Važni rezultati za djecu s teškoćama u Hrvatskoj 

Pretvorimo teškoće u mogućnosti

04 Prosinac 2020
vizual Sara
UNICEF

Zagreb, 3. prosinca 2020.  - Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom UNICEF podsjeća na potrebe najmlađe djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji te poziva građane i tvrtke da podrže programe koji se provode s ciljem poboljšanja uvjeta života i razvoja djece s teškoćama u Hrvatskoj. 

Prema UNICEF-ovom istraživanju o stanju rane intervencije u djetinjstvu procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi više od 24 tisuće djece u dobi do pet godina koja su potencijalni primatelji usluga rane intervencije, ali samo 1 od 8 djece koristi te usluge. Za 85% obitelji usluge rane intervencije su predaleko od njihovog doma, a u sedam županija ne postoji niti jedan program rane intervencije. 

Zahvaljujući donacijama tvrtki i građana, UNICEF u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i partnerima, kontinuirano ulaže u važne projekte za unaprjeđenje kvalitete života djece s teškoćama i njihovo što uspješnije uključivanje u život zajednice. 

U program „Komunikacija za svako dijete“, pokrenut 2019. i vrijedan 1,5 milijuna kuna, uključeno je više od 600 djece s komunikacijskim teškoćama. Educirano je 310 stručnjaka iz 106 ustanova, osigurana je asistivna tehnologija, računalna oprema i 100 tablet računala vrijednih gotovo 600.000 kuna, a mobilna aplikacija Cboard, koja pretvara tekst u govor i olakšava komunikaciju s pomoću simbola, prevedena je i prilagođena hrvatskom jeziku. 

Usluge rane intervencije presudne su za razvoj djece s teškoćama i započinju u najranijim počecima djetetova života. Kako bi osigurao najbolji mogući početak života za novorođene djevojčice i dječake, UNICEF je opremio odjele intenzivnog neonatalnog liječenja i unaprijedio uvjete u  nacionalnim rodilištima u Hrvatskoj. Banci humanog mlijeka, koja djeluje pri KBC-u Zagreb, UNICEF je uručio posebno opremljeno vozilo s hladnjačom vrijedno 207.000 kuna koje omogućuje bolji pristup doniranom humanom mlijeku za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake na jedinicama intenzivne neonatalne skrbi. 

Kako bi pružio podršku roditeljima djece s teškoćama i odgovorio na specifične potrebe i interese roditelja djece s teškoćama u razvoju, u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, UNICEF je pokrenuo radionice „Rastimo zajedno plus“. Radionice se održavaju u 79 vrtića, udruga i obiteljskih centara pri centrima za socijalnu skrb diljem Hrvatske. 

Ove je godine pandemija dodatno otežala pristup uslugama rane intervencije djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.  Stoga je UNICEF u suradnji s MURID-om pokrenuo projekt stručne podrške na daljinu (teleintervencije) kako bi obitelji djece s teškoćama dobile pravovremenu i kvalitetnu podršku u uvjetima kada nije moguć izravan kontakt sa stručnjacima. S edukacijom su krenula 804 stručnjaka, a do sada je 501 stručnjak završio edukaciju u cijelosti. 

UNICEF je ove godine pokrenuo nacionalnu kampanju za podršku djeci s teškoćama „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“ koja je započela humanitarnom utrkom Mliječna staza na kojoj je prikupljeno 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih soba i edukaciju stručnjaka senzorne terapije. 

Trenutno je u tijeku UNICEF-ova kampanja  kojom se prikupljaju sredstva za podršku uspostavi sustava stručne podrške na daljinu za djecu s teškoćama, daljnju nabavu opreme za terapiju senzorne integracije i didaktičke opreme za ustanove diljem Hrvatske te za edukaciju stručnjaka koji pružaju podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.  

Svi koji se žele uključiti i podržati UNICEF-ovu kampanju, mogu donirati  putem web stranice www.unicef.hr/pomozite-djeci-s-teskocama ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524, poziv na broj 20462-989  

Kontakti za medije

Irena Deiuri Rešetar
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.