26 de psihologi școlari vor deveni facilitatori în cadrul programului de educație parentală CONECT - Adolescența pe înțelesul părinților

04 Martie 2021
Psihologi la scoala
UNICEF

26 de psihologi școlari din municipiul Chișinău și raionul Sîngerei vor deveni facilitatori în cadrul Programului CONECT - Adolescența pe înțelesul părinților. Începând cu 2 și până pe 31 martie, în cadrul unui stagiu de instruire, specialiștii vor învăța tehnici de lucru cu părinții de adolescenți.

CONECT- Adolescența pe înțelesul părinților este un program de educație parentală, adresat părinților de adolescenți. Este realizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC) , dar și cu Direcțiile Educație din Chișinău și Sîngerei, în cadrul proiectului “Parentalitate responsabilă pentru o adolescență sigură”, cu sprijinul UNICEF Moldova. Activitatea contribuie la realizarea Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale și este prevăzută de Foaia de parcurs MECC, pentru 2021-2023, ”Să asigurăm un mediu protector pentru copii”, aprobată în ianuarie 2021.

Instruirile pentru cei 26 de psihologi sunt facilitate de către autoarele programului: președinta CNPAC, psihologul Daniela Sîmboteanu, psihoterapeutul român, Sorina Petrică, și psihologul Victoria Gonța.

”CONECT este un program ancorat la necesitățile părinților de adolescenți din Republica Moldova. Prin intermediul acestui program, am răspuns la provocările cu care se confruntă adolescenții și am oferit instrumente necesare părinților, cu scopul de a preveni situațiile de risc în care pot ajunge copiii lor”, a menționat președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu.

Coordonatorul de programe pentru adolescenți și tineri din cadrul UNICEF Moldova, Alex Petrov, a reiterat importanța programelor de educație parentală în țara noastră.

„Împreună cu asociațiile obștești încercăm să realizăm anumite programe internaționale la nivel regional, care ar ajuta Republica Moldova și copiii/ adolescenții din această țară să trăiască mai bine, să fie mai sănătoși, mai fericiți și mai educați”, a subliniat Alex Petrov.

La rândul său, șeful Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a afirmat că ”Programul CONECT va aduce plus valoare sectorului educațional, va contribui la realizarea Planului de acțiuni MECC pentru 2021-2022, în vederea realizării Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale. Acest plan de acțiuni presupune dezvoltarea anumitor activități parentale pentru mai mulți actori, iar unul dintre punctele importante este instruirea pedagogilor și psihologilor”.

La sfârșitul stagiului de instruire, cei 26 psihologi vor prezenta Programul CONECT pentru aproape 400 de părinți și îngrijitori de adolescenți din municipiul Chișinău și raionul Sîngerei, pentru a le dezvolta competențele parentale. În perioada aprilie-mai, vor fi organizate în jur de 20 de grupuri de părinți, care vor participa, ulterior, la 15 sesiuni în cadrul programului CONECT.

 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați  www.unicef.md