Banka humanog mlijeka spašava živote naših najmlađih sugrađana

Prvi rođendan Banke humanog mlijeka

Marina Knežević Barišić
Djevojčica Una
Ilej/UNICEF
17 Studeni 2020

Prije godinu dana u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Unatoč izazovnim okolnostima radi kojih nekoliko mjeseci mlijeko nije moglo biti prikupljano od majki darivateljica uspješno je prikupljeno oko 300 litara darovanog majčinog mlijeka, a stotinjak djece dobilo je priliku za bolji početak života i manji rizik komplikacija povezanih s prijevremenim rođenjem.

„S obzirom na okolnosti zadovoljni smo s prvom godinom. Prva godina pokretanja programa je uvijek u svakom pogledu izazov, a ova je posebno bila takva.  Za vrijeme prvog vala COVID epidemije više od šest tjedana nismo mogli prikupljati mlijeko jer u to doba nije bilo dovoljno podataka o opasnostima prijenosa SARS-CoV2 virusa putem humanog mlijeka. Problemi su bili i logističke prirode kao što je npr. organizacija uzimanja uzoraka krvi majki za testiranje na krvlju prenosive bolesti. Ljudi su se bojali doći u bolnicu ili pustiti zdravstvene radnike u dom“, podijelila je s nama doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju u sklopu kojeg radi i Banka humanog mlijeka.

„Sada kada virus bolje poznajemo, znamo da nema razloga ne prikupljati darovano mlijeko koje je i te kako potrebno za nedonoščad i bolesnu djecu čije majke u ovoj stresnoj situaciji nemaju dovoljno mlijeka. Bili smo suočeni i sa snažnim potresom u Zagrebu kada su iz jednog rodilišta zbog oštećenja zgrade djeca preseljena u drugu bolničku ustanovu.  U takvim izvanrednim situacijama  kada majke i djeca ne mogu biti zajedno, darovano mlijeko i Banka humanog mlijeka pokazuju svoju veliku ulogu“, kazala je izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, voditeljica Odjela za podršku dojenju u sklopu Banke humanog mlijeka.

U Odjel za podršku dojenju se može javiti svaka žena koja ima teškoća s dojenjem koje zahtijevaju dijagnostiku i liječenje kaže izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak: „Pregled se obavlja uz uputnicu liječnika opće medicine ili ginekologa ili pedijatra primarne zdravstvene zaštite. Mogu se javiti na mail adresu medicina.dojenja@kbc-zagreb.hr. Odjel pruža podršku dojenju majkama darivateljicama i potencijalnim darivateljicama i svim ostalim majkama kojima je to potrebno i koje nam se jave.“

Najveća količina mlijeka dostavljena je djevojčicama i dječacima koji se liječe u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb. Upravo su tamo smještena životno ugrožena djeca iz svih dijelova Hrvatske. Kada majka, zbog različitih razloga, nije u mogućnosti osigurati mlijeko za svoje dijete koje se tamo liječi, dijete se hrani darovanim mlijekom koje se dobiva na recept, kao lijek. Prof.dr.sc. Ruža Grizelj, voditeljica Zavoda objašnjava da majčino mlijeko i jest lijek za teško bolesnu djecu i dodaje:

„U situacijama kada dostava mlijeka vlastite majke nije moguća, novorođenčad počinjemo hraniti darovanim mlijekom koje ima nedvojbenu prednost u odnosu na adaptirane mliječne pripravke. Nedonoščad koja se hrani darovanim mlijekom ima gotovo dvostruko manji rizik nastanka nekrotizirajućeg enterokolitisa, teške bolesti crijeva koja u određenog broja bolesnika nosi veliki rizik kasnijeg neurorazvojnog zaostajanja, a u najtežim slučajevima završava smrću. Dovoljno je reći da do danas nije otkriven lijek ili postupak koji bi ostvario učinak kakav ima majčino mlijeko. Osnivanje banke mlijeka dodatno je poboljšalo  kvalitetu zdravstvene skrbi u Zavodu.“

„Vizija Banke humanog mlijeka je djelovanje na nacionalnoj razini i opskrba svih jedinica intenzivnog liječenja s darovanim humanim mlijekom. Već sada šaljemo mlijeko u KBC Osijek, za KBC Split smo spremni, a u pripremi je suradnja s KBC Rijeka, a zatim i s ostalim bolnicama“, podijelila je s nama doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić.

U Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb su i u vrijeme najstrožeg lock-down-a omogućili neograničene posjete majkama koje su tom prilikom boravile sa svojom djecom u kontaktu koža na kožu, izdajale se i dojile.

„Kontakt majke i djeteta nezamjenjiva je karika za uspostavu ne samo dojenja, već i za psihološko zdravlje žena i jačanje emocionalne spone koja biva naprasno narušena odvajanjem od djeteta. I danas su posjeti dopušteni. Doduše, uz neke malo strože epidemiološke mjere. Majke donose mlijeko od kuće koje pohranjujemo u zamrzivač ili hladnjak kojima nas je opremio UNICEF na čemu smo jako zahvalni. Trudimo se koliko god možemo i za sada nismo imali negativnih iskustava što se zaraze SARS-CoV-2 tiče. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je poticanje laktacije i prehrana majčinim mlijekom važna i nezamjenjiva za zdravlje nedonoščadi. Ona je nedonoščadi i hrana i lijek, a pozitivni učinak u ozbiljnim kliničkim istraživanjima raste s količinom unosa koji se mjeri, nevjerojatno zvuči, ali doslovno u mililitrima! Zbog navedenog, posjeti će biti zadnje što ćemo obustaviti i u tom pogledu imamo veliku podršku Uprave KBC-a Zagreb“, kaže prof.dr.sc. Ruža Grizelj.

Izvanredne okolnosti u kojima trenutačno svi živimo mogu utjecati i na uspostavljanje laktacije kod majki koje su razdvojene od svojih beba.

„Ova je epidemija izvanredna okolnost za cijeli svijet i za zdravstveni sustav u svim zemljama. To znači da su ponekad majka i dijete u prvim danima nakon poroda ili kasnije, ako dijete zahtijeva bolničko liječenje, razdvojeni. To, uz prisutnu neizvjesnost i strah za dijete i općenito strah u ovim neizvjesnim vremenima, sigurno nema povoljan učinak na dojenje. No treba razmišljati pozitivno te poticati i održavati stvaranje mlijeka izdajanjem. Svaku izdojenu kap i količinu mlijeka više treba shvatiti kao malu pobjedu jer će to izdojeno mlijeko doći do rodilišta ili odjela, doći će do djeteta i pomoći mu. A onda kad majka i dijete budu ponovno zajedno, moći će nastaviti s dojenjem“, savjetuje izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak.

Banka humanog mlijeka u proteklih je godinu dana imala 63 darivateljice, čime su zadovoljni, no svjesni da će im u budućnosti biti potrebno više majki darivateljica mlijeka kako bi mogli osigurati dovoljne količine mlijeka svakoj djevojčici i svakom dječaku kojemu je ono potrebno.

„Kako sve sviše bolnica počinje koristiti humano mlijeko potrebe su sve veće. Zato molimo da svaka majka koja ima viška mlijeka, razmisli o darivanju mlijeka Banci. Tako će omogućiti zdrav početak ne samo svom djetetu, nego i prijevremeno rođenoj i/ili teško bolesnoj djeci koja nemaju mogućnost prehrane majčinim mlijekom. Javiti se mogu na e-mail banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr ili telefon 01-4604-715“, poručila je doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić.