Cum să vă disciplinați copilul într-un mod inteligent și sănătos
Disciplină pozitivă pentru sănătatea mintală și fizică și pentru o copilărie fericită.

- Disponibil în:
- English
- Română
Vine o vreme când fiecare părinte întâmpină dificultăți în a identifica cele mai bune metode de a-și disciplina copilul. Fie că aveți de-a face cu un copil mic care țipă sau cu un adolescent furios, poate fi dificil să vă păstrați calmul. Niciun părinte nu vrea să se afle în această situație. În plus, țipetele și violența fizică nu ajută niciodată.
Din fericire există alte metode mai eficiente, iar disciplina pozitivă este una dintre ele. Am consultat-o pe Lucie Cluver, care este profesor în domeniul asistenței sociale pentru copii și familie la Oxford University, și mamă a doi băieți de vârste mici, pentru a vedea cum poate această abordare să îi ajute pe părinți să construiască relații pozitive cu copiii lor și să deprindă abilități precum responsabilitatea, cooperarea și auto-disciplina.
Nu există copii răi, ci comportament rău.
De ce disciplină pozitivă?
“Părinții nu vor să țipe sau să își lovească copiii. O facem pentru că suntem stresați și nu știm cum să acționăm altfel ,” spune Lucie Cluver.
Dovezile sunt clare: țipetele și loviturile pur și simplu nu funcționează și pot face mai mult rău decât bine pe termen lung. Strigătele și loviturile în mod repetat pot afecta în mod negativ întreaga viață a copilului. “Stresul toxic” continuu pe care acest obicei îl creează poate duce la o serie de consecințe negative precum șanse mai mari de abandon școlar, depresie, consum de droguri, suicid și boli cardiace.
“Este ca și cum am spune: iată acest medicament, nu te va ajuta, ba chiar te va face să te simți rău,” explică prof. Cluver. “Când știm că ceva nu funcționează, avem toate motivele pentru a căuta o abordare diferită.”
În loc de pedepse și de ce nu trebuie să facă copilul, disciplina pozitivă pune accent pe dezvoltarea unei relații sănătoase cu copilul dvs și stabilește așteptări privind comportamentul său. Vestea bună pentru toți părinții este că funcționează și iată cum o puteți pune în practică:
1. Planificați timp pe care să-l petreceți doar cu copilul
Timpul petrecut cu o persoană este important pentru dezvoltarea unei bune relații, mai ales când vine vorba de copiii dumneavoastră. “Pot fi 20 de minute pe zi. Sau chiar 5 minute. Îl puteți combina cu activități precum spălatul vaselor împreună în timp ce cântați un cântec sau discutați în timp ce puneți rufele la uscat,” spune prof. Cluver. “Cu adevărat important este să vă concentrați pe copilul dumneavoastră. Așadar, închideți televizorul, închideți telefonul, vă poziționați la nivelul copilului astfel rămânând doar dumneavoastră și copilul dvs”
2. Lăudați lucrurile pozitive
Ca părinți deseori ne concentrăm pe comportamentul negativ al copiilor noștri și îl deplângem. Copiii pot interpreta mesajul ca pe o metodă de a vă atrage atenția, continuând comportamentul neplăcut în loc de a-i pune capăt.
Copiii prosperă când primesc laude. Se simt iubiți și speciali. “Urmăriți-i când fac ceva bun și lăudați-i chiar și când este vorba de cinci minute în care se joacă cu frații lor,” recomandă prof. Cluver. “Astfel încurajați comportamentul bun și reduceți nevoia de disciplină.”
3. Stabiliți așteptări clare
Prof. Cluver arată că: “Este mult mai eficient să îi spui copilului tău ce vrei să facă decât ce să nu facă” . “Când îi cereți copilului să nu facă dezordine sau să fie cuminte, nu înțelege neapărat ce i se cere să facă.” Instrucțiuni clare precum “Te rog să îți strângi toate jucăriile și să le pui în cutie” indică așteptări clare și sporesc probabilitatea ca cel mic să facă ce îi cereți.
“Dar este important să stabiliți așteptări realiste. Să le cereți să nu vorbească toată ziua poate să nu fie o sarcină gestionabilă spre deosebire de 10 minute în liniște cât aveți de vorbit la telefon,” spune prof. Cluver. “Știți ce și cât poate face copilul dvs? Dar dacă îi cereți imposibilul, va eșua.”
4. Distrageți-l în mod creativ
Când copilul dumneavoastră este dificil, o strategie utilă ar fi să-l distrageți cu o activitate pozitivă, explică prof. Cluver. “Când îl distrageți cu altceva, puteți schimba subiectul, propuneți un joc nou, îl conduceți în altă cameră, ieșiți la o plimbare, îi puteți canaliza energia cu succes către un comportament pozitiv.”
