Paza bună trece primejdia rea

Sute de elevi din țară învață cum să fie în siguranță în situațiile de urgență

UNICEF
security school
UNICEF/2018
28 Mai 2018

Elevii din zece școli din sudul țării au participat la activitățile organizate de „Școala securității”, unde au învățat cum să fie în siguranță în situații de urgență. Activitatea a avut loc la Cahul și face parte din seria de instruiri zonale cu genericul „Împreună reducem riscurile”, care se desfășoară pe parcursul lunii curente în mai multe raioane. Activitățile conțin atât ore teoretice, cât și practice. Copiii învață de la salvatori și paramedici cum să fie în siguranță în caz de incendii, cutremure, accidente și inundații. De asemenea, ei însușesc manevre de prim-ajutor în caz de înec, sufocare cu corpi străini sau alte situații de urgență.

Ion Covaș, unul dintre participanții la „Școala securității”, este elev în anul I la Școala Profesională din orașul Cahul și se pregătește să devină bucătar. El a venit la instruire împreună cu alți colegi și este dispus să se implice activ la orele teoretice și practice.

„Consider că aceste lecțiile sunt foarte utile pentru noi. A acorda primul ajutor este cel mai important lucru pe care orice copil și adult trebuie să îl cunoască.”

O altă participantă la „Școala securității”, Lilia Bratu, elevă în clasa a XI-a, spune că cel mai mult a impresionat-o activitatea organizată de paramedicul Elena Tanas, care i-a învățat pe copii tehnicile de prim ajutor. Lilia povestește că a fost martoră la o situație când cineva din familie a avut nevoie de ajutor pentru că se sufoca. „Recunosc că atunci nu știam cum pot ajuta, bine că era tata alături și s-a implicat rapid. Acum, după „Școala securității”, știu cum să acționez”, spune adolescenta. 

Paramedicul Elena Tanas le-a arătat copiilor pașii pe care trebuie să îi urmeze când vor să salveze o persoană care se sufocă. 

„Obstrucția căilor respiratorii e o problemă la nivel global. Lumea se teme să acționeze și mulți oameni își pierd viața dintr-o cauză care poate fi prevenită. Iată unul dintre motivele pentru care începem aceste instruiri pentru elevi. Organizăm lecții similare și pentru adulți, pentru că aceste cunoștințe pot salva vieți”. 

Și pentru ca lecția să fie mai eficientă, a utilizat câteva manechine. După lecția practică, fiecare elev a avut ocazia să exerseze manevrele învățate, astfel încât la final fiecare se putea lăuda cu un rezultat bun.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma, a avut ocazia să asiste și chiar să participe la mai multe activități organizate de instructorii „Școlii securității” din Cahul, împreună cu copiii și tinerii de acolo.

„Știm cu toții că natura poate fi uneori foarte imprevizibilă,” a spus Desiree Jongsma, Reprezentanta UNICEF în Moldova. „Am aflat că, anul trecut, raionul Cahul a fost afectat de o furtună de zăpadă când nimeni nu se aștepta – în ultimele zile ale lunii aprilie! Este important ca toate comunitățile să fie pregătite să prevină noile riscuri și să reducă riscurile deja prezente. Desigur, copiii și tinerii pot juca un rol important în acest sens și chiar îi pot învăța pe ceilalți cum să fie protejați în comunitatea lor. Paza bună trece primejdia rea”, a concluzionat Desiree Jongsma.

În timp ce unii elevi învățau să acorde primul ajutor, alături, pe pista de alergare, alte echipe de fete și băieți participau la un exercițiu care simula stingerea unui incendiu. Valeria Zgârcibaba este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Ioan Vodă” din Cahul. Am întâlnit-o la finișul pistei, după ce terminase exercițiul. „Astăzi am înțeles că munca pompierilor e foarte grea, dar și nobilă. Noi am avut un minut ca să îmbrăcăm echipamentul, în timp ce pompierii au doar 20 de secunde pentru asta. Salvatorii trebuie să învețe să acționeze rapid, pentru că numai așa pot salva vieți”, spune adolescenta.

Ana Nastas, profesoară de biologie la liceul din Giurgiulești, Cahul, a venit la „Școala securității” cu un grup de elevi din clasele IX-XI-a. Profesoara spune că activitățile practice sunt o ocazie bună ca elevii să își consolideze cunoștințele teoretice referitoare la securitate, pe care le acumulează la școală. „Este foarte important că elevii au avut ocazia să exerseze situații reale care se pot întâmpla în viața de zi cu zi. Astfel de lecții ar trebui organizate pentru toți elevii din țara noastră”, consideră Ana Nastas.

„Școala securității” este la cea de-a doua ediție și întrunește copii și tineri din Edineț, Soroca, Bălți, Chișinău, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Gagauz-Yeri. La ediția din anul curent s-au înscris peste 1.200 de adolescenți. Echipele învingătoare vor participa pe data de 23 mai la etapa națională a concursului.

Acțiunea este organizată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și UNICEF Moldova.

security school
UNICEF/2018
security school
UNICEF/2018