Cum să faci față îngrijorărilor înainte de examene
Sfaturi pentru copii și adolescenți

- English
- Română
Chiar și fără amenințarea COVID-19, perioada examenelor e una stresantă pentru elevi. Pandemia a complicat însă lucrurile, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, materia din care se vor da subiectele de examen a suferit modificări. Apoi, semestrul al doilea pare că s-a terminat înainte de a începe, în ciuda faptului că școala a devenit, dintr-o dată, online. Elevii au fost despărțiți dintr-o dată de școală, de colegi și de profesori. O rutină zilnică nouă a trebuit inventată și pusă în practică. Incertitudinile s-au amplificat după ce numeroase universități au început să anunțe că schimbă regulile admiterii, renunțând la examene și mergând mai mult pe notele de la bacalaureat, combinate sau nu cu diverse medii din timpul anilor de studii.
Toate aceste schimbări rapide pun o presiune uriașă pe psihicul elevilor, mai ales pe al celor care au absolvit în acest an. Lor ne adresăm cu sfaturile de mai jos, care ar trebui citite nu doar de copii și tineri, ci și de părinți și profesori. Acestora din urmă le adresăm îndemnul de a fi alături de copii, de a fi empatici și a-i asculta, de a le da încredere și a observa toate semnele care ar putea indica nevoia de ajutor psihologic resimțită de copii.
Vorbește despre ce te îngrijorează. Este normal să te simți îngrijorat înainte de examene, iar stresul este și mai mare în situația actuală, când te poți simți speriat și neajutorat. Aceasta este o perioadă dificilă pentru toată lumea și te poate ajuta dacă vorbești cu familia și prietenii despre modul în care te simți și lucrurile pe care le faci pentru a face față situației.
Odihnește-te. De multe ori, nu dormi bine când ești neliniștit sau îngrijorat înainte de examen. Un somn de bună calitate te ajută să te simți mai bine mental și fizic, de aceea este important să dormi suficient.
• Încearcă să vezi când adormi cel mai ușor și, câteva nopți la rând, du-te la culcare la aceeași oră. Evită să te culci după ora 23:00, mai ales dacă trebuie să te trezești devreme a doua zi. La vârsta adolescenței, corpul nu simte nevoia de somn și ți se pare că poți sta treaz cât vrei, dar odihna din timpul somnului te ajută să-ți refaci organismul și să-și dezvolți creierul.
• Pregătește-ți camera pentru culcare. Pare plictisitor să strângi caietele și cărțile după care ai învățat toată ziua, dar te odihnești mai bine într-o cameră curată și aerisită.
• Fă o pauză înainte de... somn. Da, sună amuzant, dar e bine să nu te duci la culcare gândindu-te la cât mai ai de învățat și la problemele de a doua zi. Citește ceva ce-ți face plăcere.
• Evită să mai arunci un ochi pe Instagram înainte să adormi.
• Dacă te simți neliniștit, încearcă niște tehnici de relaxare: respiră lent și profund, vizualizează în minte părțile corpului tău în timp ce le relaxezi sau imaginează-ți că ești într-un loc plăcut, unde te simți în siguranță.
Ajută-i pe ceilalți. Gândește-te la modul în care i-ai putea ajuta pe cei din jurul tău. Amintește-ți că este important să faci acest lucru în conformitate cu instrucțiunile referitoare la coronavirus (COVID-19) pentru a rămâne în siguranță. Încearcă să accepți preocupările, grijile sau comportamentul altor persoane.
Fă-ți timp pentru a te relaxa și a te concentra la prezent. Acest lucru te poate ajuta să te eliberezi de emoțiile dificile, îngrijorările cu privire la viitor și te poate face să te simți mai bine.
Ai grijă de starea ta fizică. Sănătatea corpului tău are un impact mare asupra modului în care te simți emoțional și mental. În momente ca acestea, e mai ușor să adopți comportamente riscante, care să te facă, de fapt, să te simți mai rău.
Uneori, stresul și anxietatea se manifestă prin simptome fizice, cum ar fi:
• dureri de stomac;
• stări de greață și vomă;
• bătăi ale inimii mai rapide sau neregulate;
• senzații de amețeală;
• dureri de cap;
• dureri în piept sau pierderea poftei de mâncare.
În toate aceste cazuri, nu trece cu vederea simptomele și vorbește cu un adult (părinte, profesor, asistent medical sau medic) despre ce simți și ce te îngrijorează.