Depășirea tuturor provocărilor: Parcursul educațional al Lisei ca refugiat în România
Lisa este o sursă de inspirație pentru noi toți, demonstrând că atunci când ai la dispoziție instrumentele necesare de lucru, dar și o determinare aparte, poți depăși orice obstacol și poți construi un viitor mai bun.
- Disponibil în:
- English
- Română
Lisa, în vârstă de 12 ani, a reușit să găsească alinare și speranță în România, în ciuda tuturor provocărilor pe care le-a întâmpinat ca refugiată. Din cauza atacurilor frecvente, Lisa a fost nevoită să își părăsească locuința din Herson, și a pornit împreună cu mama ei într-o călătorie care le-a pus la încercare rezistența și determinarea.
"Când am plecat din Herson împreună cu mama, nu am putut lua cu noi decât o geantă, așa că nu am adus prea multe, lăsând în urmă tot ce aveam", își amintește Lisa, privind în jurul dormitorului ei mic și simplu din Galați, unde doarme, se joacă și învață de câteva luni.
De când s-a mutat în România, viața Lisei nu a fost una ușoară. Îi este dor de tatăl ei, care a rămas în Herson din cauza problemelor medicale. Departe de casă, Lisa se gândește adesea la reîntâlnirea cu tatăl ei și la momentele în care vor povesti și vor râde din nou, uitând de toate grijile.
„Tatăl meu este încă în Herson. Este foarte bolnav, a avut un atac cerebral, așa că nu a putut pleca nicăieri. Ultima dată când l-am văzut a fost vara trecută, în august. Încercăm să ținem legătura în fiecare zi, dar uneori este greu, pentru că nu are o conexiune foarte bună la internet. El locuiește într-o zonă aflată sub ocupație, așa că internetul nu este funcțional acolo tot timpul", spune Lisa.
În ciuda greutăților, Lisa a continuat să se concentreze asupra studiilor. Participa în continuare la cursuri online, unde este extrem de dedicată, iar mama ei spune că este o elevă premiantă. Profesorii Lisei au fugit, de asemenea, din Kherson, iar acum sunt strămutați în alte regiuni din Ucraina, continuându-și misiunea de a-i învăța pe copii.
"Când m-am mutat aici, îmi făceam cursurile online folosind două telefoane mobile, al meu și al mamei. Vorbeam cu profesorii folosind telefonul mobil al mamei, iar apoi îmi citeam lecțiile folosind telefonul meu. Întotdeauna am încercat să fac tot ce pot cu ceea ce am", spune Lisa, despre experiența sa cu studiile online.
Cu sprijinul UNICEF, dorința Lisei de a-și continua studiile și de a-și urma pasiunea pentru design grafic a fost îndeplinită. Lisa a primit un laptop HP, iar acest lucru a însemnat enorm pentru parcursul ei educațional, deoarece cursurile sale online au devenit mult mai accesibile și mai atractive. Aceste laptopuri au fost donate de HP Inc. către UNICEF, în parteneriat cu Global Business Coalition for Education, pentru a sprijini răspunsul crizei refugiaților în România.
"Viața mea s-a schimbat atât de mult din momentul în care am primit laptopul de la UNICEF. Acum pot învăța mai repede; pot vedea mai bine lecțiile și pot citi textele fără probleme. Înainte trebuia să măresc fiecare pagină și aveam probleme cu ochii. Am grijă de laptopul meu pentru că voi începe din nou școala în toamnă și voi avea mare nevoie de el! Sunt fericită că acum pot căuta multe informații noi și îmi pot face temele mai bine", mărturisește Lisa.
Fiind pasionată de design grafic, Lisa a devenit mult mai deschisă spre a-și explora latura artistică, iar acum își petrece vara lucrând la diverse modele de design grafic, folosind instrumente de editare online. Noul ei laptop a devenit o poartă către inspirație, permițându-i să exploreze diferite stiluri și să-și perfecționeze abilitățile creative. "Mi-ar plăcea să urmez o carieră în această direcție, mă văd devenind un designer grafic profesionist în viitor."
„De asemenea, merg la cursuri de limba română și engleză, iar noul laptop îmi este extrem de folositor pentru asta. Învăț mai bine limba română, vizionând videoclipuri și folosind diverse programe pentru traduceri. Mă uit chiar și la "Harry Potter" cu subtitrare în limba română, pentru a putea învăța limba mai ușor”, spune Lisa.
Cu sprijinul UNICEF, Lisa a primit și un set de rechizite școlare pentru a-și putea continua studiile acasă. Iar pe lângă cursurile online, ea participă frecvent la diverse activități educaționale organizate de alte ONG-uri, unde învață limba română și engleză, străduindu-se să își îmbunătățească abilitățile lingvistice.
De asemenea, Lisa și-a făcut și câțiva prieteni în cartierul în care locuiește, și își petrece timpul adesea alături de ei, jucându-se împreună. „Am învățat câteva fraze în limba română și folosesc diferite semne și gesturi pentru a comunica. Uneori, copiii îmi spun cum să pronunț cuvintele și mă corectează, iar acest lucru a fost foarte util pentru mine."
Lisa și mama ei așteaptă cu nerăbdare ca în Ucraina să fie din nou pace, însă incertitudinea din jurul orașului lor și dezastrul provocat de inundații le îngreunează întoarcerea acasă. Cu toate acestea, dorința lor de a-și reuni familia creează speranța unui viitor mai bun.
Cu sprijinul UNICEF, visul Lisei de a urma o carieră în design grafic prinde contur, iar parcursul ei educațional continuă să se dezvolte. Lisa este o sursă de inspirație pentru noi toți, demonstrând că atunci când ai la dispoziție instrumentele necesare de lucru, dar și o determinare aparte, poți depăși orice obstacol și poți construi un viitor mai bun.