Otvorena senzorna soba u Općoj bolnici Gospić

Nova usluga za djecu s teškoćama zahvaljujući podršci sudionika Mliječne staze

17 Ožujak 2023
Senzorna soba
Knežević Barišić/UNICEF

GOSPIĆ, 17. ožujka 2023. - U prisustvu ravnateljice Opće bolnice Gospić Sandre Čubelić, ličko-senjskog župana Ernesta Petryja i zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, pomoćnice ravnateljice za sestrinstvo Mare Stilinović, voditeljice odjela za rani razvoj djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku Đurđice Ivković te mnogobrojnih medicinskih djelatnika i predstavnika ustanova otvorena je senzorna soba u Općoj bolnici Gospić.

Sudionici otvorenja senzorne sobe u OB Gospić
Županije Ličko-senjska
U prisustvu ravnateljice Opće bolnice Gospić Sandre Čubelić, ličko-senjskog župana Ernesta Petryja i zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, pomoćnice ravnateljice za sestrinstvo Mare Stilinović, voditeljice odjela za rani razvoj djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku Đurđice Ivković te mnogobrojnih medicinskih djelatnika i predstavnika ustanova otvorena je senzorna soba u Općoj bolnici Gospić.

Kabinet za senzornu integraciju, odnosno senzorna soba namijenjena je djeci s teškoćama u razvoju u dobi do sedme godine života. UNICEF je sredstva za ovu namjenu u iznosu od 152.205,19 eura prikupio zahvaljujući donacijama građana i tvrtki u sklopu humanitarne utrke Mliječna staza. Sredstva su uložena u opremanje i edukaciju djelatnika u sedam ustanova u šest županija gdje takva vrsta terapije djeci ranije nije bila dostupna. U Općoj bolnici Gospić je na edukaciju stručnog tima i opremu uloženo ukupno 19.764,62 eura.

U uvodnom govoru pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Mara Stilinović pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo ostvarenjem ovog projekta dok je ravnateljica bolnice mr. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatrica, pobliže pojasnila funkcije i način djelovanja senzorne sobe za djecu s teškoćama u razvoju: „Senzorna integracija je način na koji naš mozak prima i obrađuje informacije koje prima putem osjetila. Terapija senzorne integracije potiče dijete na igru i kretanje i na to da samoinicijativno aktivno sudjeluje u smislenoj aktivnosti koja će mu osigurati potrebne senzorne podražaje i pomoći u organizaciji ponašanja.“

Naglašava kako se senzorna integracija koristi u radu s djecom s hiperaktivnošću, poremećajem pažnje, kod djece s poremećajem iz spektra autizma, senzoričkim i višestrukim teškoćama, intelektualnim teškoćama te kod teškoća regulacije. Sam proces terapije je takav da dijete samo odabire aktivnosti, a terapeut sam uređuje okolinu i obogaćuje je sa senzornim registriranjem. Prostor i djelatnike je osigurala Opća bolnica Gospić i to logopeda i dva viša fizioterapeuta koji se dodatno educiraju za rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju senzorike. Na kraju izlaganja ravnateljica je uputila riječi zahvale svima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi ovog projekta.

Senzorna soba
Knežević Barišić/UNICEF
Senzorna soba
Knežević Barišić/UNICEF

„Raduje nas što će terapija senzorne integracije sada biti dostupna i djeci koja žive na području Ličko-senjske županije. Za djecu s teškoćama, kvalitetna stručna podrška od najranije dobi znači razliku između mogućnosti da ispune svoj puni potencijal i života na margini društva. Uz senzornu sobu  u Općoj bolnici Gospić, UNICEF je osigurao potrebnu opremu i edukaciju za provođenje senzorne integracije u još šest županija gdje je takva vrsta terapije do sada djeci bila nedostupna. To ne bi bilo moguće bez podrške naših donatora kojima se iskreno zahvaljujemo“, kazala je prilikom otvorenja senzorne sobe Đurđica Ivković, voditeljica odjela za rani razvoj djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.

Župan ličko-senjski, Ernest Petry naglašava kako je ovaj projekt od iznimne važnosti upravo zato što će se djeci i njihovim roditeljima omogućiti terapija u mjestu stanovanja te im olakšati financijski i vremenski odlazak u druge gradove na terapiju senzorne integracije te ističe: „Ponosan sam i posebno me veseli činjenica da smo prva županija i bolnica koja zahvaljujući UNICEF-ovom programu danas otvara senzornu sobu te omogućava poticanje ranog razvoja djece kojoj je senzorna integracija potrebna. Ovo je još jedan sadržaj u Općoj bolnici Gospić koji je na korist najmlađim korisnicima.“

Kontakti za medije

Marina Knežević Barišić
Suradnica u odjelu komunikacija
UNICEF
Tel: 01 3031 641

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.