Cum susține UNICEF educația parentală în România

Consolidarea comunităților prin educație parentală

Miruna Haican
Parenting education workshop Sinaia 2024
UNICEF/Adrian Holerga
30 Martie 2024

Într-o lume în care viața de părinte este considerată o călătorie cu multe provocări, inițiativele care îi ajută pe părinți să dobândească noi cunoștințe și abilități sunt mereu binevenite. UNICEF în România, cu susținerea Fundației LEGO și în colaborare cu HoltIs România și Centrul Step by Step, a pregătit peste 650 de cadre didactice din creșele și grădinițele din România pentru a deveni educatori parentali. Proiectul a inclus și formarea educatorilor ucraineni care lucrează cu copiii refugiați în România.

În cadrul cursurilor ne-am întâlnit cu un un grup divers de participanți, fiecare cu propriile lor experiențe și provocări în lucrul cu copiii și familiile. Prin sesiuni bine structurate și activități interactive, educatorii au explorat diverse aspecte ale vieții de părinte: de la primii ani de dezvoltare a copilului, până la comunicarea eficientă în cadrul familiei și gestionarea stresului. Programa cursurilor pentru educatorii parentali s-a concentrat și asupra importanței jocului în dezvoltarea timpurie, iar formatorii au oferit participanților strategii practice pentru susținerea bunăstării emoționale a copiilor.

Iuliana Cristea, profesor, ne-a povestit că aceste cursuri au ajutat-o să-și adapteze metodele de predare, pentru a-i susține mai bine pe elevii săi, dar și pe familiile acestora. Totodată, aceasta a subliniat și impactul pozitiv pe care cursul l-a adus în viața părinților, mai ales în ceea ce privește comunicarea dintre adulți și copii. „Mi-am structurat cursurile de parenting la clasă, în așa fel încât să pot livra informația într-un mod cât mai simplu, și să prezint conținutul într-un mod cât mai vizual și totodată, părinții să poată aplica acele strategii și acasă, cu cei mici”, a explicat ea.

Iuliana Cristea
UNICEF Iuliana Cristea, psycho pedagogist teacher

„Atunci când punem presiune pe copii, ei pot răspunde prin agresivitate, prin violență verbală sau fizică. Tocmai de aceea, începem acest curs de parenting cât mai devreme, astfel încât să nu îi lăsăm pe părinți să ajungă cu copiii lor în clasa a IV-a sau a VIII-a, când unele schimbări ar putea să vină prea târziu”, povestește doamna Cristea.

La rândul ei, Alina Toma, educatoare la o grădiniță care deserveste o comunitate romă, a subliniat importanța adaptării informațiilor pentru a satisface nevoile specifice ale părinților și copiilor. În urma cursurilor de parenting, Alina a remarcat răspunsul entuziast al părinților și dorința lor de a învăța cum să susțină mai bine dezvoltarea copiilor lor. „Prin ședințele cu părinții, am reușit să încurajez mamele să se deschidă, să vorbească despre provocările cu care se confruntă," a spus ea.

Alina Toma
UNICEF Alina Toma, educator at a kindergarten

„Elevii mei provin din medii defavorizate. Nu au la dispoziție multe jucării, și nici nu s-au jucat foarte mult cu părinții lor acasă. În momentul în care au început să vină la grădiniță și au văzut toate jocurile și toate metodele prin care eu mă joc cu ei, și modul de interacțiune, au fost foarte receptivi. Faptul că le-am prezentat aceste metode interactive de învățare și părinților, le-a stimulat și mai mult interesul, și cumva a creat o legătură mai strânsă între părinți și cei mici”, spune Alina.

Cursurile de educație parentală se bazează pe o serie de materiale informative dezvoltate de Holtis, printre care "Dosarul Educatorului Parental" - un ghid care acoperă zece teme esențiale pentru creșterea și educarea copilului. La rândul lor, și părinții au primit materiale dedicate lor, care conțin trei ghiduri distincte: ghidul pentru părinți, ghidul pentru învățare prin joc și ghidul pentru terapia traumei.

