Cum să discutați cu copilul dumneavoastră despre rasism

Cum să începeți această conversație importantă și cum să continuați discuțiile despre acest subiect.

UNICEF
Talking to your kids about racism
Adobe Stock/Rawpixel.com
12 Iunie 2020

Discuțiile despre rasism cu copiii dumneavoastră pot fi dificile. Unii părinți se tem să își expună copiii unor subiecte precum rasismul și discriminarea la vârste fragede. Alții evită să vorbească despre lucruri pe care ei înșiși nu le înțeleg în întregime sau pe care nu se simt în largul lor să le discute. 

Discuțiile despre rasism și discriminare se vor prezenta diferit pentru fiecare familie. Deși nu există o abordare general valabilă, datele științifice sunt clare: cu cât conversațiile părinților cu copiii încep mai devreme, cu atât mai bine.                          

Bebelușii remarcă diferențele fizice, inclusiv culoarea pielii, de la vârsta de 6 luni. Studiile arată că până la
vârsta de 5 ani, copiii pot manifesta semne de discriminare rasială, precum favorizarea unor persoane dintr-un grup rasial în detrimentul altora. Ignorarea sau evitarea acestui subiect nu echivalează cu protejarea copiilor, ci înseamnă a-i expune discriminării care există oriunde am trăi.                                                     

Tăcerea nu este o opțiune.

Cum să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre rasism                                                              

Felul în care copiii înțeleg lumea evoluează pe măsură ce ei cresc, dar nu-i niciodată prea târziu să discutați cu ei despre egalitate și rasism. Iată câteva modalități adaptate fiecărei vârste pentru a începe conversația:                                                              

Sub 5 ani

La această vârstă, copiii pot începe să remarce și să evidențieze diferențele dintre oamenii din jurul lor. Ca părinți, aveți șansa de a pune cu blândețe bazele perspectivei copiilor asupra lumii. Folosiți un limbaj adecvat vârstei și ușor de înțeles pentru copii.                                            

  1. Recunoașteți și puneți în valoare diferențele - Dacă copilul pune întrebări legate de culoarea pielii unei persoane, puteți profita de acest moment pentru a recunoaște că oamenii arată într-adevăr diferit, dar evidențiați lucrurile pe care le avem în comun. Puteți spune, “Cu toții suntem oameni, dar fiecare este unic, nu-i grozav?”                             
  2. Fiți deschiși - Transmiteți-le copiilor în mod clar că sunteți deschiși la întrebările lor și încurajați-i să vi le adreseze. Dacă copilul dumneavoastră evidențiază că anumite persoane arată diferit - așa cum copiii de vârste mici o fac adesea din curiozitate - nu le retezați curiozitatea ori vor crede că acesta este un subiect tabu.
  3. Folosiți ideea de corectitudine - Copiii, în special cei care se apropie de vârsta de 5 ani, înțeleg conceptul de corectitudine destul de bine. Vorbiți despre faptul că rasismul este incorect și că trebuie să facem eforturi împreună pentru a îmbunătăți această situație.                                      

Este în regulă să nu aveți toate răspunsurile.

6-11 ani

Copiii din acest grup de vârstă își exprimă mai ușor sentimentele și așteaptă cu interes să primească răspunsuri. În plus, sunt mai expuși la informații pe care le pot găsi greu de procesat. Începeți prin a înțelege ce știu ei.                            

  1. Fiți curioși - Pentru început ascultați și adresați întrebări. De exemplu, puteți întreba ce se vorbește la școală, la televizor și pe rețelele de socializare.                                                                        
  2. Discutați despre media împreună - Rețelele de socializare și Internetul pot fi una dintre principalele surse de informare ale copiilor dumneavoastră. Arătați interes pentru ceea ce ei citesc și pentru conversațiile pe care le au online. Găsiți oportunități pentru a explora exemple de stereotipuri și discriminare rasială în media, precum “De ce unele persoane sunt descrise ca personaje negative pe când altele nu sunt?”.                                                                        
  3. Vorbiți deschis - Discuțiile oneste și deschise despre rasism, diversitate și incluziune construiesc încrederea copiilor dumneavoastră. Îi încurajează să se îndrepte către dumneavoastră când au întrebări și îi preocupă ceva. Dacă vă vor vedea ca pe o sursă de încredere pentru sfaturi, sunt mai multe șanse să discute mai mult cu dumneavoastră despre acest subiect.                                                     
Peste 12 ani

Adolescenții pot înțelege concepte abstracte mai clar și își pot exprima opiniile. Pot ști mai mult decât v-ați aștepta și au sentimente puternice referitor la acest subiect. Încercați să înțelegeți cum se simt și ce știu și aprofundați discuțiile.                                              

  1. Aflați ce știu ei - Aflați ce știu copiii dumneavoastră despre rasism și discriminare. Ce au auzit la știri, la școală sau de la prieteni?
  2. Adresați-le întrebări - Identificați oportunități precum evenimentele prezentate în presă pentru a discuta cu copiii dumneavoastră despre rasism. Întrebați-i ce cred și prezentați-le diferite perspective pentru a-i ajuta să-și lărgească orizontul înțelegerii.                                                         
  3. Încurajați acțiunile - A fi activ pe rețelele de socializare este important pentru mulți adolescenți. Poate că unii au început să se gândească la participarea la manifestările activiste în mediul online. Încurajați-i să facă acest lucru ca metodă activă de a răspunde și de a se implica în probleme legate de rasism.
                                                                                        

Puneți în valoarea diversitatea

Încercați să găsiți metode de a-i prezenta copilului dumneavoastră diferite culturi și persoane de diferite rase și etnii. Astfel de interacțiuni pozitive timpurii cu alte grupuri rasiale și sociale contribuie la reducerea prejudecăților și încurajează prieteniile între membri ai diferitelor grupuri.                                                   

De asemenea puteți aduce lumea de afară în propria casă. Explorați bucătăria altor culturi, citiți-le poveștile și uitați-vă la filmele lor.                                                              

Fiți conștienți de prejudecățile rasiale din cărți și filme și căutați-le pe cele care portretizează persoanele din alte rase și grupuri etnice în mod pozitiv.                                      

Explorați trecutul împreună pentru a înțelege mai bine prezentul. Evenimentele istorice precum finalul apartheidului în Africa de Sud și mișcarea drepturilor civile din Statele Unite arată cum persoanele s-au unit în scopul obținerii egalității și dreptății. Aceste experiențe comune vă pot ajuta copilul să își dezvolte încrederea și deschiderea către alte perspective.                                                                    

Nu există alții, ci alte persoane.

Sunteți exemplul pe care îl urmează copilul dumneavoastră.

Părinții sunt introducerea pe care copiii o au în lume. Ceea ce copiii văd că faceți este la fel de important ca ceea ce vă aud spunând. 

Așa cum limbajul se învață, și prejudecățile sunt dobândite de-a lungul timpului. Pentru a vă ajuta copilul să recunoască și să abordeze prejudecățile rasiale, trebuie să le analizați întâi pe ale dumneavoastră.                                                     

Profitați de orice ocazie pentru a contesta rasismul, dați dovadă de bunătate și militați pentru dreptul fiecărei persoane de a fi tratată cu demnitate și respect.      

                                 


Informații compilate de Michael Sidwell și Supreet Mahanti, UNICEF.