U Bukureštu održana međunarodna konferencija djece Europske unije „Sudjelovanje djece u donošenju odluka i politika na razini Europske unije”

Djeca iz Hrvatske na sudjelovala u usvajanju Dječje deklaracije iz Bukurešta o participaciji djece na razini EU-a

09 Svibanj 2019
Sudionici konferencije
UNICEF

ZAGREB, 9. svibnja 2019. Mara Miličević (14), predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, i Matija Dražetić (13), potpredsjednik Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, na poziv UNICEF-a predstavljali su Hrvatsku na međunarodnoj konferenciji „Sudjelovanje djece u donošenju odluka i politika na razini Europske unije“. Na Konferenciji je predstavljena Dječja deklaracija iz Bukurešta o participaciji djece u procesu donošenja odluka na razini EU-a. Mara je održala govor tijekom susreta s rumunjskom premijerkom Vioricom Dancilom te joj, zajedno s kolegama iz Rumunjske i Finske, uručila Dječju deklaraciju.

Na Konferenciji, koja se održala u Bukureštu 6. i 7. svibnja 2019. godine kao dio službenog kalendara presjedanja Rumunjske Vijećem Europe, sudjelovalo je više od šezdesetero djece iz zemalja Europske unije te brojni stručnjaci za prava djece, europski visoki dužnosnici i političari.

 „Bilo mi je super! Upoznala sam puno mladih ljudi iz drugih zemalja. Djeca iz Rumunjske napravila su odličan posao. Ovo je prva dječja deklaracija takve vrste u Europi. Kada Hrvatska bude predsjedala Vijećem Europske unije, vjerujem da ćemo nastaviti s onim što smo ovdje započeli”, rekla je Mara Miličević, predstavnica Hrvatske (koja će od 1. siječnja 2020. predsjedati Vijećem EU-a).

Moj dojam je odličan. Mislim da ono što su djeca iz Rumunjske napravila i započela odlično, vrlo hrabro i jako dobro predstavlja dječju participaciju. Neke stvari treba mali doraditi, ali je mnogo više dobrih i inovativnih stvari. Nadam se da ćemo nakon unošenja deklaracije u praksu olakšati i poboljšati dječju participaciju u EU“, izjavio je Matija Dražetić, Marin zamjenik u Dječjem gradskom vijeću Velike Gorice.

Dječja deklaracija o participaciji djece u procesu donošenja odluka na razini EU-a, usvojena tijekom Konferencije u Bukureštu, dokument je koji je napisao Odbor djece iz Rumunjske, posebno oformljen upravo za tu svrhu, a trenutačna je verzija nastala procesom rasprava i konzultacija u kojima su sudjelovali međunarodni stručnjaci i predstavnici europskih institucija koje se bave pravima djece. O prijedlogu deklaracije raspravljalo se diljem Europe kroz mrežu UNICEF-a, Saveza nevladinih udruga za zaštitu djece, organizacija Eurochild i Save the Children te europske mreže srednjoškolaca, s ciljem dobivanja konkretnih povratnih informacija i podrške od različitih skupina djece i mladih.

Ideja Deklaracije jest mobilizirati europske institucije i države članice da uspostave formalne strukture i mehanizme koji će promicati pravo djece na sudjelovanje u odlučivanju. Deklaracija je donesena u godini obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta koja, između ostalog, naglašava i pravo djece na aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka koje ih se tiču. Dječja participacija u skladu je i s preporukom EU-a „Ulaganje u djecu” te Poveljom o temeljnim pravima EU-a.

„Sanjamo o europskoj zajednici koja omogućuje i potiče uključivanje djece u donošenje odluka. Zašto? Zato što želimo biti konzultirani o pitanjima koja izravno utječu na naše živote, i kao državljani svojih zemalja i kao Europljani. Zato što smo značajan dio europskog stanovništva i pišemo svoju priču”, istaknula su djeca autori u preliminarnoj verziji dokumenta.

Dječja deklaracija o participaciji djece u procesu donošenja odluka na razini EU-a bit će predstavljena predstavnicima ministarstava i izvršne vlasti koji se bave pitanjima djece iz svih 28 zemalja članica EU-a te stručnjacima iz europskih institucija i Europskog parlamenta.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj i na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.