O cijepljenju u doba pandemije u povodu Svjetskog tjedna cijepljenja

Intervju s dr. Vesnom Višekrunom Vučinom iz HZJZ

UNICEF
cijepljenje bebe
Filippov/UNICEF
30 Travanj 2020

U povodu Svjetskog tjedna cijepljenja razgovarali smo s dr. Vesnom Višekrunom Vučinom, voditeljicom Odjela za cijepljenje u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o cijepljenju u vrijeme pandemije i pitanjima koja bi mogla zanimati roditelje. 


Utječe li pandemija na redovito procjepljivanje djece u Hrvatskoj? 

Izdane su preporuke o provođenju Programa obveznog cijepljenja za vrijeme epidemije COVID-19 (link na preporuke) koje su u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, što se posebno odnosi na hripavac i ospice. Revakcinaciju se može odgoditi na period od mjesec ili dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja. 

Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj. trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.
Za sada nemamo informacije da se preporuke o nastavku Programa cijepljenja ne provode s obzirom na to da je u većini slučajeva primarna zdravstvena zaštita djece i prije epidemije funkcionirala na sličan način (posebni termini za djecu za cijepljenje i sistematske preglede).


Što roditelji trebaju znati i gdje mogu dobiti dodatne informacije i odgovore na pitanja? 

Roditelji se uvijek za savjet i odgovore na pitanja o zdravlju i prevenciji bolesti prvenstveno javljaju nadležnom liječniku koji skrbi o njihovom djetetu. Nadležni liječnik skrbi o djetetu kad je bolesno, prati njegov razvoj, rast i napredak te je najbolje upoznat sa zdravstvenim stanjem svoga pacijenta. U slučaju potrebe dodatnih savjetovanja vezano uz cijepljenje, pedijatri se mogu obratiti nadležnom epidemiologu ili u dogovoru s roditeljima dogovoriti termin za savjetovanje kod nadležnog epidemiologa. 
Dodatno, na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupna su odgovori o cijepljenju i cjepivima koje smo tijekom godina prikupili te mogu biti vrlo korisni roditeljima - link na pitanja i odgovore o cijepljenju.


Kako na zdravlje djece može utjecati ako ne prime na vrijeme prvo cjepivo protiv neke zarazne bolesti, a kako ako ne prime na vrijeme docjepljivanja?

I primovakcinacija i revakcinacije su bitne te ih je uvijek poželjno obaviti u vrijeme predviđeno kalendarom cijepljenja jer se time postiže najbolja moguća zaštita u optimalno vrijeme. Stoga nije preporučljivo odgađati primovakcinaciju niti revakcinaciju osim ako za to postoje opravdani razlozi. Ako se primovakcinacija odgađa treba biti svjestan da dijete nije zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem u vrijeme kad je najranjivije.

Za primjer bih navela hripavac, bolest koja najteže pogađa i može dovesti do ozbiljnih komplikacija pa čak i smrti kod dojenčadi. Ako je potrebno iz opravdanog medicinskog razloga odgoditi primovakcinaciju onda je potrebno omogućiti da najbliži krug obitelji i skrbnika o dojenčetu bude optimalno zaštićen kako bi smanjili mogućnost prijenosa infekcije na dijete.

Revakcinaciju se iz opravdanih razloga može odgoditi, no treba je čim je prije moguće provesti jer ovisno o vremenu proteklom od primovakcinacije te samom cjepivu razina zaštite protiv određenih bolesti vremenom se smanjuje te osoba nije optimalno zaštićena.

 

Što je s djecom s teškoćama, od kojih neka spadaju u skupinu koja je posebno ranjiva na zarazu koronavirusom? Trebaju li se oni redovito cijepiti za vrijeme pandemije?

Da. Djeca s određenim teškoćama u razvoju ili kroničnim bolestima se trebaju cijepiti, štoviše potrebno ih je čim prije je moguće zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem jer spadaju u rizične skupine te ako obole od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem veća je mogućnost razvoja komplikacija ili težih oblika bolesti.


Kakve mogu biti posljedice neredovitog cijepljenja djece u ovakvoj situaciji? 

Najteža posljedica koja bi mogla biti ako se cijepljenje ne provodi redovito je nastanak prevelikog broja necijepljenih osoba u određenoj generaciji te posljedično pad kolektivnog imuniteta i povratak bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, primjerice ospica i hripavca. Također je moguće stvaranje tzv. džepova niske procijepljenosti. To je situacija kada se u nekom manjem području zemlje ne bi provodilo cijepljenje te bi se stvorio dovoljan broj neimunih osoba, a kao posljedica se na tom području može razviti epidemija određene bolesti ako uzročnik dođe unatoč visokom kolektivnom imunitetu na razini države. 

Kakve su upute za pedijatre i liječnike školske medicine?

Upute je da se nastavi s provođenjem Programa obveznog cijepljenja s posebnim naglaskom na potrebu provođenja primovakcinacije u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. Revakcinaciju se može odgoditi na period od mjesec – dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.


Na koji način zaštiti dijete od zaraze koronavirusom prilikom odlaska na cijepljenje?

Potrebno je da nadležni liječnik omogući posebne termine za cijepljenje djece i da ih roditelji poštuju te dolaze u točno predviđeno vrijeme kako ne bi čekali u čekaonici i kako u čekaonici ne bi bilo miješanja zdrave i bolesne djece. Zdravstveno osoblje poduzima preporučene higijenske i zaštitne mjere.


Na internetu su se pojavile informacije o tome da cjepivo protiv tuberkuloze može pomoći u sprječavanju zaraze koronavirusom. Je li riječ o dezinformacijama?

Medijski natpisi se vjerojatno temelje na nekoliko nedavnih radova koji ukazuju na povezanost manjeg pobola od COVID-19 u populacijama koje su cijepljene protiv tuberkuloze. Radi se o ekološkim studijama koje mogu postaviti hipotezu o mogućoj povezanosti, ali ne mogu potvrditi uzročno-posljedičnu povezanost nekog čimbenika (u ovom slučaju BCG cijepljenja ) s ishodom (u ovom slučaju COVID-19). Tu uočenu povezanost sada treba temeljito istražiti da bi se mogli donositi zaključci temeljeni na znanstvenim dokazima. U tijeku je nekoliko kliničkih ispitivanja koja istražuju utjecaj BCG cijepljenja na rizik obolijevanja od COVID-19.  Prema svemu što sada znamo nema dokaza da BCG cjepivo štiti od COVID-19, cjepivo protiv tuberkuloze nije cjepivo protiv SARS-CoV-2. 


Je li u Hrvatskoj ugrožena nabavka obveznih cjepiva?

U Hrvatskoj se nabava cjepiva provodi trogodišnjim tenderima te za sada nema problema u opskrbi Programa cijepljenja cjepivom. Kod provođenja nabave i  distribucije uvijek se vodi računa da su cjepiva dovoljno dugog roka trajanja te da uvijek postoji određena dostatna zaliha na centralnom skladištu za eventualna neočekivana zbivanja (poput potresa, poplava i sl.).