تغذیه مادر و کودک
یونیسف به همراه شرکای کاری ملی، میکوشند تا وضعیت سلامت و تغذیه کودکان را بهبود بخشند.

- قابل دسترس در:
- فارسي، فارسي
- English
وضعیت موجود
جمهوری اسلامی ایران با سطوح پایینی از هر سه نوع سوءتغذیه کودک مواجه است: کمبود دریافت مواد مغذی، کمبود ریزمغذیها و بیشخواری. براساس پیمایش كشوري وضعيت ريزمغذيها در سال 1391، 10 درصد از کودکان دچار کم وزنی هستند، 14 درصد به نسبت قدشان وزن پایینی دارند (نشانه سوء تغذیه حاد یا کم وزنی) و 13 درصد به نسبت سنشان قد کوتاهی دارند (نشانه سوءتغذیه مزمن یا کوتاهی قد تغذیهای).
علاوه بر این، از هر پنج کودک و نوجوان، یک نفر (20 درصد) مبتلا به کمبود روی، 20 درصد دچار کمبود ویتامین A و 76 درصد از کمبود ویتامین D رنج میبرند. این پیمایش همچنین نشان میدهد که اکنون یک سوم کودکان و نوجوانان در ایران دچار اضافه وزن و چاقی هستند. میزان این سه نوع مختلف سوءتغذیه کودک در برخی گروهها و مکانهای خاص جمعیتی بیشتر است.
اقدامات یونیسف
یونیسف با همکاری دولت و سایر سازمانها برای تحقق اهداف زیر تلاش میکند:
- ارتقاء ظرفیتهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان بهزیستی کشور در تدوین و اجرای یک رویکرد مبتنی بر شواهد در زمینه تغذیه مادر و کودک با هدف ترویج مداخلات تغذیهای اساسی از جمله حمایت از تغذیه با شیر مادر، مکملهای غذایی مناسب برای نوزادان بالای شش ماه و مکملهای ریزمغذی خوراکی برای زنان و كودكان، و برنامه ملی غنیسازی مواد خوراکی برای رفع کمبودهای تغذیهای در 1000 روز اول زندگی.
نتایج مورد انتظار
اتخاذ یک رویکرد مؤثر برای تغذیه مادر وکودک، بهویژه در اولین سالهای زندگی، به شکلگیری و رشد مغز هزاران کودک کمک میکند، آمادگی آنها را برای مدرسه افزایش میدهد و پیشرفت تحصیلیشان را ارتقاء میبخشد. علاوه بر این، موجب کاهش نابرابریها در حوزه سلامت و آموزش و نیز افزایش توان بالقوه کسب درآمد در بزرگسالی میشود. این رویکرد همچنین خطر ابتلا به بیماریهای مزمن نظیر دیابت و بیماریهای قلبی را در طول زندگی فرد کاهش میدهد.
وزارت خانه ها و سازمانهای همکار
سازمانهای همکار اصلی یونیسف در این حوزه عبارتند از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان بهزیستی کشور (از سازمانهای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی).
