Mai aproape de necesitățile copiilor refugiați din Ucraina

UNICEF Moldova a desfășurat o misiune intersectorială în municipiul Ungheni

UNICEF
NICEF Moldova a desfășurat o misiune intersectorială în municipiul Ungheni
UNICEF
11 Aprilie 2022

Echipa UNICEF Moldova a desfășurat o misiune intersectorială în municipiul Ungheni pentru a sta față în față cu necesitățile familiilor și copiilor din Ucraina care au fugit din calea războiului. De la începutul conflictului, circa 414 de persoane și-au găsit refugiul în orașul Ungheni, fiind adăpostite în centre de plasament și în casele localnicilor care s-au oferit să dea o mână de ajutor. Autoritățile locale spun că în bilanțul total al refugiaților se regăsesc și 190 de copii, dintre care circa 112 sunt de vârstă preșcolară. 

Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj, și copiii de la grădinița „Solnisco” din Ungheni
UNICEF
Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj, și copiii de la grădinița „Solnisco” din Ungheni
Copiii refugiați din Ucraina participă la activitățile educative în cadrul grădiniței „Solnisco”
UNICEF

 „Copilul meu se întoarce cu emoții pozitive de la școală. Aici, le-a fost dată posibilitatea să comunice” 

Olga, regiunea Odesa, orașul Cernomorsk

Directoarea grădiniței Anastasia Holodcova spune că cei 11 copii din Ucraina care zilnic trec pragul instituției au fost întâmpinați cu multă căldură de educatori și ceilalți copii, chiar dacă asta anunța mai multe lipsuri, guri de hrănit, precum și muncă împletită cu stres și chiar neputință. 

Copil refugiat din Ucraina se joacă în curtea grădiniței din Ungheni, Republica Moldova
UNICEF
Copil refugiat din Ucraina se joacă în curtea grădiniței din Ungheni, Republica Moldova
Directoarea grădiniței „Solnisco” din Ungheni
UNICEF
Directoarea grădiniței „Solnisco” din Ungheni, Anastasia Holodcova

„Noi încercăm să împărțim totul. Dacă un copil lipsește de la grădiniță, atunci oferim pachetul de rechizite unui copil din Ucraina. Unii părinți au observat aceste lipsuri și au donat unele lucruri celor care au nevoie”, spune  directoarea. 

Două surori, originare din Ucraina, își continuă studiile la liceul „Alexandru Pușchin” din Ungheni
UNICEF
Copii din Ucraina care își continuă studiile la liceul „Alexandru Pușchin” din Ungheni
Copii din Ucraina învață la liceul „Alexandru Pușchin” din Ungheni
UNICEF

Aceleași lipsuri împart și cei 18 elevi din Ucraina care își continuă studiile la liceul cu profil rus din Ungheni. 

„În procesul de integrare au apărut și primele necesități. Acești copii au nevoie de toate și nu doar de rechizite. E nevoie de calculatoare, hârtie colorată, caiete, pixuri, penare, ghiozdane”, spune și Ludmila Moroi, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru Pușchin”. 

Pe lângă discuțiile cu profesorii, copiii și directorii de instituție, membrii echipei UNICEF Moldova au vorbit și cu mamele care au lăsat tot pentru siguranța celor mici. 

Olga, mamă din Ucraina, participă în cadrul unor discuții cu echipa UNICEF Moldova
UNICEF
Olga, mamă din Ucraina, participă în cadrul unor discuții cu echipa UNICEF Moldova
Echipa UNICEF Moldova discută cu familiile refugiate despre necesitățile lor
UNICEF

Olga și fiul ei de opt ani sunt din regiunea Odesa, orașul Cernomorsk. În ciuda tuturor grijilor provocate de război, femeia este fericită că băiatul ei zâmbește din nou și cumunică cu semenii lui odată ce a început să frecventeze Liceul „Alexandru Pușchin” din Ungheni. 

În ceea ce privește necesitățile lor, Olga lasă de înțeles că acestea cresc pe măsură ce timpul trece și nu are un loc de muncă. 

„Copilul meu se întoarce cu emoții pozitive de la școală. Aici, le-a fost dată posibilitatea să comunice. Totuși, noi încercăm să frecventăm școala din Ungheni și să realizăm lecțiile în format online cu profesorii din Ucraina, chiar dacă este foarte dificil. Noi nu ne simțim foarte bine să cerem anumite lucruri, întrucât am învățat că trebuie să muncim pentru a putea cumpăra ceva. Dorim să se termine războiul și să ne întoarcem acasă”, spune Olga Culida din orașul Cernomorsk. 

Ala, mamă din Ucraina, povestește despre integrarea copiilor în Republica Moldova
UNICEF
Ala, mamă din Ucraina, povestește despre integrarea copiilor în Republica Moldova

Și Ala a părăsit casa din Ucraina împreună cu cei trei copii de trei, patru, șapte ani și cu al patrulea sub inimă. Soțul a reușit doar să îi conducă până la punctul de frontieră și doar mai târziu a venit în Republica Moldova. Până a lua decizia de a-și continua călătoria până în Austria, doi copii au frecventat Grădinița-creșa „Solnisco”, iar băiatul cel mai mare a mers la Liceul „Alexandru Pușchin”. 

