Za prijevremeno rođenu djecu majčino mlijeko je hrana, lijek i ljubav

Kako Banka humanog mlijeka pomaže prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci

Marina Knežević Barišić
Mama s prijevremeno rođenom bebom
Knežević Barišić/UNICEF
14 Siječanj 2020

Ususret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece u studenom, otvorena je Banka humanog mlijeka u KBC-u Zagreb. Riječ je o važnom koraku u zdravstvenoj skrbi za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake. U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Među njima je i djevojčica Marija koju smo upoznali na odjelu intenzivne neonatalne njege u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Marija je rođena u 28. tjednu trudnoće, a težila je tek 930 grama. Kada smo je upoznali imala je četiri tjedna i 1336 grama. Njezina mama Lorena uživa u svakom trenutku koji provodi s njom u maženju koje liječnici nazivaju kontakt koža-na kožu, a važan je za zdravstveni napredak prijevremeno rođenih beba i dojenje.

„Prvi smo se puta mazile kada je Mariji bilo tjedan dana. Mislim da joj to godi, a pomaže i uspostavljanju dojenja. Kolostrum i majčino mlijeko, za djecu poput Marije znače sve. Za njih je to i hrana i lijek i ljubav. Ovdje imam podršku oko dojenja od prvog dana i Marija je samo na mom mlijeku. Naravno, puno je faktora koji utječu na dojenje kada se beba rodi ranije ili je teško bolesna. Zato mi je jako drago što je otvorena Banka humanog mlijeka. Tako će majke koje imaju viška mlijeka moći pomoći bolesnim bebama kojima nije dostupno mlijeko njihovih majki“, kazala nam je Lorena, Marijina mama. 
 

Banka humanog mlijeka
Goga/UNICEF
Banka humanog mlijeka u Zagrebu podmirivat će potrebe djece iz cijele zemlje.

Svaka kap majčina mlijeka, svaki gram više za prijevremeno rođene bebe, poput Marije, znači život, kazala nam je doc. prim. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, neonatologinja, voditeljica Centra za laktaciju u Banci humanog mlijeka. „Dokazano je da su ishodi prijevremeno rođene djece koja se hrane majčinim mlijekom – mnogo bolji. Infekcije su rjeđe, kao i učestalost nekrotizirajućeg enterokolitisa. To je teška upala sluznice crijeva koja nerijetko dovodi do teških komplikacija. Ponekad nažalost i do gubitka života djeteta. Dobrobit prehrane majčinim mlijekom ili doniranim humanim mlijekom za tu je djecu nemjerljiva.”

Kada nije dostupno mlijeko djetetove majke, za prijevremeno rođene djevojčice i dječake potrebno je osigurati donirano humano mlijeko. Riječ je o složenoj instituciji koja se bavi prikupljanjem, pripremom, pohranjivanjem i distribucijom mlijeka, objašnjava dr. Pavičić Bošnjak, a najvažnije je osigurati dovoljan broj majki darovateljica koje će se odlučiti na humani čin darovanja svog mlijeka: „One moraju biti zdrave i prolaze kroz testiranje na određene bolesti kako bi se utvrdilo da su prikladne darovateljice. Testira se i donirano mlijeko, a najranjivijoj djeci mlijeko kao terapiju propisuje liječnik”, objasnila je dr. Pavičić Bošnjak, a doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, dr. med., Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i voditeljica Banke humanog mlijeka dodala je kako je potrebno prikupiti 1000 litara doniranog humanog mlijeka za potrebe djece u cijeloj Hrvatskoj.

Majke koje doje djecu staru do godinu dana, a željele bi donirati višak svog mlijeka mogu se javiti na mail banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr ili nazvati 01 4604 715 za više informacija. 

Banka humanog mlijeka
Goga/UNICEF
Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i voditeljica Banke humanog mlijeka i glazbena diva Gabi Novak, dugogodišnja podržavateljica UNICEF-a za oporučne donacije.

„Ovo je velik dan za Hrvatsku i velik iskorak kada je riječ o brizi za najmlađe djevojčice i dječake u našoj zemlji, one koji su prijevremeno rođeni. To ne bi bilo moguće bez velike podrške naših donatora, Čuvara djetinjstva i tvrtki. Posebno bih istaknula da je od 3,4 milijuna kuna, koliko je UNICEF uložio u Banku humanog mlijeka, 1,2 milijuna kuna osigurano zahvaljujući velikodušnoj oporučnoj donaciji gospođe Hede Dubac Šohaj, liječnice koja je u trajno nasljeđe ostavila bolju budućnost djeci Hrvatske”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku prilikom otvorenja Banke humanog mlijeka. Godina u kojoj se obilježava 30. obljetnica Konvencije o pravima djeteta prilika je da kao društvo uložimo dodatan trud kako bi se ostvarila sva prava djece. Banka humanog mlijeka važan je korak u ostvarivanju prava djece na preživljavanje i zdravstvenu skrb.