Ce trebuie să știe părinții în legătură cu redeschiderea școlilor pentru pregătire și examene

Sfaturi pentru siguranța copiilor, părinților și profesorilor

UNICEF
A young student does her homeward from home
UNICEF/Schverdfinger
29 Mai 2020

După o lipsă îndelungată din sălile de clasă, elevii din anii terminali se vor întoarce, în curând, în școli, pentru pregătirea și susținerea examenelor. Urmând sfaturile de mai jos, vă asigurați că reîntâlnirea copilului dumneavoastră cu profesorii și colegii va decurge în siguranță, fără riscuri inutile, care să adauge și mai mult stres pentru familie.

Conform legislației în vigoare, este dreptul dumneavoastră, ca părinte, să decideți pentru sau împotriva întoarcerii copilului la școală pentru perioada de pregătire. Luați în considerarea starea de sănătate a copilului, traseul spre școală și cum poate fi acesta parcurs în siguranță, dar și starea de sănătate a membrilor familiei cu care copilul intră în contact. Dacă toate acestea o permit, încurajați copilul să meargă la școală, unde se va reîntâlni cu profesorii și colegii, lucru foarte important pentru starea lui de bine.

Încurajați-vă copilul în această perioadă. Acordați-i sprijin și înțelegere, deoarece stresul examenului se combină, de această dată, cu cel al unei perioade în care comportamentele noastre, ale tuturor, trebuie să fie diferite. Interacțiunea lui cu prietenii nu mai este cea cu care era obișnuit și copilul are nevoie de sprijin pentru adaptare.

Vorbiți cu acesta despre COVID-19 și despre importanța de a se proteja, pe el și pe ceilalți, atunci când merge la școală.

Copiii vor aprecia deschiderea cu care discutați cu ei, încrederea pe care le-o arătați și faptul că îi  considerați persoane responsabile. Explicați-le în ce fel el vor continua să fie protejați la școală – prin măsurile de distanțare fizică și prin faptul că în fiecare școală va fi prezent un cadru medical pe parcursul orelor și al examenelor.

Explicați-i adolescentului cum anume trebuie să poarte masca pentru a se proteja și cum să o manevreze. Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia și nu trebuie atinsă decât de elasticul cu care se prinde după urechi.

Masca trebuie purtată în mijloacele de transport și în toate celelalte locuri închise – magazine, policlinică, școală. Deoarece încă nu suntem obișnuiți cu purtarea măștilor, poate apărea o senzație de disconfort, dar aceasta se atenuează în timp (puteți face, de exemplu, o comparație cu purtarea centurii de siguranță). Explicați-i copilului să schimbe masca la cel mult două ore sau când aceasta se umezește de la respirație.

Explicați-i copilului importanța spălatului pe mâini și a dezinfectării mâinilor. Dacă puteți, dați-i copilului o sticluță cu gel dezinfectant, pe care să o aibă mereu asupra lui.

Păstrați contactul permanent cu școala, prin diriginte, pentru a fi la curent cu toate deciziile școlii privind organizarea cursurilor de pregătire și a examenelor.

Întrebați dirigintele sau directorul care sunt măsurile de igienă și prevenire pe care școala le ia pentru reluarea cursurilor (cum vor fi așezați elevii în clase, câte ore pe zi vor merge la școală, dacă există marcaje și semnalizări pentru elevi, dacă școala dispune de apă potabilă – sau cel puțin de apă curentă – și de săpun sau dezinfectant pentru mâini).

Colaborați cu școala, la rândul dumneavoastră, și informați dirigintele despre starea de sănătate a copilului. În cazul în care copilul dumneavoastră are febră, tuse seacă, senzații de oboseală sau dificultăți de respirație, nu îl lăsați să meargă la cursuri și informați dirigintele.

De asemenea, dacă cineva din gospodărie sau apropiați, cu care familia dumneavoastră a intrat de curând în contact, intră în izolare sau este diagnosticat cu COVID-19, nu lăsați copilul la școală și informați dirigintele.

Dacă vă însoțiți copilul la școală, evitați aglomerațiile, mai ales în perioada examenelor. Stabiliți cu copilul un punct de întâlnire, la distanță de intrarea școlii. Pe cât posibil, evitați contactul fizic cu copilul până ajungeți acasă, vă spălați pe mâini și vă schimbați hainele.