Predstavljanje dječje poštanske marke „Za svako dijete osmijeh“ u povodu 75. rođendana UNICEF-a

Ivana Viljevac, učenica 7. razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica autorica je pobjedničkog rada

04 Listopad 2021
Ivana s UNICEF-ovom ambasadoricom dobre volje Bojanom Gregorić Vjezović
Knežević Barišić/UNICEF
Ivana Viljevac, učenica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica s UNICEF-ovom ambasadoricom dobre volje Bojanom Gregorić Vjezović.

ZAGREB, 4. listopada 2021. – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, održano je predstavljanje dječje poštanske marke „Za svako dijete osmijeh“ u povodu 75. rođendana UNICEF-a. Hrvatska pošta je, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, u osnovnim školama diljem Hrvatske provela natječaj za odabir likovnog rješenja za dječju poštansku marku na koji je pristiglo 916 učeničkih radova iz 174 osnovne škole.

Marka u povodu 75 godina UNICEF-a
Hrvatska pošta
Dječja poštanska marka u povodu 75. rođendana UNICEF-a

Agencija za odgoj i obrazovanje odabrala je 30 najuspješnijih radova, a zatim je Povjerenstvo za izbor motiva te likovnih i grafičkih rješenja maraka odabralo pobjednički rad Ivane Viljevac, učenice Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Njezin rad u marku je pretočila dizajnerica iz Zagreba, Katarina Lončar.

Sudionici događanja na kojem je predstavljena dječja marka
Hrvatska pošta

„Sretna sam i ponosna što je baš moj rad izabran da bude na dječjoj poštanskoj marki. Hvala svima, a najviše mojim prijateljima koji su me podržavali i koji su danas ovdje sa mnom“, izjavila je Ivana Viljevac, učenica 7. razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, autorica pobjedničkog rada.

Četrnaestom natječaju za odabir dječje poštanske marke, uz Hrvatsku poštu i Agenciju za odgoj i obrazovanje, ove se godine priključio i UNICEF, koji slavi 75. obljetnicu otkako se neumorno brine o dječjim pravima. UNICEF je utemeljen 11. prosinca 1946. Nakon završetka 2. svjetskog rata građani su teško živjeli, a milijunima djece trebala je pomoć kako bi preživjela. Danas UNICEF radi u 192 zemlje i zahvaljujući svojim donatorima diljem svijeta, može osigurati brzu pomoć u bilo kojem kutku našeg planeta. Kada je osnovan 1946., nitko nije vjerovao da će 75 godina poslije svijet i dalje trebati takvu organizaciju. No i sada, u 21. stoljeću, milijuni djece trebaju pomoć UNICEF-a jer UNICEF je njihov glas.

Ivana Viljevac, autorica pobjedničkog rada s prijateljima.
Knežević Barišić/UNICEF
Ivana Viljevac, autorica pobjedničkog rada s prijateljima iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica.

„Djecu rado uključujemo u događaje poput našeg 75. rođendana, ali i u donošenje ozbiljnih i važnih odluka o tome kako će UNICEF pomagati djeci i obiteljima u Hrvatskoj kojima je pomoć najpotrebnija. Važno nam je da znate da imate snagu mijenjati svijet nabolje i da su sva prava djece jednako važna za osmijeh djeteta. I zato nam je izuzetno drago što i ovom dječjom poštanskom markom možemo poslati tu poruku – glas djece i mladih nam je važan i želimo da se čuje. Sedamdeset i peti rođendan UNICEF-a prilika je da se prisjetimo naših postignuća, ali i trenutak da prikupimo snagu i energiju za izazove pred nama. To su ozbiljne godine i bogato iskustvo. Ono nas je naučilo da snaga promjene koja će svijet učiniti boljim mjestom za djecu počiva u svakome od nas“, poručila je Ana Dautović,  zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 

Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću u Hrvatskoj pošti, istaknuo je važnost dječje poštanske marke: „Natječajem koji provodimo već 14. put među djecom promičemo svijest o važnim temama poput sigurnosti u prometu, sporta i očuvanja prirode. Ovogodišnja marka s porukom uključivosti obići će cijelu Hrvatsku na brojnim pismima i razglednicama.“

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.