra sănătății publice și a mediului.  

Intervenția face parte din agenda Programului de Reabilitare și Construcție a Blocurilor Sanitare în Școli, lansat de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). 

Amintim că, în cadrul programului, 100 de instituții de învățământ vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Bugetul total al programului se ridică la circa 85 milioane de lei.  

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual pe 22 martie pentru a aduce în atenția opiniei publice necesitatea gestionării sustenabile a surselor de apă și rolul fiecăruia în întreținerea și protejarea lor. UNICEF sprijină autoritățile din 90 de țări, inclusiv în Republica Moldova, pentru a dezvolta și implementa politici privind îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă. De asemenea, UNICEF își adaptează programele potrivit schimbărilor climatice, care afectează tot mai mulți copii din întreaga lume. Raportul UNICEF privind Indexul Riscului Climatic al Copiilor pentru 2021 arată că circa un miliard de copii sunt expuși unui risc extrem de ridicat din cauza crizei climatice.  

Notă pentru editori:  

Formularul utilizat în procesul de evaluare voluntară include indicatorii Programului de Monitorizare a Alimentării cu Apă, Sanitație și Igienă, gestionat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS ) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) -  www.washdata.org.  

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook