Prijevremeno rođena djeca

Dječji rast i razvoj doslovce ovise o fizičkom kontaktu s roditeljima, a majčino je mlijeko i hrana i lijek za prijevremeno rođenu djecu

UNICEF/Kljajo

Izazov

Svake se godine u Hrvatskoj prijevremeno rodi oko 2000 djevojčica i dječaka, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu njegu. Tijekom prvih dana, a često i mjeseci života ove se bebe bore za život. Visoka je i stopa neurorazvojnih teškoća. Prijevremeno rođenje narušava suptilan proces pripreme za roditeljstvo pa umjesto osjećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti nastupa razdoblje straha za život I zdravlje djeteta.

Svake godine oko 400 prijevremeno rođenih djevojčica i dječaka u Hrvatskoj treba intenzivnu zdravstvenu njegu.

Prijevremeni porod prekida fine procese pripreme za roditeljstvo, pa umjesto osjećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti, za roditelje nastupa razdoblje straha za zdravlje i život djeteta.

UNICEF/Kljajo

Rješenje

Kontakt koža-na-kožu regulira otkucaje srca bebe i njezino disanje, pomaže u održavanju optimalne temperature tijela, omogućava dulji i mirniji san, snažan je poticaj uspostavljanju dojenja te može pomoći rastu težine djeteta.  Sve to ubrzava oporavak i omogućuje kraći boravak prijevremeno rođenih beba u bolnici. Dojenje i kontakt koža-na-kožu mogu doslovce spasiti živote prijevremeno rođenih djevojčica i dječaka.

Kako bismo osigurali da sva prijevremeno rođena i teško bolesna djeca na jedinicama intenzivne neonatologije dobiju priliku za kontakt koža-na-kožu sa svojim roditeljima i da se hrane humanim mlijekom, UNICEF je morao opremiti svih 13 jedinica intenzivne neonatologije i osigurati edukaciju zdravstvenih djelatnika. U suradnji s Ministarstvom zdravstva UNICEF je pokrenuo inicijativu za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj. Cilj je programa da svako prijevremeno rođeno dijete dobije najbolju moguću njegu kako bi prevladale zdravstvene teškoće s kojima se susreće.

UNICEF/Kljajo