De asemenea sincronizarea este esențială. Distragerea înseamnă și detectarea momentului când lucrurile încep să ia o cale greșită și când putem lua măsuri. Atenția la momentele când copilul dvs își pierde răbdarea, devine irascibil sau plictisit sau când doi frați au pus ochii pe aceeași jucărie, vă poate ajuta să dezamorsați o situație înainte de a se produce.
5. Folosiți consecințele cu calm
Pe măsură ce cresc, copiii învață că dacă fac ceva, urmează și consecințe a ceea ce au făcut. Înțelegerea acestui lucru de către copilul dvs este un proces simplu care încurajează un comportament mai bun și îl învață ce înseamnă responsabilitatea.
Dați-i copilului dvs șansa de a face lucrul corect explicându-i care sunt consecințele comportamentului său greșit. De exemplu, dacă vreți ca cel mic să nu mai mâzgălească pereții, îi cereți să se oprească, altfel veți pune capăt timpului acordat jocului. Ceea ce îi va da o avertizare, dar și o oportunitate de a-și schimba comportamentul.
Dacă nu se oprește, continuați cu calm explicându-i consecințele și fără a arăta furie și “fiți îngăduitori cu dvs, nu-i ușor!” explică prof. Cluver.
Dacă se oprește. lăudați-l foarte mult pentru asta, recomandă prof. Cluver. “Ce faceți este să creați o buclă a feedback-ului pozitiv pentru copilul dvs. Strategia consecințelor aplicate cu calm s-a arătat eficientă pentru copiii care învață ce se întâmplă dacă se comportă nepotrivit.”
Consecvența este un element principal în disciplinarea pozitivă, de aceea materializarea consecințelor este importantă. De asemenea este important ca acestea să fie realiste. “ Puteți priva un adolescent o oră de telefonul său, dar timp de o săptămână va fi greu de gestionat.”
Relaționarea cu copiii de vârste mici
Momentele petrecute cu cei mici pot fi distractive și sunt spontane! “Le puteți imita expresiile faciale puteți face zgomote lovind linguri de oale sau puteți cânta împreună, adaugă prof. Cluver. “Cercetările arată că joaca cu copiii contribuie la dezvoltarea creierului copilului.”
Relaționarea cu copiii mai mari
Ca și cei mici, adolescenții caută să fie lăudați și vor să fie văzuți ca fiind buni. Timpul petrecut cu părintele este important și pentru copilul adolescent. “Le place dacă dansați cu ei prin casă sau vă angajați într-o discuție despre cântărețul lor preferat,” explică prof. Cluver. “Poate că nu o arată mereu, dar le face plăcere. În plus, este o metodă eficientă de a construi o relație după criteriile lor.”
Când stabiliți așteptările, “cereți-le să contribuie la stabilirea regulilor,” sugerează prof. Cluver. “Luați loc împreună și încercați să vă puneți de acord asupra lucrurilor permise și nepermise acasă. De asemenea ei pot contribui la deciziile privind consecințele pentru comportamentul neacceptabil. Implicarea lor în acest proces îi ajută să vadă că înțelegeți că ei devin persoane independente.”
Sfaturi pentru părinți pe durata pandemiei de COVID-19
Pandemia a adus schimbări bruște și drastice în viețile familiilor. Iată câteva sfaturi care îi pot ajuta pe părinți să gestioneze aceste schimbări, dar și alte momente stresante:
1. Luați o pauză
Știm cu toții cât este de stresant când copilul nostru devine dificil. În astfel de momente, să fim prezenți și să facem un pas în spate este o tactică ușoară și utilă. Apăsați pe “butonul de pauză”, așa cum îi spune prof. Cluver. Inspirați și expirați profund, de cinci ori, și veți vedea că veți putea răspunde într-o manieră mai calmă, cu mai multă empatie. Părinți din întreaga lume spun că o simplă pauză de acest fel poate fi de mare ajutor.”
2. Faceți un pas în spate
Deseori părinții uită de grija față de ei înșiși, spune prof. Cluver. “Acordați-vă puțin timp, de exemplu, când copiii dorm, pentru a face ceva ce vă aduce fericirea și calmul. Este cu adevărat greu să faceți toate lucrurile bine ca părinte, când nu ați luat o pauză.”
3. Asumați-vă meritele
Este ușor să uitați ce treabă minunată faceți ca părinte în fiecare zi și ar trebui să vă asumați meritele, explică prof Cluver. “În fiecare zi, poate când vă periați dinții, gândiți-vă un moment și întrebați-vă: ‘Ce lucru am făcut astăzi cu adevărat bine cu copii mei ?’ E bine pur și simplu să știți că ați făcut ceva bine.”
“Perioadele de izolare vin și pleacă, dar în mod sigur nu sunteți singuri,” adaugă ea. “Milioane de părinți din întreaga lume întâmpină dificultăți și câteodată cu toții eșuăm. Apoi o luăm de la capăt. Vom supraviețui împreună acestei încercări.”