UNICEF donirao više od 25.000 komada zaštitne opreme za 23 ustanove koje skrbe o 1900 djece

Nova isporuka pomoći vrijedna gotovo pola milijuna kuna

28 Prosinac 2020
primopredaja
MIlej/UNICEF
Margareta Mađerić, državna tajnica, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Božo Vrkljan, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave; Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Zagreb, 29. prosinca 2020. - Kako bi osigurao kontinuitet usluga i daljnju zaštitu najugroženijih skupina djece i njihovih obitelji tijekom pandemije, UNICEF je Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donirao prioritetnu zaštitnu medicinsku opremu za 23 ustanove iz sustava socijalne skrbi diljem Hrvatske. Donacija vrijedna 496.000 kuna uključuje ukupno 25.100 komada zaštitne opreme (9.840 zaštitnih odijela, 2.760 vizira, 4.700 maski FFP2/N95, 8.800 kirurških maski) namijenjenih za više od 1.000 zaposlenika, odnosno 720 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi koji rade s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecom s problemima u ponašanju. 

U vrijeme pandemije posebno ugrožene skupine djece i njihove obitelji te pružatelji usluga izloženi su višestrukim rizicima. Stoga će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike opremu dostaviti u 23 institucije koje pružaju usluge za više od 1.900 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s problemima u ponašanju. Primopredaji opreme nazočile su Margareta Mađerić, državna tajnica pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.   

„Današnja donacija predstavlja veliku pomoć u borbi protiv bolesti koja ima utjecaja na naš svakodnevni život i funkcioniranje. Hvala UNICEF-u što predano radi kako bi doprinio boljoj skrbi za najugroženije obitelji i djecu“, istaknula je u svom obraćanju državna tajnica Mađerić i naglasila kako ovo nije prva donacija od strane UNICEF-a te kako je do sada osigurao zaštitnu opremu u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, poručila je: „Za nas su najranjivija djeca i obitelji u riziku na prvome mjestu, posebno sada kada pandemija ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje i dobrobit. Od početka pandemije, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske UNICEF osigurava pomoć tamo gdje je najvažnije, kroz nabavu zaštitne medicinske opreme, higijenskih proizvoda i dezinficijensa,  organizaciju online treninga te pripremu edukativnih materijala, smjernica i preporuka. Osiguravajući pravovremenu zaštitu stručnjaka na prvoj liniji socijalne skrbi, osiguravamo kvalitetnu i kontinuiranu podršku djeci i obiteljima kojima je u kriznim vremenima najpotrebnija naša pomoć.“  

Kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom u Hrvatskoj, UNICEF je u ožujku pokrenuo kampanju „Zajedno protiv koronavirusa“ kroz koju je do sada osigurao:

  • više od 173.000 komada profesionalne zaštitne opreme za sustav zdravstva i socijalne skrbi,
  • 10 oksigenatora za zdravstvene ustanove,
  • informatičku opremu za nadogradnju servera potrebnog za online nastavu za 450.000 učenika
  • 100 tablet računala i 500 SIM kartica za ranjive skupine djece
  • više od 12.700 higijenskih proizvoda za socijalno ugrožene obitelji
  • 450 paketa za podršku ranom učenju djeci iz socijalno ugroženih obitelji,
  • besplatnu telefonsku liniju za podršku udomiteljskim obiteljima,
  • edukativne materijale, stručne smjernice i upute za roditelje, djecu i stručnjake
UNICEF-ovu kampanju moguće je podržati putem web stranice www.unicef.hr/zajedno-protiv-koronavirusa/ ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524; poziv na broj 2063-98 

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.