Kako je Una napredovala na darovanom mlijeku

Majčino mlijeko spašava živote i u izvanrednim situacijama

Marina Knežević Barišić
Prijevremeno rođena beba
Kljajo/UNICEF
19 Svibanj 2020

Prijevremeno rođene djevojčice i dječaci iz Petrove prebačeni su nakon potresa na sigurno u KB Dubrava. Među njima je bila i djevojčica Una, rođena u 27. tjednu trudnoće sa samo 1060 grama. Mama Ivana prije četiri godine prijevremeno je rodila i sina Antonija, koji je bio još manji. Iako je imala iskustva, kaže, kada vidiš svoje dijete tako maleno, uvijek je prisutna strepnja za njegovo zdravlje i napredak. Gotovo odmah nakon poroda liječnik ju je informirao o tome da je u međuvremenu otvorena Banka humanog mlijeka i da Una može biti hranjena doniranim majčinim mlijekom dok Ivana ne bude imala dovoljno za njezine potrebe. Objasnio joj je i prednosti majčinog mlijeka, koje je za prijevremeno rođene bebe i hrana i lijek.

„Ako usporedim kako je napredovao Antonio, a kako Una, ona je napredovala puno brže i bolje. Ranije je dosegnula težinu koja je omogućila da izađe iz bolnice i bude s nama kod kuće. Donirano majčino mlijeko iz Banke humanog mlijeka imalo je tu ključnu ulogu, baš kako su mi liječnici i rekli“, kazala nam je Ivana, Unina mama.

Una je rođena prije vremena
UNICEF/Milej
Una je rođena je u 27. tjednu trudnoće sa samo 1060 grama. Rasla je i napredovala zahvaljujući doniranom majčinu mlijeku iz Banke humanog mlijeka.
Zdravstvena djelatnica u zaštitnom odjelu u Banci humanog mlijeka
Goga/UNICEF
Banka humanog mlijeka
Paket za donaciju humanog mlijeka
Knežević Barišić/UNICEF

S bebama je iz Petrove u KBC Dubrava otišlo i zdravstveno osoblje pa su bebe bile na sigurnom. Zahvaljujući Banci humanog mlijeka kao i hladnjacima i zamrzivačima koje je UNICEF, uz podršku svojih donatora, ranije osigurao za sve odjele intenzivne neonatalne njege u Hrvatskoj, bilo je dovoljno mlijeka za potrebe prijevremeno rođenih beba.

„Banka humanog mlijeka u sklopu KBC Zagreb u dvostrukoj kriznoj situaciji, u epidemiji i nakon potresa, pokazala se kao izuzetno važna za novorođenčad u jedinicama intenzivne njege. Naime, novorođenčad je bila uglavnom razdvojena od svojih majki zbog epidemioloških mjera u kojima majke nisu mogle niti dojiti niti izdajati za svoju djecu. Posebno se to odnosi na novorođenčad na intenzivnoj njezi KBC Zagreb u Petrovoj nakon što su, izmještena u KB Dubrava radi oštećenja nastalih u potresu. Samo njima je u tih deset dana koliko su boravili u KB Dubrava izdano 10 litara pasteriziranog humanog mlijeka.Tijekom ožujka i travnja se u Banci humanog mlijeka intenzivno pasteriziralo donirano humano mlijeko te je ukupno izdano gotovo 70 litara neonatološkim intenzivnim jedinicama na KBC-u Zagreb i KB Merkur“, kazala nam je predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju je doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, dr. med., specijalistica transfuziologinja.

To ne bi bilo moguće bez majki koje višak svog mlijeka daruju bebama i spašavaju njihove živote i bez naših dragih donatora, Čuvara djetinjstva. Zahvaljujući njihovoj podršci kao i oporučnoj donaciji gospođe Hede Dubac Šohaj osnovana je Banka humanog mlijeka, a svih 13 odjela intenzivne neonatalne njege u Hrvatskoj opremljeno je profesionalnim hladnjacima i zamrzivačima za majčino mlijeko. 

Mama i beba
Knežević Barišić/UNICEF
hobica
Knežević Barišić/UNICEF

Sve to ne bi bilo moguće bez humanog čina ljubavi majki koje višak svog majčinog mlijeka daruju za najmlađe članove našeg društva – prijevremeno rođene djevojčice i dječake. Među njima je i Dina koja je vijest o otvaranu Banke humanog mlijeka vidjela na televiziji.

„Stalno sam razmišljala kako bih mogla pomoći toj djeci i onda sam na dnevniku vidjela da je otvorena Banka humanog mlijeka. Odmah sam pomislila da bih to mogla. Javila sam se u banku, prošla testiranja i postala donatorica majčinog mlijeka. Kad su jednom došli po mlijeko i ispričali su mi da je jedna bebica koja je u teškom stanju, zahvaljujući doniranom mlijeku dobila 200 grama! Kad sam to čula, ja sam bila sretna kao malo dijete, kao da je moje dijete dobilo 200 grama. Tko može, preporučujem“, kaže Dina koja je i sama majka dvoje prijevremeno rođene djece.

„50 dana je moj prijevremeno rođeni dječak bio u bolnici. Nagledala sam se bolesne dječice. Vjerujte da svaka kap majčinog mlijeka kod njih čini razliku. Svaka im je kap majčinog mlijeka bitna“, dodala je Dina, jedna od prvih donatorica Banke humanog mlijeka.

Potvrđuje to i doc. prim. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, voditeljica Centra za laktaciju i liječnica laktacijske ambulante u Banci humanog mlijeka: „Dokazano je da su ishodi prijevremeno rođene djece koja se hrane majčinim mlijekom – mnogo bolji. Infekcije su rjeđe, kao i učestalost nekrotizirajućeg enterokolitisa. To je teška upala sluznice crijeva koja nerijetko dovodi do teških komplikacija. Ponekad, nažalost, i do gubitka života djeteta. Dobrobit prehrane majčinim mlijekom ili doniranim humanim mlijekom za tu je djecu nemjerljiva.”

Svake godine u Hrvatskoj se prijevremeno rodi 2300 djece, a njih oko 400 treba intenzivno liječenje. Majčino je mlijeko za njih je lijek, a svaki gram više znači korak bliže zdravlju i životu. 

Želite pomoći najmlađima i postati donatorica humanog mlijeka? Više informacija potražite u informativnom letku  - pročitajte letak

Za dodatne informacije možete pisati na banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr ili nazvati 01/4604 715.