„Oamenii când fug din calea războiului iau cu ei doar ce e mai important. Noi am luat doar câteva lucruri, medicamente pentru a putea acorda primul ajutor copiilor în caz de necesitate. Astfel, am avut nevoie de multe. Totuși, în cazul copiilor ar fi necesare mai multe cărți”, spune Ala Tetova.

„Mizăm pe suportul oferit de UNICEF și Uniunea Europeană în aceste momente de urgență” 

directorul Centrului de Sănătate din Ungheni, Oleg Belbas
Directorul Centrului de Sănătate din Ungheni, Oleg Belbas
UNICEF
Directorul Centrului de Sănătate din Ungheni, Oleg Belbas

Serviciile medicale acordate refugiaților este un alt subiect prioritar care a fost trasat în cadrul misiunii desfășurate de UNICEF Moldova la Ungheni. Reprezentanții Departamentului de Sănătate au vizitat o familie cu cinci copii care au fugit din calea războiului. Astfel, au identificat anumite lacune de informare privind oferirea suportului necesar, precum și provocările de care au parte aceste persoane. De asemenea, au avut loc discuții cu echipa Centrului de Sănătate Ungheni în contextul asistenței medicale acordate. Astfel, până în prezent,  61 de refugiați, dintre care 13 copii au beneficiat de asistență medicală. 

„Cea mai mare problemă este cea socială și financiară, pentru că majoritatea refugiaților și-au epuizat resursele. La fel, o parte din pacienți sunt nevoiți să procure toate medicamentele. Acum, mizăm foarte mult pe suportul oferit de UNICEF și Uniunea Europeană pentru dotarea instituției în aceste momente de urgență”, spune directorul Centrului de Sănătate din Ungheni, Oleg Belbas. 

Echipa UNICEF în cadrul discuțiilor cu reprezentanții APL Ungheni
UNICEF
Echipa UNICEF în cadrul discuțiilor cu reprezentanții APL Ungheni
Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj, și primarul municipiului Ungheni
UNICEF

Misiunea intersectorială a UNICEF Moldova în orașul Ungheni s-a încheiat la masa de discuții cu autoritățile publice locale. Reprezentanții APL au prezentat situația privind gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, resursele de sprijin, problemele și necesitățile înregistrate. 

„Simțim o anumită presiune pe grădinița-creșă „Solnisco”. De fapt, ar fi nevoie să îmbunătățim condițiile și să renovăm anumite spații pentru a deschide alte grupe mixte. Posibil că cererile pentru anul de studii care urmează vor depăși capacitățile noastre”, spune viceprimarul municipiului Ungheni, Dionisie Ternovschi. 

Echipa UNICEF Moldova la depozitul de alimente și lucruri necesare pentru refugiați
UNICEF

În rezultatul misiunii desfășurate, echipa UNICEF Moldova a analizat toate necesitățile și preocupările familiilor și copiilor din Ucraina care s-au refugiat în orașul Ungheni și urmează să implementeze mai multe proiecte care țin de integrarea acestora în comunitate și îmbunătățirea accesului la servicii medicale, de educație și asistență socială. 

Precizăm că, în prezent, echipele UNHCR, UNICEF din Republica Moldova și România lucrează împreună la înființarea a două Centre de prim ajutor „Puncte albastre” la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Mai exact, pe lângă serviciile de consiliere psihologică și de informare, vor fi organizate spații pentru mamele care au copii mici. Mai mult, UNICEF analizează posibilitatea înființării unui „Punc albastru mobil” care ar oferi servicii esențiale refugiaților pentru a călători în siguranță. De asemenea, specialiștii în domeniul protecției copilului vor oferi suport Poliției de Frontieră în procesul de identificare a copiilor neînsoțiți sau separați de părinți pentru a preveni riscul de trafic și abuz. 

În ceea ce privește serviciile de asistență medicală, echipa UNICEF Moldova în parteneriat cu Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel” și Centrul de Sănătate Publică Ungheni planifică înființarea unui centru pentru copiii cu dizabilități în orașul Ungheni la care vor avea acces și copiii refugiați. 

Totodată, în următoarea perioadă, se planifică dotarea instituțiilor de învățământ cu rechizite școlare, precum și dotarea unui laborator cu calculatoare și alte materiale necesare pentru a îmbunătăți accesul copiilor la educație. Mai mult, se prevede organizarea taberelor de odihnă cu scopul integrării copiilor refugiați, încadrarea specialiștilor în educație din Ucraina, precum profesorii, în sistemul de învățământ din Republica Moldova cu asigurarea achitării salariilor. 

Până în prezent, UNICEF Moldova, în parteneriat cu autoritățile centrale și locale și partenerii de dezvoltare, au instituit trei Centre de prim ajutor  „Punct albastru” pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit datelor, doar în ultimele 30 de zile, 2 220 de persoane, dintre care 1 146 copii au beneficiat de servicii esențiale de consultanță și spații prietenoase.