Impactul acestui program s-a extins dincolo de sala de clasă, pentru că a dus la consolidarea relațiilor dintre educatori și părinți. Spre exemplu, Gabriela Mihailache, profesoară și directoare la școala gimnazială din Călmățuiu, Teleorman, a povestit cât de important a fost să creeze un mediu sigur și de susținere pentru a organiza întâlnirile cu părinții, astfel încât aceștia să se simtă confortabil și să împărtășească experiențele lor, căutând îndrumare.

"Mulți părinți se simt copleșiți în această perioadă din viața copiilor lor. Iar prin intermediul acestor cursuri am reușit să îi fac pe părinți să se deschidă, să comunice mai mult și să își dorească să găsească răspunsuri pentru anumite întrebări", spune Gabriela Mihailache.

Ioana Pârvu, educator la Grădinița Nr 2 cu Program prelungit din Târgoviște, consideră că acest program este extrem de valoros pentru cadrele didactice, mai ales în ceea ce privește extinderea cunoștințelor despre dezvoltarea copilului prin joacă. Ioana consideră că educatorii parentali au un rol esențial în fiecare comunitate și își dorește ca astfel de cursuri să fie disponibile chiar și înainte de naștere, pentru că viitorii părinți să fie pregătiți pentru responsabilitățile care vor veni.

Pe măsură ce programul a evoluat, organizatorii au introdus cursuri specializate adaptate diferitelor grupe de vârstă și provocărilor specifice ale părinților. Amalia Diaconu, educator parental și trainer în cadrul HoltIs România, ne-a povestit despre importanța abordării unor teme precum gestionarea stresului și disciplinarea pozitivă, în cadrul cursurilor sale.

Amalia Diaconu
UNICEF/Adrian Holerga Amalia Diaconu - parental educator and trainer

"Vrem să îi ajutăm pe părinți să conștientizeze că și cel mai simplu joc cu cuburi îl ajută de fapt pe copil să își construiască atât de multe abilități esențiale. În primii trei ani de viață, 85% din creșterea creierului copilului s-a produs deja. Tocmai de aceea este important ca părintele să fie alături de cel mic”, spune Amalia.

Ecaterina Croitor, formator în cadrul Holtis, a explorat aspectele psihologice ale educației parentale în cadrul cursurilor sale, și le-a prezentat participanților câteva detalii esențiale despre autoîngrijire și abordarea traumelor din trecut. "Abordarea traumelor și vindecarea lor sunt extrem de importante pentru crearea unor relații sănătoase părinte-copil”.

„În curs, primele întrebări pe care le aud întotdeauna sunt 'De ce eu?', 'De ce trebuie să trec prin asta?', 'De ce mi se întâmplă mie?' În cele din urmă, pe măsură ce părinții încep să se deschidă, îmi spun cât de dificil le este să poarte bagajul emoțional. Este foarte greu pentru ei să se uite la copilul lor, să aibă răbdare, să fie deschiși și să fie atenți la nevoile copilului," spune Ecaterina Croitor.

Holtis își propune să continue să-și extindă rețeaua de educație parentală, ajungând la mai mulți educatori și părinți din întreaga Românie. Ștefan Cojocaru, președintele Holtis România, a povestit cu optimism despre impactul și perspectivele programului: "Am pregătit peste 650 de educatori parentali, și aproximativ 6.500 de părinți au participat până acum la cursurile susținute de ei. Vom continua aceste activități, inclusiv cu educatorii ucraineni, pentru că fiecare părinte trebuie să învețe cum să își susțină cât mai bine copilul”.

Colaborarea dintre UNICEF, HoltIs și Centrul Step-by-Step reprezintă un angajament comun pentru îmbunătățirea sistemelor de educație și suport parental. Prin pregătirea educatorilor cu cunoștințele și resursele necesare pentru a sprijini eficient părinții, această inițiativă nu numai că promovează crearea unor relații mai sănătoase între părinți și copii, dar totodată crează o bază solidă pentru dezvoltarea copiilor în România. Pentru un viitor mai bun, este necesar să continuăm să investim în inițiative care îi ajută pe părinți și pe educatori, asigurându-ne că fiecare copil are oportunitatea de a prospera și de a-și atinge adevăratul potențial.